Cinci moduri in care Internetul lucrurilor va schimba modul in care lucram
Va imaginati ca Internetul lucrurilor (IoT) va aduce doar un val de frigidere vorbitoare si masini de spalat cu comunicare de la distanta? Ei bine nu, dispozitivele conectate la internet, care comunica intre ele, ne vor transforma viata si in afara „casei inteligente”. Pentru angajati, IoT va schimba modul in care lucreaza, economisind timp si resurse si deschizand noi oportunitati de crestere si inovare.
1. Vom avea si mai multe date de analizat
Internetul lucrurilor va fi o masina de generat date. Multe date. Aceasta inseamna ca toate companiile vor trebui sa regandeasca modul in care colecteaza si analizeaza informatii. Managerii vor trebui sa invete si sa se adapteze la o noua forma de utilizare a datelor. Cantitatea si tipul de informatii produse de IoT vor aduce nu doar roluri noi pentru analistii de date, ci si strategii si servicii pentru clienti.
„Companiile vor avea acces la un flux imens de date pe care toate aceste dispozitive conectate prin IoT le vor genera. Dar aceste date trebuie analizate pentru a intelege mai multe despre clienti si tendinte. Companiile vor trebui sa inceapa sa utilizeze datele venite prin IoT ca parte a procesului de analiza si planificare pentru a ramane competitive si pentru a oferi noi servicii si produse inovatoare", spune Lucian Anghel (foto), Fondator si CEO Energypal.
2. Vom avea informatii despre echipamente, personal si cladiri , tot timpul
IoT are potentialul de a face viata la locul de munca si procesele de afaceri mult mai productive si mai eficiente. Un mod semnificativ prin care IoT va creste productivitatea si eficienta este simplificarea si simplitatea monitorizarii cladirilor si a echipamentelor.
Companiile pot urmari cu ajutorul IoT fiecare aspect al afacerii lor, de la gestionarea inventarului si indeplinirea comenzilor cat mai repede posibil, pana la localizarea si activitatea personalului pe teren. Instrumentele, echipamentele si vehiculele vor fi conectate si vor raporta starea de functionare si locatiile lor.
3. Vom ajunge oriunde mai repede si mai sigur
IoT este important si in mobilitate, deoarece permite interconectarea dispozitivelor mobile, a automobilelor si optimizarea traseului, ceea ce conduce la reducerea timpului petrecut in trafic. Astazi, „masina conectata” este doar inceputul vis-a-vis de capacitatea reala de eficientizare adusa de IoT. AT&T, impreuna cu producatorii de automobile GM si BMW, adauga conectivitate LTE (long term evolution) la masina si creeaza noi servicii conectate care folosesc informatii in timp real despre trafic si ofera diagnostice de siguranta a conducerii auto in timp real pentru sofer, dar si infotainment pentru ceilalti calatori. In viitor, IoT va integra totul, de la harti, locatii, trasee, strazi, la semafoare si multe alte informatii.
4. Vom produce mai ieftin, mai eficient, mai ecologic
In domeniul energiei electrice, IoT si interconectarea dispozitivelor va facilita adoptarea tehnologiilor „retelei inteligente” (smart grids), care utilizeaza contoare, senzori, blockchain si alte instrumente digitale pentru a controla fluxul de energie. Acest sistem poate integra surse alternative de energie, precum energie solara si eoliana.
Internetul obiectelor va reduce drastic costurile in industria prelucratoare prin reducerea pierderilor/risipei, consumului de combustibil si prin eliminarea activelor ineficiente din punct de vedere economic. IoT poate imbunatati, de asemenea, eficienta procesului de productie si distributie a energie si poate reduce si mai mult emisiile, facilitand trecerea la surse regenerabile.
5. Vom gestiona totul prin dispozitive mobile
Chiar de acum cativa ani departamentele de IT pot avea acces la distanta la computere si dispozitive mobile, dar IoT va permite, de asemenea, controlul de la distanta al altor dispozitive conectate la Internet. In curand, tehnologiile MDM (mobile device management) se vor extinde la gestionarea de la distanta a dispozitivelor IoT, ceea ce va introduce modificari pentru departamentele IT si angajatii conectati la IoT.
Unul dintre cele puternice transformari aduse de IoT este ca vom avea dispozitive care ne „cunosc” si ne vor ajuta sa economisim timp. Dispozitivele mobile vor interactiona din ce in ce mai mult cu o gama intreaga de senzori pe care nu ii vedem si nu ii detinem, dar care le ofera informatii valoroase pe care le putem vedea/utiliza printr-o aplicatie.
IoT este deja in prezent in viata noastra si ne imbunatateste confortul , eficienta si siguranta, devenind o stare de normalitate cotidiana.
Autor: Lucian Anghel (foto), Fondator si CEO, Timepal Romania si Facilities Management Services