Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Silviu Manolescu, Managing Partner BDO Romania: "De 25 de ani am pastrat acelasi raspuns la intrebarea «de ce» si inventam in fiecare zi raspunsuri noi la intrebarea «cum»"

Ce inseamna BDO azi, dupa 25 de ani de performanta pe piata de consultanta din Romania?

BDO Romania reprezinta evolutia unui business romanesc care, dupa 7 ani de operare ca brand local, a devenit membru al unei retele globale de consultanta si audit. Astazi suntem 180 de profesionisti coordonati de 20 de parteneri ce opereaza in Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi si Chisinau. Dupa 25 de ani de activitate, servim peste 1 000 clienti anual si realizam o cifra de afaceri in jurul a 10 mil. Eur.

Care sunt cele mai solicitate servicii in ultimul timp?

Daca in anii trecuti auditul detinea pondere majoritara, provocarile ultimilor ani ai mediului de business au diversificat nevoile clientilor. Astazi vorbim despre o cerere tot mai ridicata pentru servicii de nisa, cum sunt, de exemplu, preturile de transfer, iar ca profitabilitate, business restructuring si outsourcing au ratele cele mai ridicate.

Ce modificari fiscale sunt necesare pentru a spori atractivitatea economiei pentru investitorii strategici?

Pe fondul diversitatii opiniilor lansate in spatiul public in perioada recenta, raspunsul meu scurt ar fi: niciuna. Pentru un investitor strategic un aspect foarte important il reprezinta predictibilitatea legislativa, in special in domeniul fiscal, garantie pe care mediul economic actual din Romanaia reuseste cu dificultate sa o ofere.
Predictibilitatea in domeniul impozitarii este un factor luat in considerare de marea majoritate a investitorilor strategici atunci cand sunt evaluate oportunitatile de investitii in Romania. De altfel, cu aplicabilitate din ianuarie 2016, predictibilitatea impozitarii este un nou principiu introdus in Codul fiscal. In acest sens, mentinerea cotei unice de impozitare la 16%, mentinerea impozitului pe dividende la 5%, reducerea sau mentinerea cotei de TVA conform angajamentelor asumate reprezinta factori importanti pentru evaluarea pe termen mediu si lung a riscurilor si costurilor asociate unei investitii.

Prin ce se individualizeaza BDO de alte firme concurente din piata locala?

Atunci cand experienta acumulata in 25 de ani de operare pe piata locala integreaza standardele profesionale si resursele unei retele globale ce actioneaza de peste 50 de ani in mai mult de 150 de jurisdictii, iau nastere sinergii ai caror beneficiari sunt deopotriva clientii, cat si oamenii cu care lucram. Avem ambitia de a demonstra in fiecare dintre interventiile noastre ca oferim mai mult decat «sfaturi». Oferim solutii. Si o facem construind relatii de incredere bazate pe cunoasterea nevoilor patenerilor nostri si a mediului de business in care operam cu totii. Am considerat totdeauna echipele clientilor nostri cu care realizam proiectele drept o extindere fireasca a echipelor proprii. Desi contractele se incheie intre entitati juridice si formal par sa defineasca o relatie intre doua entitati (B2B), viata ne-a invatat ca in realitate este totdeauna o relatie intre oameni (P2P). Si de calitatea acestei relatii depinde reusita oricarui proiect. Credinta noastra este ca, actionand in acest fel, vom putea sa crestem atat portofoliul de clienti ce vor apela la serviciile noastre, cat si dezvoltarea si diversificarea expertizei echipelor proprii si extinderea retelei la nivelul Romaniei. Am numit astfel obiectivele pe care le-am avut inca din primii ani de operare si carora le-am ramas fideli. Trecerea timpului si schimbarile rapide ce o insotesc modifica cu siguranta modul in care ne atingem obiectivele, fara a avea insa puterea de a altera obiectivele in sine. Pe scurt, de 25 de ani am pastrat acelasi raspuns la intrebarea «de ce» si inventam in fiecare zi raspunsuri noi la intrebarea «cum».

Cum vedeti urmatorii ani pentru piata consultantei din Romania?

Cererea pentru consultanta generala de business va fi tot mai mult inlocuita de cererea pentru servicii specializate, capabile sa ofere solutii aplicabile rapid si concret de catre beneficiarii acestora. E de asteptat o crestere a competitivitatii jucatorilor din piata, ceea ce va conduce la cresterea calitatii odata cu aparitia unor servicii de nisa. Domenii precum consultanta fiscala, business restructuring si outsourcing vor fi in continuare in topul serviciilor cautate pe piata locala.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences