Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Catalin Manea, director general Evolution Security: “In domeniul pazei private, factorul decisiv de selectie este pretul. Atentie mare insa, ca pretul sa reflecte realitatea fiscala!”

Dl Catalin Manea, cand si in ce imprejurari s-a conturat business-ul Evolution Security?

Afacerea a inceput in anul 2011, cand eu veneam din domeniul vanzarilor, iar asociata mea avea deja o experienta de peste 10 ani in domeniul pazei si protectiei. Am considerat ca experinta ei de business coroborata cu managementul pe care l-am invatat de-a lungul timpului, pot aduce un suflu nou in piata. Practic, compania a inceput sa mearga in adevaratul sens al cuvantului in anul 2013, primul an de activitate (2012-2013) fiind unul de tatonare al pietei, de cunoastere a concurentei. Consider ca a fost si este in continuare un drum lung, presarat cu dificultati mai mari sau mai mici, mai multe sau mai putine, insa e un drum de care ma bucur in fiecare secunda, si, cu cat sunt mai mari dificultatile, cu atat este mai mare satisfactia la final.

Ati amintit anterior de acel "suflu nou in piata". La ce anume v-ati referit?

Nu putem spune nici ca am inventat roata, dar nici ca nu stim sa o folosim. Incercam in fiecare zi sa ne depasim, sa ne imbuntatim calitatea serviciilor si sa venim in intampinarea clientilor cu noi solutii de eficientizare a serviciilor de securitate. Nu pot spune daca acest lucru ne separa sau nu de restul societatilor de paza. Cred insa ca apropierea de client este o chestiune mai rara in zilele noastre si cateodata uitam cat de important este acest aspect.

Cum se prezinta cifrele in ultima peroada de activitate?

De la inceputul anului 2014 am inceput sa avem o crestere semnificativa a cifrei de afaceri, precum si a profitului. Incercam sa pastram o marja de profit de 15-20%, in conditiile in care orice crestere a afacerii trebuie sustinuta de cheltuielile aferente.

Care dintre serviciile Evolution Security au fost cele mai solicitate de-a lungul activitatii si care au generat cele mai mari profituri?

Serviciile cele mai solicitate si profitabile sunt cele de paza umana, dupa care cele de monitorizare si interventie. De anul acesta am intrat si pe segmentul de sisteme de securitate, dar este prematur sa vorbim de profituri.

"Ne-am propus ca anul acesta sa urcam marja de profit la 30%"

Ne puteti nominaliza cativa clienti pentru care asigurati servicii specifice?

Avem clienti din diferite domenii de activitate, incepand cu domeniul constructiilor (Iridex Group, Com Nord), productie (Alison Hayes, General Membrane), retail (lantul de farmacii Catena, Euromall), jocuri de noroc (lantul de locatii Casa Pariurilor, Casino Millio). Suntem in negocieri si cu alti beneficiari la fel de importanti, dar sunt inca in curs de finalizare.

Cum estimati ca vor evolua afacerile firmei in 2015, comparativ cu perioada 2013-2014, in privinta cifrei de afaceri si a marjei de profit?

In 2015 avem o crestere constanta pe segmentul de paza umana si una destul de mare pe segmentul de monitorizare si interventi si sisteme de securitate. Ne-am propus ca anul acesta sa urcam marja de profit la 30%. Inca suntem la inceput de drum si acest lucru se reflecta mult in cheltuielile pe care le avem.

“Piata securitatii o sa aiba o crestere mica si constanta pe segmentul de paza umana, insa una semnificativa pe zona sistemelor de securitate, monitorizarii si interventiei”

Cum vedeti urmatorii 2-3 ani pentru piata securitatii din Romania si, implicit, pentru compania pe care o conduceti?

Cred ca piata securitatii o sa aiba o crestere mica si constanta pe segmentul de paza umana, insa o crestere semnificativa pe segmentul de sisteme de securitate, monitorizare si interventie. Consider ca multi clienti se vor indrepta catre aceste servicii, din cauza costurilor mari cu paza umana si nu in ultimul rand de paleta larga de oferte de unde pot alege.

Cum va explicati cresterea continua a numarului de societati de securitate?

Nu stiu daca este neaparat o creste a numarului de societati de paza, avand in vedere ca sunt multe care se si inchid. In momentul de fata exista un numar de aprox. 1600-1700 societati de paza, numar care este constant de cativa ani. Multe dintre ele sunt societati care nu au niciun angajat, care nu functioneaza sau functioneaza defectuos si este o chestiune de timp pana se inchid si se face alta in loc. Consider ca aceasta fluctuatie dauneaza pietei, pe de-o parte agentii de de securitate care isi pierd increderea in societati si va fi din ce in ce mai greu sa gasesti oameni de calitate, si pe de alta parte clientii care vor baga toate societatile de paza in aceeasi oala.

De ce factori principali trebuie sa tinem cont atunci cand apelam la serviciile unei firme de securitate? Sa luam ca exemplu serviciile: paza, monitorizare si interventie si nu in ultimul rand, sisteme de supraveghere si alarma?

Daca vorbim de paza este clar ca factorul decisiv de selectie este pretul, atentie mare insa ca pretul sa reflecte realitatea fiscala. Am ramas uimit sa gasesc societati de paza dispuse sa faca servicii pe sume derizorii si totodata, la fel de uimit sa vad licitatii pentru obiective importante, unde bugetul autoritatii contractante nu este unul care sa iti permita desfasurarea activitatii conform standardelor pe care ti le-ai dori. Parearea mea ca un criteriu, poate cel putin la fel de important, este sa ai o comunicare facila cu societatea de paza. Sunt beneficiari care nu vad persoanele de conducere de la societatile de paza decat la semnare si/sau la reziliere. Provenind din domeniul vanzarilor, am invatat cat de importanta este servisarea post-vanzare a clientului. Cateodata acest lucru este suficient pentru pastrarea contractelor sau inmultirea lor , indiferent ca pretul este sau nu unul competitiv.
Acelasi lucru se poate spune si despre monitorizare si interventie. Oferta este foarte mare, calitatea este peste tot cam la fel, cu mici exceptii, insa foarte important este timpul de interventie.
Daca vorbim de sisteme de securitate, principalul criteriu de care trebuie tinut cont atunci cand se doreste achizitionarea unui sistem antiefractie, este conformitatea tehnica a echipamentelor. Piata abunda de oferte in materie de sisteme de alarma, supraveghere video si control acces la preturi foarte mici, insa nu toate echipamentele corespund din punct de vedere al standardelor tehnice aflate in vigoare, ma refer aici la familia de standarde de securitate; SR EN 50131-sisteme de alarma impotriva efractiei; SR EN 50132-sisteme de supraveghere video; SR EN 50133-sisteme de control al accesului.
Atunci cand echipamentele din componenta unui sistem antiefractie nu corespund standardelor enuntate anterior, sistemul va functiona de cele mai multe ori defectuos, generand alarme false si costuri suplimentare pentru client, prin urmare recomandam persoanelor care doresc instalarea unor asemenea sisteme sa solicite instalatorului certificatele de conformitate ale echipamentelor.
Un sistem de alarma antiefractie corespunzator din punct de vedere tehnic iti poate proteja bunurile si valorile mai ales daca este conectat la un dispecerat de monitorizare si interventie rapida.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences