Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Raport Avison Young: Peste 130,000 mp de birouri s-au inchiriat in prima jumatate a anului, cu 17% mai mult decat aceeasi perioada a anului trecut

Expertii Avison Young se asteapta ca noile livrari de spatii de birouri sa depaseasca 200.000 mp in a doua jumatate a anului

Spatiile de birouri tranzactionate in prima jumatate a anului 2021 au depasit 130.000 mp, inregistrand o crestere de 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Relocarile si deschiderea de noi linii de business au reprezentat 61% din aceasta crestere, potrivit raportului ‘Bucharest office market snapshot’, publicat de firma de consultanta imobiliara Avison Young.

Cererea de birouri pentru noi linii de business in Bucuresti a crescut cu 80% fata de anul trecut, atingand cel mai inalt nivel inregistrat din al doilea semestru al anului 2019. Cei mai activi chiriasi au fost companiile de servicii si cele de tehnologie si IT, in timp ce companiile din sectorul Medical & Farma au inchiriat de patru ori mai mult spatiu comparativ cu S1 2020, potrivit raportului Avison Young.

Expertii Avison Young se asteapta ca spatiile de birouri noi livrate sa depaseasca 200.000 mp in S2 2021, zona Centrala si de Vest atragand 34% din stocul total. In ceea ce priveste gradul de ocupare, aproape doua treimi din cladirile de birouri programate pentru livrare pana la finalul anului sunt deja pre-inchiriate.

In primul semestru al anului, sase cladiri de birouri au fost finalizate in Bucuresti, avand o suprafata totala totala de aproximativ 80.000 mp. Majoritatea cladirilor recent finalizate se afla in zona Barbu Vacarescu - Floreasca, urmata de zona Centrala si de Est. Cele mai mari cladiri de birouri finalizate in S1 2021 sunt: One Floreasca Tower, Campus 6.2 si Tiriac Tower.

Spatiile de birouri nou dezvoltate ar putea depasi 300.000 mp in 2021, astfel stocul modern de birouri ajungand pana la 3,5 milioane mp. In acelasi timp, suprafata programata a fi dezvoltata in 2022 se preconizeaza a fi mai mica cu 60%, doar 115.000 mp de birouri fiind planificati pentru finalizare in 2022, explica expertii Avison Young.

„Cererea neta a crescut cu 70% comparativ cu ce am inregistrat in ultimele sase luni ale anului 2020, fiind stimulata in principal de efortul chiriasilor de a deschide noi divizii in Bucuresti. In viitorul apropiat, ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue, avand in vedere ca Bucurestiul ofera printre cele mai competitive preturi din UE in ceea ce priveste costul de inchiriere a birourilor si costul vietii.”, a explicat Otilia Bordei (foto), Head of Office Agency in cadrul Avison Young.

„In timp ce majoritatea dezvoltatorilor cauta sa isi securizeze chiriasii inainte de a incepe lucrarile de constructie, preconizam ca activitatea de dezvoltare va evolua si in jurul cladirilor de birouri existente, care necesita imbunatatiri in ceea ce priveste lucrarile structurale si facilitatile generale, cum ar fi: spatii verzi, parcare pentru biciclete, dus si toalete etc.”, a adugat Otilia Bordei.

La finalul celui de-al doilea trimestru al anului 2021, gradul de neocupare a cladirilor de birouri s-a ridicat la 10,5%, cu peste 30 de puncte de baza comparativ cu primul trimestru al anului 2021. Zona Barbu Vacarescu - Floreasca are un stoc de birouri vacante de aproximativ 7%, in timp ce in zona Centrala si de Est nivelul birourilor neocupate este de aproape 12%. In zona Victoriei-Aviatorilor, gradul spatiilor de birouri vacante se apropie de 5%.

In ceea ce priveste pretul chiriilor, nu s-au inregistrat modificari pentru spatiile de birouri de clasa A situate in Bucuresti. Pretul chiriei pe luna ramane la 19 euro pe mp, iar in functie de termenul de inchiriere si de dimensiunea suprafetei inchiriate, chiriile nete efective sunt mai mici cu 15 - 25%.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences