Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Guvernanta corporativa, centura de siguranta a companiilor

Pe masura ce ne apropiem de incheierea primei jumatati a anului 2019 si se apropie vacanta, companiile au ragazul de a reflecta si  la principiile si prioritatile guvernantei corporative, principii ce ar trebui sa se regaseasca in modul de conducere si coordonare al acestora.

Este un an electoral cu alegeri europarlamentare si care pregateste Romania pentru alegeri prezidentiale. Intr-o tara cu o economie stabila si cu predictibilitate fiscala aceste evenimente nu ar trebui sa afecteze guvernanta companiilor si in special a celor cu capital majoritar de stat. Mediul de business nu ar trebui sa fie impactat,guvernanta corporativa trebuie sa ramana un instrument al schimbarii modului de conducere al companiilor si motorul principal al unei economii durabile.

In acest context, rolul principal ramane al Consiliilor de Administratie / Directoratului si Consiliilor de supraveghere, acestia fiind principalii jucatorii in ceea ce priveste transformarea economiilor in unele durabile si sustenabile.

Si totusi, perspectiva incetinirii cresterii economice este aproape, imprumuturile pe pietele externe se fac la dobanzi in crestere, iar contextul confruntational al comertului global impune un management atent al riscului, chiar si pentru economiile dezvoltate. Evolutiile macro-economice globale vor avea un impact semnificativ asupra companiilor, a managementului bazat pe sustenabilitate sau a cresterii importantei auditului de calitate. Subiecte precum volatilitate, caracterul privat al datelor, responsabilitate sociala, securitate cibernetica se vor regasi pe agenda de interes a companiilor. Tocmai de aceea este bine sa le cunoastem pe cele mai importante dintre acestea.

Volatilitatea

Este de asteptat ca decidentii sa se confrunte cu implicatiile strategice provocate de volatilitatea economica si legislativa. Provocarile depasesc efectele opiniilor, uneori diferite, ale membrilor guvernului, cresterea nesustenabila, conflictul comercial SUA-China sau rata inflatiei in continua crestere. Tocmai de aceea, pentru companii, este importanta legatura dintre Consiliul de Administratie si managementul companiilor.

Incertitudinea pietei si calitatea auditului

Dupa un an 2018 turbulent in ce priveste bunele practici de audit, cu scandaluri globale care au condus la falimentarea unor firme sau la daune reputationale semnificative pentru altele, in 2019 importanta auditului de calitate creste. Investitorii sunt mult mai sensibili la cele mai mici semnale de slabiciune a controalelor interne. De aceea companiile cu practici de guvernanta corporativa robusta sunt mai bine pozitionate sa faca fata unei posibile contractii economice, oferind astfel actionarilor si investiorilor un confort cu privire la banii investiti.

Securitatea si caracterul privat al datelor

Pe masura ce tot mai multe industrii se bazeaza pe tehnologie pentru managementul informatiei confidentiale si a datelor clientilor, securitatea cibernetica si respectarea confidentialitatii datelor este un subiect tot mai important. In aceasta privinta slabiciunile guvernantei corporative se descopera post-factum. Din acest motiv investitorii sunt atenti la masurile de prevenire, cele de raspuns, dar si la supravegherea Consiliului de Administratie si a managementului.

Infiintarea unei echipe pentru managementul riscului privind securitatea informatica, implementarea in cadrul companiilor a unor programe ample privind securitatea cibernetica si prezenta in cadrul Consiliilor de Administratie a unor executivi cu expertiza in securitatea informatica dau incredere investitorilor.

Initiative de justitie sociala in cadrul companiilor

Aderenta tot mai multor angajati la valori precum protectia mediului, responsabilitatea fata de societate sau caritate ii determina pe multi dintre acestia sa promoveze intern initiative de acest tip pe care compania sa le sustina. Unele dintre acestea sunt consecvente principiului de justitie organizationala. Altele au o componenta ideologica mai importanta decat cea sociala. Astfel, devine tot mai provocator pentru echipelor de conducere ale companiilor sa identifice si sa raspunda adecvat acestor initiative.

Evolutia conceptului de conflict de interese

Schimbarea modelului de business redefineste conceptul de competitie intr-un mod care scade eficacitatea politicilor privind conflictul de interese din cadrul Consiliului de Administatie. In continuare, este posibil ca directorii sa aiba nevoie sa se gandeasca mai mult la modul in care relatiile si sistemele de stimulare financiara pot genera conflicte de interese potentiale sau reale cu privire la problemele care apar in fata Consiliului de Administratie, consiliu ce are datoria de a folosi guvernanta corporativa ca un instrument de crestere al eticii in activitatea lor si in afaceri. Sifonarea involuntara a unor informatii confidentiale socotite necesare pentru cresterea companiei aduce riscul conflictului de interese. Existenta unor scheme de stimulare financiara ar putea incuraja luarea unor decizii nefavorabile companiei dar favorabile decidentului.

Angajamentul pentru responsabilitatea sociala

Pe masura ce diviziunile sociale si politice cresc, Consiliul de Administratie poate fi chemat sa revizuiasca echilibrul adecvat intre initiativele de responsabilitate sociala corporativa si responsabilitatile fata de actionari si ceilalti factori implicati. Asa dupa cum evidentiaza si studiul Valoria - Dinamica si perspectivele domeniului CSR din Romania - inclinatiile meritorii ale liderilor de a se concentra mai mult pe servirea scopurilor sociale si pentru a raspunde asteptarilor percepute de consumatorii noilor generatii pot necesita o supraveghere mai atenta si implicarea guvernantei corporative.

Autor: Florentina Susnea (foto), Managing Partner, PKF Finconta

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Ce iti trebuie pentru cresterea vanzarilor in 2020

Ce iti trebuie pentr...

Cresterea vanzarilor in afacerile business-to-business (B2B) are la baza un proces minutio...

Noul val in digitalizarea managementului facilitatilor

Noul val in digitali...

Lumea Managementului Facilitatilor (Facilities Management - FM) este acum una digitala. De...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole