Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Inteligenta artificiala in HR, acum sau peste 10 ani?

44% dintre companii considera ca inteligenta artificiala este una dintre cele mai importante tendinte care va schimba semnificativ functia de HR, in timp ce 38% (fata de 47% in 2017) considera aplicatiile mobile si social media un trend care influenteaza functia HR.

Desi la nivel global trend-ul este din ce in ce mai pronuntat pentru automatizarea sarcinilor de rutina prin inteligenta artificiala, doar 25% dintre companiile din Romania in 2018 cred ca perioada in care tehnologii precum inteligenta artificiala si automatizarea proceselor vor fi suficient de avansate pentru a influenta functia de HR este de 2-5 ani, pe cand 13% spun ca acest lucru se intampla chiar in momentul de fata, iar 19% se asteapta ca aceasta perioada sa fie de 6-10 ani.

Realitatea este ca inteligenta artificiala este deja prezenta in HR, mai ales in recrutare si de putem astepta ca urmatorul nostru interviu sa fie cu un robot. Poate chiar Dora, robotul pentru recrutare de la Targu Mures, de ce nu? Companiile au baze de date mari de candidati pe care le-au construit de-a lungul anilor si primesc mai multe CV-uri decat oricand. Analiza automata a CV-urilor cu AI eliminare timpul de prelucrare manuala a acestora (realizata de recrutori) si reduce timpul de angajare cu aproximativ 80%.

Preocuparea scazuta a companiilor din Romania fata de digitalizarea proceselor HR nu face altceva decat sa confirme ultima pozitie pe care o ocupa Romania in topul digitalizarii din Uniunea Europeana, potrivit raportului Comisiei Europene (CE) privind Indicele economiei si societatii digitale – DESI 2018.

Mesajul departamentelor de HR din Romania este ca nu sunt prea dispuse sa se schimbe si sa se modernizeze, desi digitalizarea si automatizarea inlocuiesc seturile de competente existente intr-un ritm tot mai crescut. Asta in contextul pietei locale, unde 60% dintre companii nu au facut din transformarea digitala partea centrala a strategiei lor de business, doar 4 din 10 companii considerand digitalizarea o prioritate, dupa cum reiese din studiul “Barometrul digitalizarii”, realizat de Valoria si Doingbusiness.ro.

Iata ce alte informatii releva studiul “Tendinte si provocari in HR 2018”, realizat de Valoria in parteneriat cu Business Mark, despre viziunea digitala a functiilor HR in companiile din Romania.

Automatizarea proceselor de HR, in scadere

Daca 59% dintre companiile respondente spun ca folosesc programe software pentru administrarea resurselor umane, 53% folosesc programe software pentru pontaj (fata de 60% in 2017) iar 50% folosesc programe software pentru salarizare (fata de 55% in 2017). Mai putin de un sfert dintre companii utilizeaza un software pentru managementul performantei angajatilor, soft pentru recrutare sau pentru managementul programelor de compensatii si beneficii.

Interesant este ca aceste procente au scazut fata de anul trecut, desi vorbim din ce in ce mai mult despre digitalizarea intreprinderilor, iar procesele HR sunt in centrul fiecarei organizatii. Un procent in crestere este cel de 19% pentru soft pentru managementul cursurilor si perfectionarii angajatilor, fata de 13% in 2017.

Remarcam si in 2018 aceeasi tendinta a companiilor de a folosi solutii informatice punctuale, care abordeaza un anumit proces in mod individual (ce salarizare, pontaj etc.), fara a putea vorbi de integrarea acestor procese intr-un tool unitar, mult mai puternic si efficient. Tocmai aceasta ar fi o componenta cheie in procesul transformational catre intreprinderea digitala a viitorului.

Jumatate dintre companii vad un impact pozitiv al tehnologizarii HR

La fel ca anul trecut, si la editia din 2018, jumatate dintre companiile respondente spun ca sistemele sau procesele existente de gestionare a recrutarii au un impact pozitiv asupra capacitatii companiei de a furniza un HR efficient, deci vedem semne bune inspre constientizarea utilitatii tehnologiilor noi si in acest domeniu.

Dintre companiile respondente, 56% considera ca utilizarea tehnologiei in HR este de importanta crescuta pentru masurarea performantei departamentului de Resurse Umane, iar 37% sunt indecise sau cred ca este doar oarecum important.

Bugetul de digitalizare in HR

Aproape 7 din 10 companii spun ca au aproximativ acelasi buget ca si anul trecut alocat pentru digitalizarea functiei de HR, 7% au crescut acest buget cu mai mult de 20% in 2018, iar 6% au avut o crestere cu mai putin de 20%. Totusi pentru 12% dintre companii acest buget a scazut in 2017 cu mai mult de 20% fata de anul trecut, in timp ce 6% au avut o scadere cu mai putin de 20% a acestui buget.

Concluzie

O posibila explicatie pentru scaderea interesului in digitalizarea proceselor HR se poate regasi in contextul economic si politic actual, in care 27% dintre companii spun ca nu fac investitii in a doua parte a anului 2018 fata de numai 18% in prima parte a anului, conform studiului Valoria “Evolutia afacerilor in Romania in 2018“.

Insa, in aceasta lupta pe talentele din piata este probabil sa castige companiile care exploateaza tehnologia pentru a utiliza la maximum potentialul datelor din sistemele lor de resurse umane. Specialistii din domeniu sunt insa de parere ca automatizarea proceselor de lucru din HR le va permite recrutorilor si celor care activeaza in domeniul resurselor umane sa se concentreze mai mult pe strategia de recrutare si pe planificarea proceselor implicate in acest demers, precum si pe mentinerea unui nivel ridicat de implicare a angajatilor.

Cum ne pregatim angajatii pentru meseriile viitorului daca nu avem un HR adaptat viitorului?

Autor: Alexandra Cernian (foto) – Lector universitar, Facultatea de Automatica si Calculatoare

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Tehnici esentiale de crestere a conversiei vanzarilor online

Tehnici esentiale de...

Pentru o afacere care face vanzari online, un indicator extrem de important este rata conv...

Tendinte care marcheaza domeniul de facilities management

Tendinte care marche...

Multa vreme spatiul de birouri al unei companii era doar locul in care angajatii isi desfa...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole