Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Increderea crescuta in actiunile de combatere a coruptiei de catre institutiile de aplicare a legii ridica miza pentru companiile romanesti si managementul acestora

• Sustinere importanta pentru cresterea transparentei beneficiarului real: 76% raspunsuri pozitive in Romania
• Pentru al treilea an consecutiv, nivelul de perceptie al coruptiei scade: 36% din participanti au apreciat ca fenomenul coruptiei este larg raspandit in Romania, mai putin decat cota medie acordata de Estul Europei (46%)
• 50% dintre actorii de pe piata din Romania considera comportamentul lipsit de etica nejustificat in atingerea obiectivelor financiare

La nivel global exista o sustinere puternica pentru cresterea transparentei companiilor, intr-un moment in care tensiunile geopolitice sunt in crestere, iar volatilitatea de pe pietele financiare se intensifica.

Amenintarile in crestere legate de criminalitatea informatica, finantarea terorismului si, de data mai recenta, dezvaluirile legate de posibila utilizare incorecta si pe scara larga a jurisdictiilor de tip offshore, au sporit presiunile asupra guvernelor de a reactiona, si asupra companiilor de a identifica si combate aspectele legate de frauda, mita si coruptie se arata in cea de-a paisprezecea editie a studiului EY Global Fraud Survey 2016 - Corporate misconduct – individual consequences.

Realizat in perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016, studiul la care au participat aproape 3.000 de lideri seniori de business din 62 de tari si teritorii, evidentiaza sprijinul coplesitor al mediului corporatist pentru beneficiile crescute rezultate din cresterea transparentei legate de actionariat. 91% din manageri au recunoscut importanta stabilirii transparente a actionariatului entitatilor cu care companiile lor fac afaceri.

David Stulb, Liderul diviziei EY globale de investigare a fraudelor, declara: "Odata cu continuarea si intensificarea luptei anticoruptie care vizeaza comportamentele tertelor parti, si cu recentele dezvaluiri legate de posibile utilizari incorecte ale structurilor financiare de tip offshore, liderii de afaceri sunt indreptatiti sa se concentreze asupra asigurarii unui grad mai mare de intelegere a clientilor, partenerilor si furnizorilor lor. Cresterea transparentei constituie in mod clar un obiectiv important pentru interesului publicului larg."

Cu toate astea, cresterea gradului de transparenta reprezinta doar un aspect al solutiei la o problema care nu da semne de ameliorare. Per ansamblu, 39% din respondenti cred ca practicile legate de mita si coruptie se petrec pe scara larga in tara lor. Procentul a crescut putin fata de cel din 2014 (38%) si cel din 2012 (38%). La o intrebare introdusa pentru prima data in chestionarul din acest an, 32% din respondenti au declarat ca au avut temeri personale legate de mita si coruptia de la locul lor de munca.

Kenan Burcin Atakan (foto), Partener, liderul departamentului de investigare a fraudelor si solutionare a disputelor din cadrul EY Romania, a declarat ca: “Rezultatele obtinute de cel de-al 14-lea Studiu Global EY privind Frauda arata, pentru al treilea an consecutiv, ca, in Romania, perceptia privind mita si coruptia este in declin. Cu toate acestea, 36% dintre respondenti considera ca practicile de mita si coruptie sunt raspandite in mediul de afaceri din tara, rezultatele fiind comparabile cu cele din Studiul Global anterior al EY (2014) care indica un procentaj mai mare (46%). Aceste rezultate indica o crestere a constientizarii in stimularea actiunilor preventive de catre sectorul public si cel privat.â€

Eforturi coordonate din partea reglementatorilor pentru eliminarea coruptiei
Autoritatile de reglementare admit amenintarea reprezentata de coruptie si mita pentru un sistem financiar aflat deja sub presiune si au inceput sa coopereze tot mai intens la nivel transfrontalier pentru a-i responsabiliza pe indivizi in privinta actelor ilegale. Astfel de eforturi par puternic sustinute de respondenti, 83% dintre acestia fiind de acord ca anchetarea indivizilor implicati in astfel de acte va ajuta la ameliorarea nivelului de frauda, mita si coruptie in viitor.

Cu toate acestea, in contextul unui procent de 42% dintre respondenti care admit ca pot justifica un comportament lipsit de etica pentru atingerea tintelor financiare, si cu 16% din membrii echipelor financiare de la nivelul imediat inferior directorului financiar care sunt gata sa justifice efectuarea de plati in numerar pentru a atrage si retine clienti de afaceri, managerii responsabili cu problemele de etica si conformitate din companii par sa se confrunte cu o mare provocare pentru a-si mentine organizatiile in afara ariei de investigatie a procurorilor anti-coruptie.

"Conform studiului, 90% dintre respondentii din Romania cred ca institutiile de aplicare a legii sunt pregatite sa puna sub acuzare cazurile de coruptie, atunci cand acestea sunt intalnite. Actiunile proactive intreprinse de catre Parchet, in special de catre Directia Nationala Anticoruptie, sunt recunoscute in UE si considerate la nivel mondial drept povesti de succes. Pe de alta parte, rezultatele Studiului evidentiaza ca fiind necesara o mai mare comunicare a institutiilor de aplicare a legii pentru a creste sustinerea publicului in actiunile de urmarire penala a persoanelor fizice", a declarat Kenan Burcin Atakan, EY Romania.

In ceea ce priveste perceptia asupra coruptiei in cadrul pietelor emergente, studiul identifica faptul ca se considera ca indivizii responsabili de coruptie nu dau, de fapt, socoteala nimanui. 70% dintre respondentii din Brazilia si 56% din cei aflati in Africa si Europa de Est cred ca, desi guvernele tarilor lor sunt dispuse sa declanseze urmarirea penala, demersurile nu sunt eficiente iar dosarele nu se finalizeaza cu condamnari.

David Stulb spune: "Nivelurile crescute de cooperare globala intre agentiile de aplicare a legii fac mai dificila sustragerea de la urmarirea penala a celor acuzati de frauda si mita. Cu toate astea, cum respondentii indica faptul ca astfel de comportamente incorecte nu dau niciun semn de ameliorare, companiile continua sa fie expuse la riscuri majore, alimentate de actiunile ilegale ale unei minoritati a angajatilor. O mai buna utilizare a tehnologiei reprezinta cu siguranta o parte a raspunsului la problema. Se pot intreprinde mai multe actiuni pentru valorificarea instrumentelor de analiza de date investigative in scopul gestionarii acestor riscuri si imbunatatirii gradului de conformitate cu reglementarile legale si cu rezultatele investigatiilor".

Exista cativa indicatori pozitivi pe pietele unde guvernele si autoritatile de reglementare au luat masuri clare de combatere a aspectelor legate de desfasurarea incorecta a afacerilor. De exemplu, in India, unde guvernul a facut pasi importanti in directia cresterii transparentei si combaterii coruptiei, procentul de respondenti din aceasta tara care considera ca spaga si coruptia au loc pe scara larga a scazut de la 67% in 2014 la 58% in 2015. In China, 74% dintre respondentii de pe piata locala spun ca actiunile de combatere a coruptiei sunt eficiente, indicand astfel o aparenta eficienta a guvernului chinez in cadrul angajamentului asumat.

Conformitate solida, crestere solida?
Extinderea pe noi piete este esentiala pentru cele mai multe companii, insa, astfel de extinderi genereaza riscuri noi si mai putin cunoscute. Conform studiului, companiile esueaza adesea in incercarile de a lua masurile adecvate pentru a raspunde si a reduce expunerea la riscuri:

• Una din cinci companii nu considera tertii o parte a procesului propriu de due dilligence anti-coruptie.
• Una din trei companii nu evalueaza riscurile de coruptie specifice industriei sau tarii inainte de a efectua investitii.
• Doar jumatate din companii folosesc tehnologii precum instrumente de analiza a datelor de criminalitate cibernetica (forensic data analytics) pentru identificarea si combaterea riscurilor.

"Adoptarea masurilor de due diligence in cazul viitorilor parteneri de afaceri ar putea reprezenta una dintre actiunile menite sa diminueze riscurile de frauda si coruptie. Rezultatele studiului indica faptul ca firmele din Romania ar trebui sa acorde mai multa atentie identificarii corespunzatoare a beneficiarului real - persoana care detine sau controleaza in final o organizatie. Ar trebui sa avem in vedere ca mentinerea unei relatii de afaceri cu persoane si entitati care provin din tari cu deficiente strategice in combaterea coruptiei si a altor infractiuni financiare implica riscuri considerabile. Aparent, 44% dintre respondenti considera ca nu sunt adoptate masuri adecvate in ceea ce priveste riscul de taraâ€, a declarat Laura Lica-Banu, Senior Manager in cadrul EY Romania, specialist in combaterea spalarii banilor si a finantarii terorismului.

Inovatia este esentiala pentru a raspunde riscurilor emergente
Denunturile anonime raman o sursa importanta de informatii privind comportamentele considerate incorecte. Conform studiului din acest an, 55% din companii au instalate linii telefonice pentru astfel de denunturi. Autoritatile de reglementare valorifica din plin astfel de indicii, iar in unele jurisdictii, inclusiv in Statele Unite, denuntatorilor li se ofera recompense monetare substantiale. Cu toate astea, astfel de mecanisme nu sunt intotdeauna eficiente. Respondentii la studiu puncteaza barierele intalnite in utilizarea unor astfel de mecanisme: 18% dintre ei indica faptul ca loialitatea fata de colegi ii impiedica sa relateze incidentele de frauda, mita si coruptie, iar 19% mentioneaza ca bariera loialitatea fata de companie.

David Stulb spune: "Constatam in mod clar ca unii angajati, dintr-o varietate mare de motive, sunt pregatiti sa utilizeze incorect – sau sa permita altor indivizi din afara firmei accesul la – datele confidentiale ale companiei in care lucreaza. Echilibrul dintre confidentialitatea datelor si securitatea acestora genereaza complicatii suplimentare. Gestionarea amenintarilor cibernetice din interiorul companiei ar trebui sa reprezinte o prioritate de top pentru managementul si consiliile de administratie ale companiilor. Cu toate astea, 59% dintre directorii financiari considera criminalitatea cibernetica un risc scazut pentru companiile lor – o perceptie care necesita o abordare solida.â€

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences