Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

De la 1 ianuarie 2014 a devenit obligatorie certificarea declaratiilor anuale de impozit pe profit de catre un consultant fiscal

Obligatia certificarii de catre un consultant fiscal a declaratiilor fiscale anuale de impozit pe profit (cu exceptia celor pentru care auditarea este obligatorie) a fost introdusa initial in legislatia fiscala din Romania prin intermediul Ordonantei nr. 47/ 2007. Cu toate ca aceasta masura trebuia sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2008, aplicarea acesteia a fost amanata pana la 1 ianuare 2014.

Pe parcursul anului 2013, nu a mai fost publicat nici un act normativ care sa prelungeasca amanarea certificarii declaratiilor anuale de impozit pe profit. Prin urmare, incepand cu 1 ianuarie 2014, certificarea de catre un consultant fiscal a declaratiilor fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice, a devenit obligatorie, cu exceptia declaratiilor fiscale pentru care auditarea este obligatorie. Acest aspect a fost confirmat si de catre reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

In plus fata de cele de mai sus, conform unui proiect recent de modificare a Codului de Procedura Fiscala (proiect care inca nu a fost adoptat si poate suferi modificari) se pare ca se intentioneaza ca certificarea de catre un consultant fiscal a declaratiilor anuale de impozit pe profit sa devina optionala. Certificarea va fi obligatorie doar in cazul declaratiilor fiscale rectificative si numai in cazul in care prin corectare rezulta o diferenta, in plus sau in minus, de peste 10% fata de creanta fiscala datorata initial, dar minimum 10.000 lei, indiferent de numarul de declaratii rectificative depuse.

De asemenea, proiectul de modificare a Codului de Procedura fiscala mentioneaza posibilitatea de certificarea a deconturilor de TVA cu suma negativa cu optiune de rambursare in vederea rambursarii sumelor respective de TVA cu control ulterior.

Poti certifica o declaratie de impozit pe profit, fara a verifica evidenta contabila pe un an intreg?

Conform prevederilor Normelor privind certificarea declaratiilor fiscale, societatea ale carei declaratii sunt certificate este responsabila cu pregatirea declaratiei anuale de impozit pe profit si este raspunzatoare pentru intocmirea documentelor contabile, pentru acuratetea inregistrarilor contabile, precum si pentru intocmirea si acuratetea registrelor fiscale. In acest sens, societatea trebuie sa dea o declaratie pe propria raspundere privind conformitatea inregistrarilor si a politicilor contabile cu legislatia contabila in vigoare.

Certificarea declaratiei anuale de impozit pe profit consta in verificarea prin sondaj (luand in considerare un prag de semnificatie stabilit de catre consultantul fiscal) a realitatii si conformitatii elementelor inscrise in declaratia anuala de impozit pe profit ce face obiectul certificarii. Cu toate acestea, Normele specifica clar faptul ca certificarea declaratiei anuale de impozit pe profit nu presupune verificarea politicilor comerciale si contabile aplicate de societatea respectiva de catre consultantul fiscal.

Semnatura si parafa implica vreo raspundere la vreuna dintre parti? Sanctiuni, efecte?

In ceea ce priveste raspunderea, in Normele privind certificarea se specifica faptul ca certificarea declaratiilor anuale de impozit pe profit trebuie realizata conform standardelor profesionale si a Codului etic al consultantului fiscal. In cazul in care certificarea declaratiilor de impozit pe profit nu a fost realizata prin respectarea acestor standarde profesionale, Camera Consultantilor Fiscali va avea dreptul sa aplice sanctiunile prevazute de regulamentul propriu de organizare si functionare. De asemenea, conform proiectului privind modificarea Codului de Procedura fiscala, consultantii fiscali care au efectuat, cu rea credinta, certificarea unui decont cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare, determinand rambursarea unor sume de bani de la bugetul statului, fara ca acestea sa fie cuvenite vor raspunde solidar cu respectivul contribuabil.

Ce taxa ar fi normala pentru un astfel de serviciu?

Onorariul ce poate fi perceput pentru certificarea declaratiilor de impozit pe profit va fi in general stabilit in functie de fiecare societate a carei declaratii vor fi certificate, de complexitatea tranzactiilor desfasurate, precum si de calitatea informatiilor care pot fi puse la dispozitia consultantului fiscal. Astfel, un consultant fiscal va putea percepe pentru certificarea declaratiilor anuale de impozit pe profit onorarii de la cateva sute de euro pentru societatile foarte mici, pana la onorarii de cateva mii de euro pentru certificarea declaratiilor anuale de impozit pe profit pentru societatile de dimensiuni mai mari si care desfasoara operatiuni complexe.

Exista informatii ca nu toate firmele vor avea de certificat F 101, ci anumite categorii. Este normal?

Asa cum am mentionat, exista posibilitatea ca certificarea declaratiilor fiscale sa fie optionala pentru contribuabili si obligatorie doar in anumite situatii. Intelegem prin aceasta ca nu se doreste impovararea tuturor contribuabililor cu obligatia platii unor onorarii suplimentare pentru cei care nu doresc sa beneficieze de aceste servicii lasand la latitudinea fiecarei societati identificarea beneficiilor pe care le-ar putea aduce acest exercitiu desfasurat de un consultant fiscal independent.

In Romania exista circa 900.000 de firme active. Credeti ca se vor conforma toate?

In cazul in care certificarea de catre un consultant fiscal a declaratiilor anuale de impozit pe profit va deveni optionala, este foarte posibil ca majoritatea societatilor care vor avea aceasta optiune sa nu apeleze la certificarea declaratiilor de impozit pe profit din perspectiva economiei de costuri. Totusi, certificarea declaratiilor de impozit pe profit va putea duce la evitarea unor penalitati sau la reducerea datoriei fiscale ce va trebui suportata de catre respectivii contribuabili. Astfel, este posibil ca in ciuda costurilor pe termen scurt ce vor fi suportate de catre societatile obligate sau care vor opta pentru certificarea declaratiilor de impozit pe profit, impactul pe termen lung sa fie unul pozitiv prin evitarea viitoarelor amenzi si penalitati ce pot fi instituite de catre autoritatile fiscale ca urmare a completarii incorecte/ incomplete a declaratiilor fiscale.

Cum stau lucrurile la acest capitol in alte tari UE?

Din informatiile pe care le avem, in tarile din Uniunea Europeana, certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal independent este, in general, optionala.

Articol realizat de Claudia Stanciu-Stanciulescu (foto stanga), Tax Partner TPA Horwath Romania si Andreea Florian (foto dreapta), senior tax manager TPA Horwath Romania

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences