Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Despre educatia pentru viitor, cu speranta si optimism. O tema centrala dezbatuta de peste 100 de profesori si specialisti in educatie, in cadrul Conferintei Nationale Aletheea

Care sunt competentele si abilitatile de care copiii vor avea nevoie in viitor? Care sunt rolurile si valorile sociale ale viitorului? Acestea au fost intrebarile principale dezbatute in cadrul conferintei nationale organizata de Scoala Privata Aletheea din Bucuresti, sambata, 25 mai, la care au participat peste 100 de profesori si specialisti in domeniul educatiei din toata tara. Ajunsa la cea de-a IV-a editie, conferinta din acest an s-a desfasurat sub forma a „7 Ateliere Aletheea – un exercitiu de imaginatie despre educatia pentru viitor”.

Unul din rolurile active pe care Scoala Aletheea si le-a asumat inca de la deschidere, este acela de a impartasi anual bunele practici cu colegii din bransa. Plecand de la premisa ca „o altfel de generatie are nevoie de un alt fel de educatie”, profesorii Aletheea, impreuna cu invitatii si partenerii lor, au impartasit participantilor la eveniment din experientele, ideile si metodele folosite in activitatile cu copiii, in asteptarea unui viitor imprevizibil, complex, imediat, dar si plin de promisiuni, sperante si vise.

„Meseria de profesor este una aleasa, privilegiata, am mare respect pentru cei care si-au urmat aceasta menire, deoarece ei pot schimba intr-adevar lumea”, a declarat, in deschiderea conferintei, fondatoarea scolii, Mona Musat (foto dreapta). „Impactul pe care un profesor il are asupra copiilor este urias – prin modul in care stabileste relatia cu ei, cum ii asculta, cum le recunoaste potentialul si cum ii ghideaza spre invatare, pana la urma – prin modul in care isi aminteste el insusi de copilaria lui si in care transpune acest lucru la clasa”, a continuat ea. „Ma bucur ca ati ales astazi sa fiti alaturi de profesorii Aletheea, pentru a face schimb de idei, experiente si metode inovative”.

Primul atelier al conferintei, intitulat „Un alt fel de educatie pentru o altfel de generatie”, a fost moderat de Ada Roseti, fost Director de Programe al Discovery Europa Centrala si de Est. Invitatii si-au prezentat reflectiile, dar si ingrijorarile la adresa sistemului educational romanesc, intr-o lume aflata in continua si rapida schimbare. Printre vorbitorii evenimentului s-au numarat: scriitorul si editorul Alexandru Mironov, care le-a explicat participantilor de ce “Viitorul nu mai este cum a fost”, profesorul universitar din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii Bucuresti, redactor-sef al revistei Observator Cultural, Carmen Musat, care a facut o analiza a sistemului educational prezent si a pledat pentru importanta disciplinelor umaniste in dezvoltarea spirituala a copiilor, conferentiarul Oana-Chelaru Murarus, din cadrul aceleasi Facultati, care a vorbit despre idealurile si provocarile educatiei umaniste de astazi. Au mai fost prezenti profesorul universitar doctor Anca Nedelcu de la Facultatea de Stiintele Educatiei din Bucuresti, care a prezentat rezultatele proiectului Rodawell al Centrului romano-danez pentru starea de bine a copiilor, derulat in mai multe scoli din Bucuresti, co-fondatorul Asociatiei Aspire, Ruxandra Manea, care a pus accentul pe conceptul de educatie personalizata – in care copilul este co-autor al invatarii, precum si reprezentantul Microsoft, Robert Pufan, Channel Sales Executive in cadrul companiei, care le-a aratat profesorilor utilitatea celor mai noi aplicatii Microsoft in domeniul educatiei.

Evenimentul a continuat cu organizarea a doua sesiuni de ateliere practice sustinute de profesorii Aletheea, la care participantii au avut ocazia sa se inscrie in functie de interesele si nevoile lor in domeniul invatarii. Printre temele abordate s-au numarat: tehnologie, STEM si dimensiune umana in educatie, „gamification”–managementul clasei prin joc, educatie ca inspiratie, valorizarea relatiilor elev-profesor si a procesului educational prin emotie, experiente de invatare transdisciplinare, noutate in predare pentru dezvoltarea gandirii critice si creative la copii.

“Cred in puterea de regenerare, de resetare a profesorilor din Romania: morala si profesionala”, a concluzionat directorul educational pentru ciclul gimnazial al Scolii Aletheea, Mihai Stamatescu (foto stanga), gazda evenimentului, in incheierea conferintei. “Profesorii fac parte dintre actorii din societate care pot sa refaca, ceea ce sociologul american Francis Fukuyama numeste, „capitalul social” al societatii. Romanesti, in cazul de fata. Adica, acel set de valori informale care confera oamenilor incredere unii in altii si care actioneaza ca un lubrifiant ce face sa functioneze mai eficient orice grup, organizatie sau societatea in ansamblul sau.”

Evenimentul a fost organizat in colaborare cu: Points of You Romania, Vestel Romania, MGT Educational si Microsoft Romania; parteneri media: Observator Cultural, Adservio, www.romaniapozitiva.ro, www.educatieprivata.ro.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

7 metode de generare a oportunitatilor de vanzare online

7 metode de generare...

Vanzarile online sunt complet diferite comparativ cu cele fata-in-fata. Cu exceptia cazulu...

Umidificarea spatiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului, precum si riscul de infectie

Umidificarea spatiil...

Un studiu recent arata ca prin cresterea umiditatii aerului din spatiile interioare se poa...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole