Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Dr. Eugen Turcu, Manager Zone Medical Estet: “Ramane la latitudinea pacientului daca vrea sa fie operat de un medic care sta mai mult la televizor si mai putin in sala de operatie”

Dle Dr. Eugen Turcu, ce v-a determinat sa puneti bazele acestui business si de unde pasiunea pentru chirurgia plastica si estetica? Putem vorbi de Zone Medical Estet, ca de o clinica full services in acest domeniu?
In primul rand nu este vorba doar de un “business”, ci si de o pasiune. Nu poti reusi daca nu iti place ceea ce faci si daca nu esti dedicat trup si suflet pasiunii. Totusi, pasiunea nu este suficienta, mai este necesara si pregatirea temeinica in domeniu, ceea ce nu se obtine peste noapte, asa cum cred unii. Un mare profesor spunea odata: ”sa faci bine ce stii si sa stii bine ce faci”. Deci, pentru a porni un business de succes in chirurgie plastica si estetica sunt necesare in primul rand: pasiune, pregatire si experienta. Decizia de a deschide o clinica privata de profil a fost luata in urma cu 15 ani, cand in Romania existau doar cateva clinici similare. Dorinta mea a fost de a oferi servicii de chirurgie plastica si estetica la un alt mod decat cel oferit de spitalele de stat din Romania, ca o fructificare a experientei dobandite in una dintre cele mai mari clinici de chirurgie plastica si reconstructiva din Bucuresti. Pe parcursul trecerii timpului (15 ani), cresterea adresabilitatii si volumul mare de munca a dus la extinderea activitatii intr-o clinica mare, gazduita intr-o cladire nou construita, pe trei nivele, cu mai multe sali de interventie, consultatii si functiuni multiple si, nu in ultimul rand, personal cu experienta. In toata aceasta perioada activitatea mea s-a desfasurat si in clinica de chirurgie plastica-estetica si microchirurgie reconstructiva a Spitalului Clinic Urgenta Bagdasar Arseni din Bucuresti. Desi volumul de munca a fost foarte mare, am considerat ca experienta de ani intr-un spital mare de urgenta, in care se deruleaza cazuri grave de chirurgie plastica, nu poate fi decat utila si pentru practica mea privata. Este important de mentionat urmatorul fapt: chirurgia estetica este o parte a chirurgiei plastice, adica este “chirurgie plastica facuta in scop unic de infrumusetare”. Deci, pentru a face o chirurgie estetica de calitate, trebuie sa fii un chirurg plastician cu experienta. Si oare unde poti sa dobandesti o experienta mai mare decat intr-un spital de urgenta de “linia intai”?! Personal, nu cred in aptitudinile unui chirurg “estetician”care nu a facut deloc chirurgie plastica si care direct de pe bancile facultatii a devenit chirurg estetician de elita. Dar despre acest lucru sunt multe de discutat….

In prezent, clinica Zone Medical Estet este o clinica ”full service”de chirurgie plastica si estetica, unde calitatea, seriozitatea si profesionalismul reprezinta atributele de baza. Domeniul de baza este chirurgia plastica, chirurgia estetica si medicina estetica. Personalul clinicii este specializat in chirurgia estetica si este angajat numai pe criterii stricte de competenta. In clinica noastra abordam chirurgia estetica si medicina estetica a fetei prin: lifting facial chirurgical si nechirurgical, rinoplastie, blefaroplastie revolumetrie faciala, lipofilling facial, peeling chimic, otoplastie, tratamentul ridurilor cu acid hialuronic si toxina botulinica (Botox), lifting de sprancene, mezoterapie faciala si marirea buzelor cu acid hialuronic si grasime.
Un alt domeniu al activitatii noastre este chirurgia estetica a sanilor, ce implica marirea sanilor (augmentarea mamara) cu implanturi mamare siliconice, remodelare prin ridicarea sanilor (mastopexie) sau micsorarea sanilor (reductie mamara) si nu in ultimul rand corectia mameloanelor si asimetriilor mamare.
Abordam, de asemenea, chirurgia estetica corporala prin liposuctie (lipoaspiratie), lipofilling, abdominoplastie, marirea feselor si tratamentul celulitei localizate prin mezoterapie corporala. La toate acestea se adauga si chirurgia estetica a labiilor mici (labioplastie), refacerea virginitatii (himenoplastie), dar si alte metode de tratament individualizate in functie de specificul fiecarei paciente. In clinica abordam si toate interventiile specifice chirurgiei plastice si reconstructive (cicatrici, malformatii, chirurgia mainii, sechele cicatriceale dupa arsuri, tumori cutanate si de parti moi, chirurgia reconstructiva a sanilor dupa neoplasme mamare operate).
Clinica, structurata pe trei nivele, are in componenta:
- sali de asteptare si birou de receptie,
- spatiu relaxare
- bloc operator (sala de interventii chirurgicale, salon ATI postoperator dotate cu circuit gaze medicale Silbermann, grupuri sanitare, vestiare, serviciu de presterilizare si sterilizare).
- doua sali de tratamente si interventii chirurgicale (ambulator) situate la nivelurile 2 si 3 ale cladirii.
- 3 cabinete de consultatii (chirurgie plastica-estetica si ORL)
- cabinet audiometrie
- cabinet videoendoscopie rinofaringolaringiana
- 5 grupuri sanitare
- 2 saloane pacienti
- oficii, vestiare, camere tehnice.
Cabinetele de consultatii, spatioase si elegante, mobilate modern, creeaza o atmosfera placuta si relaxata. Prioritatea noastra o reprezinta confortul si siguranta pacientului, de aceea punem accentul pe calitate si nu pe cantitate.
Saloanele pacientilor sunt dotate cu mobilier modern, sistem integrat audio, Tv-plasma, telefon, acces la internet si sunt prevazute cu grupuri sanitare proprii. Accesul pacientelor se face la oficii complet utilate cu mobilier modern, cuptor cu microunde, aragaz, frigider, filtru pentru cafea, iar la cerere se poate asigura serviciu de catering. Blocul operator are in compozitie sala de interventii chirurgicale dotata cu aparatura moderna si performanta, circuit propriu de gaze medicale Silbermann, lampa profesionala de operatii Starled, iar serviciul de presterilizare si sterilizare este conectat direct cu blocul operator.

Ce tehnici noi, ce inovatii oferiti in prezent clientilor dvs?
Imi este greu sa pot preciza toate noutatile oferite de clinica mea deoarece abordam toate subdomeniile chirurgiei estetice, cu tot ce este actual pe plan mondial. In acest domeniu noutatile vin ca o avalansa si cunosterea a tot ce este nou se face printr-o participare constanta la un numar mare de congrese si workshopuri pe plan national si mai ales international.

Care sunt cele mai dese operatii/proceduri solicitate de pacienti?
In clinica, cele mai solicitate proceduri sunt cele de chirurgie estetica faciala, chirurgia sanului (marirea sanului cu implanturi mamare, remodelarea sanilor prin lifting mamar si/sau micsorarea sanilor) si chirurgie estetica genital (labiohimenoplastie, rejuvenarea organelor genital feminine).

Care sunt costurile pentru cele mai uzuale interventii, daca le putem numi asa?
Costurile sunt strict individualizate in functie de particularitatile clinice ale pacientei, numarul de interventii necesare etc. Practicam permanent promotii si, desigur, discounturi pentru pacientele fidele ale clinicii sau pacientele care intentioneaza sa-si faca mai multe proceduri. Scopul nostru final este ca pacientele sa fie multumite de rezultatul obtinut, iar stabilirea cailor de urmat si reducerea costurilor se stabilesc de comun acord cu acestea.
Nu negociez niciodata conditiile medicale (analize necesare, tip de anestezie, tip de interventie) care duc la desfasurarea in deplina siguranta a actului medical pentru pacienta. Imi rezerv dreptul de a refuza orice pacienta care nu respecta regulile clinicii si indicatiile medicale prescrise. Consider ca asa cum pacienta are dreptul sa-si aleaga chirurgul plastician, si chirurgul poate sa refuze interventia unei paciente care nu respecta indicatiile preoperatorii. Desigur ca toate acestea vin dupa o experienta indelungata si consider ca alegerea cailor de urmat pentru obtinerea unui rezultat estetic bun este numai si numai atributul chirurgului, care este in ultima instanta responsabil de tot ceea ce face si, de ce nu, chiar de viata pacientei.

“Chirurgia estetica nu transforma, ci retuseaza”

Unde se face diferenta intre clinici si, implicit, intre specialisti? Asa cum avem regi ai asfaltului, avem si doctori ai vedetelor. Este corect? Nu toti au o specializare in spate?
Diferenta intre clinici este facuta in principiu de chirurgul care te opereaza (calificarea acestuia, experienta, vechimea in domeniu) si desigur de facilitatile clinicii respective. Alta diferenta este data de costul interventiilor care variaza de la o clinica la alta. Trebuie sa verificati bine CV-ul chirurgului si experienta acestuia, apartenenta lui la societatile de profil nationale si internationale (SRCE, ACPR) si mai ales verificati daca acesta este intr-adevar CHIRURG PLASTICIAN. Promovarea unora sau altora pe diferite canale de televiziune nu inseamna ca au si calificarea necesara, de obicei aceasta promovare se face pe bani si canalele TV care nu urmaresc decat ratingul si nu fac o verificare a celor pe care ii promoveaza. Sunt cazuri arhicunoscute in Romania in care asa-zisi chirurgi plasticieni promovati ani de zile pe canale TV nu erau de fapt chirurgi plasticieni, ci medici cu total o alta specializare si fara drept legal de practica in chirurgie plastica si estetica sau medici rezidenti care operau fara atestat de libera practica. Multi dintre ei erau de fapt chiar asa-zisi “chirurgi ai vedetelor”. Din pacate, au fost demascati cu ocazia unor evenimente tragice (decese ale pacientilor) sau fraude financiare mediatizate. O alta categorie o reprezinta un numar de medici “obscuri”, fara o acreditare legala in chirurgia plastic si care dupa ce au urmat un numar de cursuri de cateva zile sau saptamani de chirurgie estetica, se autointituleaza “chirurgi esteticieni” si incep sa practice proceduri de chirurgie estetica pentru care nu au drept legal de libera practica. Ramane la latitudinea pacientului daca vrea sa fie operat de un medic care sta mai mult la televizor si mai putin in sala de operatie. Personal, nu cred ca un chirurg plastician cu experienta si o clientela numeroasa are timp de alocat emisiunilor de cancan si divertisment. Daca posturile TV ar difuza emisiuni serioase de informare in chirurgia estetica sunt convins ca o mare parte nevazuta din chirurgii plasticieni seriosi si cu experienta ar participa. Dar, din pacate, aceste emisiuni… nu aduc rating, deci numarul lor este foarte rar

Credeti ca standardele frumusetii din ziua de astazi sunt exagerate?
Eu cred ca standardele sunt definite in primul rand de chirurg. Naturaletea si mai ales aspectul estetic adecvat varstei sunt obiectivele spre care trebuie sa tinda orice chirurg estetician cu experienta. Chirurgia estetica nu transforma, ci retuseaza. Acest lucru trebuie bine inteles de pacienta. Chirurgia estetica nu poate stopa fenomenele de aging, dar le poate masca si incetini ca evolutie in timp

Desi suntem in 2014, inca persista acea nesiguranta intretinuta de guri neavizate cum ca implanturile pot duce la diverse afectiuni. Cat este mit, cat este realitate?
Interventia de augmentare cu implanturi mamare este o interventie serioasa, care trebuie realizata de un chirurg avizat si cu experienta. Operatia are atat beneficii, cat si riscuri. Riscurile sunt insa minimalizate daca operatia este realizata in conditii optime. Personal, tratez aceasta interventie cu mare responsabilitate. Din pacate, o mare parte a pacientelor trateaza aceasta interventie in maniera in care “isi cumpara o pereche de pantofi”. In cursul consultatiei preoperatorii, care dureaza aproximativ o ora, prezint pacientei atat avantajele, cat si toate dezavantajele si posibilele complicatii care pot aparea dupa interventia de augmentare mamara cu implanturi. Apoi, pacienta poate sa decida singura, in deplina cunostinta de cauza, daca doreste sau nu sa faca interventia.

Care ar fi, sa zicem, avantajele si riscurile frumusetii dobandite?
Daca frumusetea dobandita se incadreaza in limitele naturalului si bunului simt, avantajele sunt maxime, iar riscurile minime. Daca aceasta frumusete este insa “fortata”, atunci riscurile procedurilor chirurgicale practicate in exces se amplifica si in final acestea se vor repercuta asupra aspectului estetic si chiar asupra sanatatii pacientei. Un chirurg plastician cu experienta va sti sa spuna STOP oricaror proceduri estetice exagerate sau care nu vor duce la un aspect natural si frumos.
In cercul chirurgilor plasticieni cu experienta in domeniu se spune ca scopul oricarei proceduri estetice este obtinerea unui inbunatatiri estetice care se incadreaza in limitele normalului.Din pacate insa, in multe situatii, criteriile de “frumos” ale unor paciente difera mult de criteriile chirurgilor plasticieni carora li se adreseaza.

Este chirurgia estetica romaneasca, competitiva cu cea din Occident, ca logistica, ca pregatire profesionala si ca experienta practica a medicilor romani?
Consider ca in prezent chirurgia estetica din Romania este la acelasi nivel cu chirurgia estetica din alte tari europene si SUA. Libera circulatie a informatiei, scoala de chirurgie plastica din Romania si interesul maxim al chirurgilor plasticieni cu preocupari in chirurgia estetica de a participa la congrese internationale si cursuri de specialitate au facut ca in ultimii ani nivelul chirurgiei estetice din Romania sa fie maxim.

Ce va motiveaza in meseria dvs de chirurg plastician si ce altceva v-ati fi vazut facand in afara de medicina?
Motivatia principala a fost pasiunea de a aborda singura specialitate chirurgicala care reconstruieste parti ale corpului uman distruse in urma accidentelor de munca, dezastrelor, accidentelor rutiere, incendiilor, malformatiilor congenitale. Asa cum am spus anterior, chirurgia estetica este numai o parte a chirurgiei plastice, este chirurgia reconstructiva facuta in scop unic de infrumusetare. Indiferent de scopul ei (reconstructiv sau infrumusetare) chirurgia plastica este si va fi ramine una dintre specialitatile chirugicale cu cea mai mare rata de innoire de la un an la altul. Personal, consider ca este specialitatea chirugicala care iti ofera cea mai mare satisfactie personala.
Privind in retrospectiva acum, dupa 21 ani de cand am abordat acest domeniu, cred ca a fost alegerea cea mai potrivita. Dar totul a avut la baza un efort si o munca permanenta care pentru mine au insemnat nu numai realizari profesionale, ci si satisfactii personale. Desi exista si multe alte specialitati chirurgicale, unele inrudite cu chirurgia plastica, nu cred ca vreuna dintre ele mi-ar fi putut oferi satisfactii mai mari. Oricand, daca ar fi sa o iau de la inceput… as alege tot chirugia plastica

Interviu realizat de Carmen Dochita

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

7 metode de generare a oportunitatilor de vanzare online

7 metode de generare...

Vanzarile online sunt complet diferite comparativ cu cele fata-in-fata. Cu exceptia cazulu...

Umidificarea spatiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului, precum si riscul de infectie

Umidificarea spatiil...

Un studiu recent arata ca prin cresterea umiditatii aerului din spatiile interioare se poa...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole