Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Anul 2014, stabilizarea pietei imobiliare romanesti

Evolutia pietei imobiliare din cea de-a doua jumatate a anului 2014 demonstreaza o tendinta de stabilizare a preturilor, valoarea locuintelor pozitionandu-se aproape de nivelul minim. Asistam insa in aceasta perioada si la situatii pentru care pretul locuintelor a inregistrat cresteri.

Pentru al optulea an consecutiv, Darian DRS SA, cel mai important jucator independent de pe piata de evaluari din Romania, prima companie din tara acreditata RICS la nivel corporativ, lanseaza studiul „Analiza pietei imobiliare" alaturi de “Indicele Imobiliar Darian”. Studiul cuprinde toate cele 40 de orase resedinta de judet si municipiul Bucuresti si analizeaza evolutia pe fiecare sector al pietei imobiliare. Este singura analiza exhaustiva cu acoperire nationala care ia in considerare preturile de tranzactionare.

Conform analizei de piata Darian, pretul mediu de tranzactionare al apartamentelor vechi, la nivel national a fost de 678 €/mp, in scadere cu doar 0,3% fata de primul semestru al anului 2014 si cu 0,9% fata de ultimele 12 luni. Asadar, pe baza acestui studiu, reiese ca, pe primul loc in clasamentul preturilor medii de tranzactionare la apartamentele vechi, se situeaza si de aceasta data Capitala, cu o medie de 965 €/mp, urmata indeaproape de Cluj-Napoca cu 932 €/mp, pe locul trei situandu-se Timisoara cu 860 €/mp. Comparativ cu perioada de inceput a crizei, preturile apartamentelor vechi la nivel national au scazut cu aproximativ 40%.

“Aceasta mica scadere a preturilor s-a simtit extrem de putin pe piata libera, opinia agentilor care actioneaza pe piata rezidentiala fiind de stabilitate a preturilor. Preturile la nivel national au scazut spectaculos de la mijlocul anului 2008 pana azi. Pentru apartamentele vechi s-a inregistrat o scadere de aproximativ 40%”, a declarat Adrian Crivii (foto), presedintele companiei de consultanta DARIAN.

In ceea ce priveste apartamentele nou construite, media la nivel national pentru ultimele sase luni a fost de 776 €/ mp. Capitala a detinut suprematia si in ceea ce priveste preturile apartamentelor noi, de aproximativ 1.137 €/mp - singurul oras din Romania cu preturi de peste 1.000 €/mp dar in scadere cu aproximativ 32% fata de perioada de inceput a crizei. Pe locul doi se afla Cluj Napoca, cu un pret mediu de 982€/mp si pe locul al treilea regasim Iasi, cu 963€/mp.

Preturile medii de tranzactionare aferente caselor au cunoscut o usoara scadere, de aproximativ 0,17% la nivel national. In Bucuresti, pretul caselor a crescut cu 3,1%, pana la valoarea de 1.070€/mp. Pe locul al doilea este Cluj Napoca, cu un pret mediu de 870€/mp si pe locul al treilea Constanta, cu 838€/mp.

In ceea ce priveste terenurile pentru dezvoltare, tranzactii s-au intensificat in ultimele sase luni, in special in Bucuresti. Investitiile realizate la nivel national in SII 2014 pentru acest segment al pietei imobiliare au fost de aproximativ 300 milioane €. Spre deosebire de terenurile pentru dezvoltare, cele agricole au inregistrat o crestere a preturilor de peste 50% de la inceputul anului 2012. Este cea mai spectaculoasa apreciere dintre toate sectoarele pietei imobiliare. In comparatie cu perioada similara a anului trecut, preturile s-au depreciat cu aproximativ 4% insa, fata de anul 2008, preturile au scazut cu 63%.

Inchirierea spatiilor de birouri s-a intensificat in primul semestru din 2014. In SII 2014 s-au livrat aproape 65.000 mp de spatii de birouri la nivel national, in crestere cu 12% fata de primul semestrul al anului. Capitala conduce detasat cu 79% dintre spatiile de birouri livrate. La nivelul intregii tari sunt in constructie mai multe proiecte de birouri, care totalizeaza peste 190.000 mp. 54% dintre acestea urmeaza a se livra in Bucuresti si 33% in Cluj-Napoca.

Sectorul spatiilor comerciale a inregistrat o activitate in crestere in ultimul semestru al anului 2014, mai putin intensa decat segmentul birourilor, dar peste segmentul industrial. Investitorii au actionat cu prudenta si prefera achizitia unor centre comerciale existente pe care sa le extinda si sa le modernizeze, abandonand sau amanand dezvoltarea unor proiecte noi de centre comerciale in tara.

Dintre sectoarele pietei imobiliare, activitatea de inchiriere a spatiilor industriale este singura care a inregistrat o scadere in acest semestru. Trendul il reprezinta renegocierile de contracte, pentru locatiile existente, in vreme ce relocarile si inchirierile de spatii noi sunt mai slab reprezentate.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Patru elemente definitorii pentru rolul si activitatea unui lider

Patru elemente defin...

Volatilitatea mediului de afaceri si orientarea din ce in ce mai mare pe atingerea obiecti...

Noi restrictii in domeniul detasarilor transnationale. Ce prevede noua directiva publicata in iulie 2018

Noi restrictii in do...

Presiunea statelor dezvoltate ale Uniunii Europene de a modifica cadrul de reglementare pr...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole