Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Topul celor mai mari investitii imobiliare din Romania

mall baneasaCele mai scumpe proiecte imobiliare din fiecare judet al tarii au atras investitii cumulate de peste 2,7 mld. euro, majoritatea fiind inaugurate in perioada de varf a pietei

Investitorii romani au o pondere de 29% din volumul total investit in cele mai scumpe proiecte din tara. Gabriel Popoviciu, Iulian Dascalu, Danut Prisecariu, Dan Ostahie si Dorin Mateiu au construit sase din cele 27 de proiecte imobiliare reprezentative la nivelul fiecarui judet. Cele mai mari investitii din Romania au fost sustinute de Immofinanz, care este prezent in topul Capital cu patru proiecte in care au fost investiti 427 mil. euro. Tot cu patru proiecte este si New Europe Property Investments (NEPI) prezent in top, cu o valoare cumulata a investitiilor de 170 mil. euro.

Totusi, valoarea investitiilor realizate in cele 27 de proiecte pare mica daca tinem cont ca numai cele mai mari cinci proiecte din Bucuresti au atras investitii totale de 1,4 mld. euro, insa performanta multora dintre aceste proiecte indica faptul ca dezvoltatorii s-au grabit cand s-au extins in unele orase de provincie. Electroputere Parc Craiova, Promenada Focsani si Hello Shopping Park Bacau, cele mai scumpe proiecte din Dolj, Vrancea si Bacau, sunt in insolventa, proprietarul Era Shopping Park Oradea tocmai a cerut insolventa proiectului, iar Galleria Piatra-Neamt nu are rezultate stralucite.

Analiza Capital a urmarit proiectele imobiliare private din fiecare judet al tarii, in care s-au investit peste 10 mil. euro, prag de la care o investitie poate fi considerata reprezentativa pentru o regiune. In 15 judete din tara nu exista niciun proiect imobiliar important, singurele investitii de anvergura fiind realizate de Kaufland sau Dedeman, constructii realizate pentru uzul propriu al retailerilor si care, in consecinta, nu genereaza venituri importante din inchiriere. In cazul judetului Gorj situatia s-ar putea schimba cat de curand, deoarece NEPI are cumparat un teren de 4 ha in Targu Jiu si a anuntat ca va incepe dezvoltarea unui centru comercial pana la sfarsitul acestui an.

Investitii mari
De departe, cea mai mare investitie imobiliara din Romania a fost realizata in Proiectul Baneasa, dezvoltat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu si asociatii sai. Investitia demarata inca din 2006 pe terenul Universitatii de Agronomie a inghitit pana acum circa 350 mil. euro, bani alocati pentru dezvoltarea a 450.000 mp construiti de spatii comerciale, 160.000 mp de cladiri de birouri si 320 de vile de lux.

Pe locul doi se situeaza parcul industrial dezvoltat de spaniolii de la Graells & Llonch la Prejmer, in judetul Brasov. Timp de doi ani, catalanii au cumparat 86,9 hectare de teren de la 250 de proprietari pentru a pune bazele parcului industrial din Prejmer care a atras pana acum investitii de circa 300 mil. euro.

Ansamblul urbanistic Palas dezvoltat de Iulian Dascalu langa Palatul Culturii din Iasi este cel mai complex proiect imobiliar din afara Bucurestiului. Proiectul, care a atras o investitie de 260 mil. euro, cuprinde un mall cu o suprafata inchiriabila de 47.500 mp, o alee comerciala de 6.600 mp, trei cladiri de birouri de 20.000 mp inchiriabili, un parc in care s-au investit 2,5 mil. euro, cea mai mare parcare subterana din Romania, cu 2.500 de locuri, in care s-au investit 73 mil. euro si doua hoteluri care inca sunt in constructie pe care Dascalu le-a vandut. Chiar daca a fost surclasat de Argo Real Estate de pe pozitia de cel mai mare proprietar de spatii comerciale din tara, Iulian Dascalu ramane unul dintre cei mai importanti investitori imobiliari din Romania.

Sursa: Capital

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences