Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Sistemele BMS: sistemul nervos si creierul cladirilor inteligente

In timp ce managementul cladirilor prin sistemele BMS a utilizat in principal automatizarea  echipamentelor din domeniul HVAC, de-a lungul anilor au inceput sa includa controlul iluminarii, controlul accesului, contorizarea inteligenta, rezervarea de spatii de sedinta, signalistica interactiva si asa mai departe. Pe masura ce tehnologia informatiei a evoluat ca viteza de procesare, conectivitate si viteze de transfer, acesta si-a pus amprenta si in zona BMS, astfel incat proiectarea cladirilor s-a axat foarte mult in jurul conectivitatii echipamentelor cladirilor si a interactiunii dintre ele si ocupantii cladirii.

Incepand cu 2012 a devenit din ce in ce mai pregnanta intentia de transforma sistemul BMS  intr-un hub care sa poata integra echipamente si functiuni noi care sa ofere flexibilitatea upgradarii cladirii, in timp ce inainte exista doar o abordare inchisa si strict menita sa serveasca functiunilor unui singur producator de echipamente si a unui singur tip de protocol de comunicare, care au fost prevazute initial la proiectarea cladirii.

Acum, printre altele, importanta monitorizarii energiei, a cladirii verzi, a standardelor, a conformarii cu legislatia si a numeroaselor schimbari de obiceiuri de ocupare a spatiului venite din partea generatiei Millennial, au fost integrate in BMS.

Importanta tot mai mare a eficientizarii energetice, nu in ultimul rand din cauza reglementarilor, a cererii de cladiri ecologice si a rolului energiei, sistemele BMS se conecteaza din ce in ce mai mult cu diferite sisteme, inclusiv cu cele de Management Energetic si fac uz din ce in ce mai mult de analiza datelor utilizand Inteligenta Artificiala (Artificial Inteligence).

BMS a devenit centrul de integrare a conectivitatii cu alte sisteme din cladire, inclusiv cele mai putin evidente.

BMS-ul este centrul de integrare infomational pentru climatizare, iluminat, energie, ascensoare, securitate, ospitalitate vizitatori, mentenanta, parcare, si mai mult se doreste integrarea BMS-urilor la nivel de smart city.

Venind dintr-o situatie de standarde de proprietare inchise, urmate de tehnologii destul de lente, cum ar fi OPC (Open Protocol Connectivity), mergand in acelasi timp cu evolutiile la nivel de tehnologii  IT, precum si evolutii in tehnologiile de constructie a cladirilor, acum putem vorbi despre o transformare majora in managementul cladirilor pe diferite nivele: noi tehnologii, perturbarile de pe piata imobiliara, schimbarile in asteptarile clientilor, modelele noi de afaceri.

Piata sistemului de management al cladirii (BMS) a fost evaluata la 6,65 miliarde USD USD (utilizatori industriali, comerciali si rezidenti) in 2016 si se asteapta sa ajunga la 19,25 miliarde USD pana in 2023, la un CAGR de 16,71% intre 2017 si 2023. (Sursa: Reasearch and Markets)

Factorii care conduc Sistemul de Management al cladirii pentru a fi centrul integrat de conectivitate in managementul cladirilor

Aparitia IP acum mai mult de un deceniu in urma si, mai recent, cresterea IoT (si a cloud-ului, analizele de date si celelalte realitati ale tehnologiei platformelor deschise) a avut si va continua sa aiba un impact extraordinar asupra evolutiilor din managementul cladirilor si BMS.

Odata cu evolutiile din IoT, inteligenta artificiala si cognitiva, analizele informationale, aspectul managementului cladirilor continua sa evolueze, iar BMS este din ce in ce mai important in imaginea cladirii, dincolo de domeniul traditional al BMS si in conectarea sa cu mai multe alte sisteme si zone legate de cladire.
Integrarea in crestere a IoT cu sistemele de automatizare a cladirilor determina cresterea pietei BMS bazata pe software.

Avand in vedere asteptarile in schimbare fata de proprietarii de cladiri, (Directiva EU privind performanta energetica si constructia cladirilor) si accentul tot mai mare pe ecologie cu o mai mare atentie pentru realizarea de certificari, LEED, BREEAM, specialistii in managementul cladirilor sunt impinsi la aceasta abordare integrata, prin care BMS a devenit centrul de integrare a conectivitatii cu alte sisteme in toate zonele posibile din cadrul cladirii (cum ar fi iluminatul, energia, ascensoarele, climatizarea, securitatea).

Tehnologii inteligente si hiper-conectivitate: distributia inteligentei si rolul central al BMS

Pentru a obtine o viziune completa si a crestere a eficintiei prin automatizare, luarea deciziei in mod autonom, sunt importante colectarea de informatii si analiza acestora folosind inteligenta artificiala avand  BMS ca centru si utilizand suportul IoT .
Concluzionand, in timp ce exista o descentralizare, asa cum este tipic in IoT, in acelasi timp exista o centralizare prin integrarea in BMS - centruL de conectivitate si decizional al cladiriilor inteligente. Avand in vedere cele mai sus mentinate putem afirma ca din ce in ca mai multe domenii care sunt legate de cladiri,  intra sub incidenta unui singur centru decizional  al managementului cladirilor, BMS -ul de noua generatie.

Autor: Lucian Anghel (foto), Fondator si CEO, Timepal Romania si Facilities Management Services

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Umidificarea spatiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului, precum si riscul de infectie

Umidificarea spatiil...

Un studiu recent arata ca prin cresterea umiditatii aerului din spatiile interioare se poa...

7 provocari de marketing si vanzari in economia post-COVID

7 provocari de marke...

Din discutiile pe care le avem cu managerii companiilor carora le oferim servicii de consu...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole