Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Analiza EY Romania: Randamentele asteptate de investitori au atins nivelul anterior crizei provocate de pandemie in mai multe industrii din Romania

• Sectorul IT si cel al telecomunicatiilor au inregistrat valori minime ale costului capitalului la finalul anului 2020
• Sectorul bunurilor de consum a fost cel mai afectat de fluctuatiile din piata

Costul capitalului a urmat o tendinta descrescatoare in ultimul trimestru din 2020 pentru majoritatea industriilor, dupa fluctuatiile inregistrate in prima parte a anului trecut, conform analizei sectoriale EY Romania.

Analiza trimestriala a valorii de piata a companiilor se bazeaza pe datele financiare pentru anul trecut, recent publicate de companiile listate din principalele 10 sectoare de activitate din Romania: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.  

“Pentru majoritatea industriilor analizate, perspectiva unor programe de relansare economica si a unor scheme de fonduri nerambursabile a redus volatilitatea din piata si a determinat ca randamentele asteptate de investitori sa fie similare celor observate anterior crizei provocate de Covid-19”, declara Ileana Gutu (foto), Partener Asociat si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.

Sectorul bunurilor de consum, unul dintre sectoarele cele mai expuse la incertitudinea provocata de criza Covid-19, a inregistrat cele mai mari fluctuatii ale costului capitalului pe parcursul anului 2020. Daca dupa primul semestru al anului piata indica o crestere a costului capitalului pentru aceasta industrie de peste 2 puncte procentuale, comparativ cu inceputul anului, luna decembrie 2020 a aratat indicatori comparabili cu aceeasi perioada a anului 2019.

Sectorul proprietatilor imobiliare, precum si cel de IT au inregistrat cresteri accelerate ale randamentelor asteptate de investitori in prima parte a anului 2020, urmate de scaderi semnificative in trimestrele III si IV 2020.

Astfel, prin comparatie cu ultimii cinci ani acoperiti de analiza EY Romania, la finalul anului 2020, sectorul IT si cel al telecomunicatiilor au atins valori minime ale costului capitalului, marcand gradul de adaptabilitate al acestor sectoare la noul mediu de afaceri. Nivelul atins de cele doua industrii in decembrie 2020 se situeaza cu aproximativ 0,5 – 1,5 puncte procentuale mai jos fata de perioada anterioara crizei provocate de pandemie (decembrie 2019) si cu 2 – 3 puncte procentuale sub valorile maxime inregistrate pana acum (iunie 2020).

Atat in trimestrul al IV-lea 2020, cat si pe toata perioada analizata (5 ani), sectoarele ale caror randamente inregistreaza valori scazute si au o evolutie relativ constanta raman cele ale materiilor prime si produselor industriale, precum si cel al energiei.

• Tendinta ascendenta a multiplicatorilor financiari in a doua parte a anului 2020 indica revenirea si normalizarea pietei

Daca in prima parte a anului 2020 evenimentele au determinat o stagnare a pietei prin amanarea tranzactiilor, multiplicatorii financiari pentru toate industriile fiind la minime istorice, finalul anului a reflectat un reviriment al pietei.

Incepand cu trimestrul al III-lea 2020, optimismul investitorilor a revenit, iar multe tranzactii au fost reluate. Activitatea de pe piata de fuziuni si achizitii a continuat sa creasca in trimestrul al IV-lea 2020, iar interesul pentru viitoare investitii si nivelul de lichiditate din piata pot deschide orizonturi pentru noi oportunitati si in 2021.  

“Companiile cu o pozitie financiara istorica stabila au beneficiat in mod particular de contextul actual al pietei. Investitorii sunt dispusi sa plateasca suplimentar pentru acele companii care au avut resursele sa depaseasca cu bine socul initial provocat de debutul pandemiei, care au un plan de afaceri sustenabil si o pozitie bilantiera robusta. Pentru majoritatea industriilor, multiplicatorii de piata se situeaza la un nivel comparabil cu finalul anului 2019”, spune Ileana Gutu.

Revenirea din a doua jumatatea a anului 2020 genereaza valori ridicate ale multiplicatorilor financiari din sectorul serviciilor medicale si cel al proprietatilor imobiliare, marcand gradul de oportunitate si de atractivitate al acestor piete.

O evolutie ascendenta constanta si sustinuta poate fi observata pentru sectorul IT pe toata perioada analizata, iar restrictiile cauzate de Covid-19 au contribuit la accelerarea cresterii cererii pentru active si solutii digitale.

“Avand in vedere contextul generat de pandemia Covid-19, ne asteptam ca investitorii sa fie si mai mult interesati de evolutia sectoarelor si de valoarea de piata actualizata a companiilor. Instrumentul dezvoltat de echipa EY ofera estimari utile atat investitorilor interesati, cat si reprezentatilor companiilor pentru dezvoltarea si convertirea viziunii strategice a acestora in planuri concrete”, concluzioneaza Ileana Gutu.

Dezvoltata de echipa de evaluare, analiza economica si modelare financiara (Valuation, Modeling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie si Tranzactii al EY Romania, analiza sectoriala poate fi accesata in sectiunea site-ului EY “Valuation Insights”/”Perspective de Evaluare”, baza de date fiind actualizata trimestrial.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

7 metode de generare a oportunitatilor de vanzare online

7 metode de generare...

Vanzarile online sunt complet diferite comparativ cu cele fata-in-fata. Cu exceptia cazulu...

Umidificarea spatiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului, precum si riscul de infectie

Umidificarea spatiil...

Un studiu recent arata ca prin cresterea umiditatii aerului din spatiile interioare se poa...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole