Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Afacerile de familie se confrunta cu un mediu fiscal complex si in continua schimbare

ā€¢ Impozitele generate de transferul unei afaceri de familie tind sa fie mai mari si cu cerinte complexe pentru aplicarea scutirilor fiscale in economiile dezvoltate; totusi sarcina fiscala poate fi semnificativa si in tarile cu economii emergente.
ā€¢ Dintre cele 54 de tari si teritorii incluse in studiu,15 state percep un impozit pe mostenire sau pe avere, in cazul transferului unei afaceri de familie in valoare de 10 milioane de euro catre urmatoarea generatie, in timp ce 16 tari impun un impozit pe donatie (i.e. transferul afacerii in timpul vietii - gift tax).

ā€¢ In Romania, transferul afacerii (a actiunilor) prin mostenire ori donatie nu genereaza venituri impozabile la nivelul membrilor de familie din noua generatie, insa unele obligatii fiscale pot aparea in cazul transferului proprietatilor imobiliare care nu sunt parte din afacere. Desi legislatia din Romania legata de transferul afacerii este favorabila, trebuie luata in considerare si legislatia altor state, mai ales in cazul unui business international sau a unor membrii de familie care poate nu locuiesc in Romania. Ā 
ā€¢ Statele Unite reprezinta tara cu cel mai inalt nivel de impozitare la nivel global in cazul transferului unei afaceri de 10 milioane de euro prin donatie sau mostenire, inainte de aplicarea scutirilor. Cu toate acestea, afacerile de familie din SUA pot beneficia de o scutire in valoare de 10 milioane de dolari (indexata cu rata inflatiei), in vigoare pana in anul 2026.
ā€¢ Franta, Irlanda, Olanda, Spania si Marea Britanie au cele mai mari cote de impozitare dintre tarile europene incluse in studiu pentru transferul unei afaceri de familie de 10 milioane de euro in cazul unui deces, inainte de aplicarea scutirilor, insa aceste taxe sunt reduse substantial prin aplicarea diverselor deduceri si facilitati fiscale oferite de lege.
ā€¢ In regiunea Asia-Pacific, Coreea de Sud iese in evidenta ca avand una dintre cele mai mari cote de impozitare din lume pentru transferul unei afaceri de familie. In schimb, China nu impune in prezent niciun impozit pe mostenire sau donatie.

Afacerile de familie contribuie la dezvoltarea economiei globale, avand cea mai mare contributie la PIB-ul global si un impact major asupra pietei muncii. Insa liderii care vor sa isi pastreze afacerea in familie si sa o transfere catre generatia urmatoare se pot confrunta cu o multitudine de provocari, cu atat mai mult intr-un mediu instabil, asa cum se intampla in prezent. De multe ori, aceste transferuri intre generatii pot avea implicatii fiscale complexe, nu doar intr-un singur stat, care nu trebuie neglijate. KPMG Private Enterprise Global Family Business Tax Monitor compara implicatiile fiscale generate de transferul unei afaceri de familie in 54 de tari si teritorii.

RenĆ© Schƶb (foto stanga), Partener, Head of Tax & Legal, KPMG in Romania, spune: ā€œProvocarile generate de pandemia COVID-19 au scos la iveala nevoia afacerilor de familie de a aplica o strategie bazata pe inovatie, cu accent pe recrutarea talentelor si pe tehnologie. In aceasta perioada plina de schimbari, mediul de afaceri poate arata mult diferit pentru afacerile de familie: de la o complexitate crescuta privind conformarea fiscala, la noi asteptari din partea clientilor si o noua segmentare a pietei, de la managementul resurselor umane pana la planificarea succesiunii catre noile generatii. Liderii trebuie sa aloce timpul si resursele necesare pentru pregatirea afacerii pentru ā€˜noua normalitateā€™, iar noi suntem pregatiti sa oferim ajutorul necesar pentru a crea un viitor mai bunā€.

ā€œTrasarea unei cai catre viitorā€, editia 2020 a studiului KPMG Private Enterprise Global Family Business Tax Monitor ofera o perspectiva in profunzime a mediului fiscal variat si in continua schimbare pentru afacerile de familie din intreaga lume, precum si detalii legate de modul in care familiile se pot pregati pentru transferul afacerii lor catre noua generatie. Raportul evidentiaza, de asemenea, cum pandemia COVID-19 poate creste presiunea exercitata asupra familiilor in anii urmatori.

ā€œIn functie de tarile in care sunt rezidente, nivelul de complexitate fiscala pentru afacerile de familie poate fi enorm, iar povara fiscala este de asteptat sa creasca, in contextul in care bugetele nationale sunt tot mai afectate de situatia globala, iar nevoia de venituri suplimentare la bugetul de stat devine acutaā€, a afirmat Tom McGinness, Global Leader, KPMG Private Enterprise Family Business, KPMG Private Enterprise in Marea Britanie. ā€œIn multe cazuri, o familie care vrea sa transfere afacerea catre generatia urmatoare este eligibila pentru aplicarea unor deduceri sau scutiri fiscale, dar, asa cum rezulta din raportul de fata, conditiile pentru a beneficia de acestea pot fi restrictive, pot sa necesite o planificare foarte atenta si este posibil, de asemenea, ca in viitor sa fie modificate sau sa devina mai dificil de accesatā€.

Studiul Global Family Business Tax Monitor detaliaza implicatiile fiscale diferite din 54 de tari pentru transferul intre generatii al unei afaceri de familie. Astfel, in cazul transferului unei afaceri in valoare de 10 milioane de euro, dintre cele 54 de tari incluse in studiu, 14 tari prevadĀ  un impozit pe mostenire (SUA aplica in acest caz un impozit pe avere), in timp ce 16 tari impun un impozit pe donatie (gift tax) pentru transferul afacerii in timpul vietii. Dintre cele 10 tari cu PIB-ul cel mai mare, care au fost incluse in studiu,Ā  sase (Brazilia, Canada, Franta, Germania, SUA, Marea Britanie) percep impozit atat pe mostenire, cat si pe donatie, in timp ce patru (China, India, Italia si Rusia) nu impun niciun impozit in acest sens. Alte impozite, precum impozitul pe castigul de capital sau pe veniturile persoanelor fizice sunt aplicate in anumite jurisdictii. In Romania, potrivit prevederilor fiscale actuale, sumele sau bunurile (inclusiv actiunile in afacerea transferata) primite de membrii familiei din noua generatie, cu titlu de mostenire ori donatie nu reprezinta venituri impozabile (unele taxe pot aparea in cazul transferului proprietatilor imobiliare, dar care nu sunt parte din business). Totusi, ar trebui analizate implicatiile fiscale in toate jurisdictiile cu posibil impact (spre exemplu, in cazul in care membrii familiei sunt rezidenti fiscal in alte state sau afacerea este extinsa in mai multe teritorii).

Desi exista facilitati fiscale in multe jurisdictii, care pot reduce costul fiscal total in cazul transferului afacerii, multe dintre acestea au intrat sub lupa autoritatilor, prin urmare, familiile trebuie sa fie pregatite pentru o posibila diminuare sau anulare. De exemplu, in SUA, familiile care isi transfera afacerea beneficiaza in prezent de facilitati fiscale pentru proprietati si donatii de pana la pragul de 10 milioane USD ajustat anual cu rata inflatiei (rezultand un prag de 11,58 milioane USD pentru anul 2020). Aceasta facilitate este in vigoare pana in anul 2026, dar exista posibilitatea sa fie modificata sau eliminata. Facilitati fiscale sunt si in Marea Britanie, insa exista deja propuneri de modificare sau eliminare a acestora.

ā€œFamiliile care gestioneaza afaceri si alte active estimeaza ca vor exista schimbari in politica guvernamentala in anumite tari, care vor conduce la o crestere a taxelorā€, afirma Olaf Leurs, Partener Consultanta Fiscala, KPMG Meijburg & Company, KPMG in Olanda. ā€œCiclul de planificare pentru familii s-a accelerat, mai ales in contextul pandemiei de COVID-19. Familiile resimt ca prioritate protejarea afacerii si viitorului lor, si asa si trebuie. Deciziile despre cum sau daca sa transfere afacerea, care puteau fi dezbatute pe parcursul mai multor ani, acum, in cele mai multe cazuri, trebuie luate in cateva luniā€.

Planificarea fiscala legata de transferul afacerii trebuie sa faca parte dintr-un proces mai amplu privind succesiunea catre noua generatie, iar Global Family Business Tax Monitor ofera un cadru de urmat care include stabilirea unei guvernari de familie solide, inclusiv o constitutie a familiei, precum si asigurarea ca urmatoarea generatie este pregatita sa isi asume controlul asupra afacerii.

De asemenea, ā€œimpactul COVID-19 incurajeaza familiile sa isi evalueze scopul si valorile afacerii lorā€, spune McGinness. ā€œAfacerile de familie tind sa aiba o viziune pe termen lung si sunt implicate in comunitatea in care opereaza. Din ce in ce mai mult, familiile iau in considerare impactul larg al afacerii lor asupra societatii si rolul pe care il au in abordarea problemelor legate de schimbarile climatice, inegalitate sau educatieā€.

Legat de impactul asupra resurselor umane, ā€œtehnologia nu mai este o notiune abstracta. Accelerata de nevoia de mobilitate, tehnologia a transformat forta de munca in companiile din intreaga lume, aducand noi provocari pentru modul traditional de recrutare, training, asigurarea bunastarii angajatilor, retentie, succesiune si multe altele. Atragerea si mentinerea talentelor este o problema prioritara in agendele tuturor liderilor care urmaresc sa reuseasca intr-o lume post-pandemie, iar aplicarea expertizei si valorilor potrivite poate ajuta afacerile de familie sa isi extinda mostenirea peste generatii si sa capitalizeze provocarile unice pe care le au in razboiul pentru talenteā€, spune Madalina Racovitan (foto dreapta), Partener Consultanta Fiscala, Head of People Services, KPMG in Romania.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

7 metode de generare a oportunitatilor de vanzare online

7 metode de generare...

Vanzarile online sunt complet diferite comparativ cu cele fata-in-fata. Cu exceptia cazulu...

Umidificarea spatiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului, precum si riscul de infectie

Umidificarea spatiil...

Un studiu recent arata ca prin cresterea umiditatii aerului din spatiile interioare se poa...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole