Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Studiu EY: Scade activitatea de tranzactionare pe piata IPO globala in T3 2019, creste numarul ofertelor publice initiale care isi amana lansarea

- Tensiunile comerciale geopolitice continua sa afecteze activitatea IPO
- Tehnologia, sanatatea si industria au fost cele mai active sectoare in primele noua luni ale anului 2019
- Se asteapta o intensificare a activitatii de tranzactionare in 2020

Numarul ofertelor publice initiale (IPO-uri) atractive, care isi amana lansarea, a continuat sa creasca in trimestrul al III-lea 2019, conform raportului trimestrial al EY -  Global IPO trends: Q3 2019. Emitentii asteapta o imbunatatire a conditiilor comerciale, iar activitatea de tranzactionare de pe multe piete scade in trimestrul al III-lea (T3) 2019 fata de aceeasi perioada a anului trecut.

„In Romania, activitatea IPO din 2019 a stagnat, cu exceptia unei mici tranzactii pe segmentul alternativ AeRO pentru platforma de vanzare a produselor IT iHunt in T2. Iar in T3 nu au existat noi IPO-uri. Tensiunile politice locale au determinat companiile sa astepte vremuri mai calme. Vestea buna este ca furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat Romania la statutul de piata emergenta de la cel de piata de frontiera, reclasificarea intrand in vigoare in 2020. Vedem astfel o noua oportunitate pentru bursa locala de a asista la un volum mai mare de tranzactii ulterioare anului 2020", spune Florin Vasilica (foto), Liderul departamentului Asistenta in tranzactii, EY Romania.

Per total, au fost lansate 256 de IPO-uri in T3 2019, in valoare totala de 40,2 miliarde de USD, marcand o scadere de 24% ca volum si de 22% ca valoare fata de T3 2018.

In primele noua luni ale anului 2019 s-a inregistrat o reducere de 26% a numarului de tranzactii (768 de IPO-uri) si o scadere cu 25% a valorii capitalului atras (114,1 miliarde de USD) fata de aceeasi perioada a anului 2018. Desi numarul de tranzactii s-a diminuat, randamentele in prima zi pe principalele piete au crescut, in medie, cu 27%, iar performanta curenta post-listare a fost, in medie, de 32%.

Sectorul tehnologic, sectorul sanatatii si cel industrial au inregistrat cea mai mare pondere din totalul tranzactiilor IPO in primele noua luni ale anului 2019, cumuland 407 IPO-uri (53% din volumul tranzactiilor IPO globale), in valoare totala de 69,4 miliarde de USD (61% din valoarea capitalului atras la nivel global).

Tehnologia a continuat sa fie cel mai puternic sector in functie de numarul de tranzactii si de valoarea capitalului atras in primele noua luni ale acestui an, reprezentand 23% din volumul global al tranzactiilor (179 de IPO-uri) si 36% din valoarea capitalului atras (41,5 miliarde de USD). Iar in T3 2019, a inregistrat cel mai mare numar de tranzactii - 59 de IPO-uri (23% din volumul de IPO-uri de la nivel global) si subscrieri in valoare de 11,4 miliarde de USD (28% din valoarea globala).

EMEIA continua sa se confrunte cu turbulentele geopolitice
In EMEIA, numarul si valoarea tranzactiilor s-au redus fata de primele noua luni ale anului 2018, bursele din aceasta regiune inregistrand 172 de IPO-uri (o scadere de 52%) si atragand capital in valoare totala de 21,1 miliarde de USD (o scadere de 41%). 

Persistenta tensiunilor comerciale dintre SUA, UE si China a diminuat atat entuziasmul pietei, cat si perspectivele economice in EMEIA. In acelasi timp, in lipsa unei oferte concrete, Europa si Regatul Unit se pregatesc sa se confrunte cu riscul unui Brexit fara acord in trimestrul al IV-lea al anului 2019.

In pofida acestor probleme, trei dintre principalele zece burse de valori din punctul de vedere al capitalurilor atrase in T3 2019 (Deutsche Börse, NASDAQ OMX si India’s National and Bombay Exchanges) provin din EMEIA. Iar activitatea IPO transfrontaliera a crescut usor la 10% in primele noua luni ale anului 2019, de la 9% in perioada similara a anului trecut. 

Avand in vedere ca regiunea inca se bucura de beneficiile unei perioade cu rate reduse ale dobanzilor si de o politica monetara favorabila, atitudinea si apetitul investitorilor pentru IPO-uri s-ar putea imbunatati in T4 2019.

Activitatea de pe pietele IPO din America de Nord si de Sud s-a diminuat
Pe pietele de capital americane, s-au inregistrat 47 de tranzactii IPO, cu o valoare totala de 11,9 miliarde de USD, in T3 2019, marcand o scadere de 30% a volumului tranzactiilor si de 10% a valorii tranzactiilor fata de T3 2018. La nivelul primelor noua luni ale anului, a scazut atat numarul de tranzactii, cat si valoarea capitalului atras de IPO-uri, fata de perioada similara a anului trecut, inregistrandu-se 160 de IPO-uri (o scadere de 22%) cu o valoare a capitalului atras de 46,9 miliarde de USD (o scadere de 9%).

Cu toate acestea, bursele din SUA au inregistrat majoritatea tranzactiilor IPO din regiunea Americii de Nord si de Sud, adica 79% din numarul tranzactiilor si 95% din valoarea tranzactiilor in primele noua luni ale lui 2019. Acest lucru s-a datorat listarii publice a unor companii „unicorn” importante din sectorul tehnologic in acest an. Indicii NASDAQ si NYSE s-au clasat primul si, respectiv, al doilea loc in clasamentul global al valorii capitalului atras in primele noua luni ale anului 2019.

Activitatea IPO din regiunea Asia-Pacific a fost insufletita de piata STAR din Shanghai
In regiunea Asia-Pacific, volumul tranzactiilor IPO in primele noua luni ale anului 2019 a scazut cu 9% (436 de IPO-uri), iar valoarea tranzactiilor s-a redus cu 27% (46,1 miliarde de USD) comparativ cu perioada similara a anului 2018.

Lansarea pietei STAR din Shanghai a trezit din amorteala activitatea de tranzactionare din Hong Kong, Japonia si Australia in T3 2019. Altfel, bursele din Asia-Pacific au inregistrat o scadere de 2% a volumului tranzactiilor (173 de IPO-uri) si de 29% a valorii tranzactiilor (23,7 miliarde de USD) in T3 2019 fata de T3 2018. Iar tensiunile comerciale dintre China si SUA au continuat sa afecteze activitatea IPO in multe parti ale regiunii.

Totusi, regiunea Asia-Pacific si-a mentinut pozitia dominanta in activitatea IPO globala in T3 2019, din aceasta regiune provenind sapte dintre principalele zece burse ca numar de tranzactii si cinci dintre principalele zece burse ca valoare a tranzactiilor.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Oamenii cumpara de la oameni si in B2B

Oamenii cumpara de l...

Datorita modificarilor comportamentelor de cumparare din sfera B2B, managerii de achizitii...

Sistemul de trasabilitate pentru produsele din tutun a devenit complet operational in Romania incepand cu 31 octombrie 2019

Sistemul de trasabil...

Asteptat sa devina operational in Romania la finalul anului 2019, sistemul de trasabilitat...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole