Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Depunerea online a declaratiei la Fondul pentru Mediu – obligatorie din 2020?

In vederea indeplinirii obligatiilor de declarare la Administratia Fondului pentru Mediu (“AFM”), operatorii economici trebuie sa depuna o declaratie privind obligatiile la Fondul pentru mediu.

La acest moment, operatorii economici pot opta sa completeze declaratia cu ajutorul programului informatic de asistenta AFM – Declaratii, apoi sa depuna exemplarul semnat la registratura Administratiei Fondului pentru Mediu sau, incepand din data de 3 iulie, sa depuna on-line declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu. In acest sens, pe site-ul AFM a fost publicata aplicatia informatica pentru utilizarea serviciului "Depunere declaratii on-line".

Este obligatorie folosirea unei anumite metode de depunere a declaratiei din 2020?

In prezent, operatorii economici care au obligatii catre Fondul pentru mediu pot folosi, ca metoda alternativa, modul de depunere on-line a declaratiilor, care nu este inca obligatoriu.

In ordinul nr. 572/2019 pentru depunerea declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin mijloace electronice de transmitere la distanta nu este specificata o data obligatorie privind depunerea exclusiv online a declaratiei privind obligatiile la Fondul pentru mediu.

Totusi, conform informatiilor de pe site-ul AFM, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, utilizarea aplicatiei informatice pentru serviciul "Depunere declaratii on-line" este obligatorie.

Singura situatie in care, conform ordinului nr. 572/2019, este obligatorie declararea on-line este cea in care in decursul anului 2019 s-a depus cel putin o data declaratia on-line. In acest caz, declaratia aferenta lunii decembrie trebuie depusa tot on-line prin intermediul serviciului "Depunere declaratii on-line".

Care este procesul prin care se poate obtine acces/depune declaratia privind obligatiile la Fondul pentru mediu prin serviciul Depunere declaratii on-line?

In vederea generarii unui cont de acces pentru utilizarea serviciului "Depunere declaratii on-line", reprezentantul legal al operatorului economic trebuie sa depuna o solicitare scrisa catre AFM. In urma acesteia, AFM genereaza un cont de acces si o parola.

Depunerea electronica a declaratiilor privind obligatiile la Fondul pentru mediu se poate realiza de catre un reprezentant legal sau imputernicitul reprezentantului legal. Conditia obligatorie este ca reprezentantul legal sau imputernicitul acestuia sa detina semnatura electronica calificata.

Inrolarea in serviciul "Depunere declaratii on-line" se realizeaza prin completarea on-line a formularului de pe site-ul AFM unde trebuie incarcat si certificatul constatator ONRC (in cazul reprezentantului legal) sau declaratia notariala (in cazul imputernicitului reprezentantului legal), semnate de persoana autorizata folosind propriul certificat digital. Declaratia notariala se depune si in original la sediul AFM.

Ce implicatii vor avea aceste modificari pentru operatorii economici incepand cu data de 1 ianuarie 2020?

Declararea contributiilor la Fondul pentru mediu este o activitate ce implica resurse semnificative de timp si de personal in fiecare luna. Declararea on-line poate contribui la minimalizarea costurilor precum si la o imbunatatire a fluxurilor de lucru.

Autori: Mihai Petre, Director (foto stanga sus), Comert International, Asistenta Fiscala si Juridica si Daniela Neagoe (foto dreapta), Senior Manager, Comert International, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Umidificarea spatiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului, precum si riscul de infectie

Umidificarea spatiil...

Un studiu recent arata ca prin cresterea umiditatii aerului din spatiile interioare se poa...

7 provocari de marketing si vanzari in economia post-COVID

7 provocari de marke...

Din discutiile pe care le avem cu managerii companiilor carora le oferim servicii de consu...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole