Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Studiu PwC: Antreprenorii romani, cei mai avansati din Europa Centrala si de Est in adoptarea tehnologiilor digitale

Antreprenorii romani sunt cei mai avansati in folosirea tehnologiilor digitale comparativ cu omologii lor din celelalte 14 state din Europa Centrala si de Est, releva studiul Central and Eastern Europe Private Business Survey 2019 realizat de PwC. Astfel 64% dintre ei si-au proiectat deja o strategie pentru digitalizare, un procent dublu fata de media din regiune.

“Observam ca 82% dintre companiile antreprenoriale romanesti considera ca transformarea digitala va avea un impact semnificativ pe termen lung. Aceasta perceptie se vede in preocuparea antreprenorilor pentru strategii de afaceri bazate pe tehnologie, mai ales ca in Romania principalul avantaj competitiv este infrastructura digitala, in timp ce alte capitole, precum infrastructura fizica sau politicile de investitii publice, sunt deficitare”, a declarat Ionut Simion (foto stanga), Country Managing Partner PwC Romania.

Conform studiului, companiile antreprenoriale romanesti ocupa primele pozitii in regiune la utilizarea a sase dintre cele opt tehnologii digitale esentiale (cunoscute ca Essential Eight): Artificial Intelligence (AI), Augmented Reality (AR), blockchain, drone, Virtual Reality (VR) si 3D printing. In cazul utilizarii robotica si Internet of Things (IoT), Romania ocupa locurile al treilea, respectiv al patrulea.

”Utilizarea ridicata a celor opt tehnologii digitale esentiale in Romania fata de regiune arata ca avem un ecosistem tech vibrant de start-up-uri, acceleratoare si hub-uri de finantare, la care si-a adus o contributie si facilitatea de scutire a impozitului pe veniturile programatorilor IT”, a aratat Ionut Sas (foto dreapta), Partener Servicii Fiscale si Juridice, Pwc Romania. In acest context, studiul constata ca Romania si Slovenia sunt singurele state din regiune care au suficiente talente locale pentru a beneficia de utilizarea tehnologiilor digitale.

Studiul a surprins si perceptia antreprenorilor asupra situatiei afacerilor, mai precis a evolutiei profitabilitatii in ultimii trei ani, precum si estimarile lor privind evolutia veniturilor in urmatoarele 12 luni.

”Majoritatea antreprenorilor romani au avut rezultate financiare bune in ultimii trei ani si, cu toate acestea, se declara mai pesimisti decat omologii lor din regiune fata de perspectivele pentru anul urmator. Includerea tehnologiilor digitale in strategia de business ii poate ajuta, insa, sa descopere noi oportunitati de venituri pentru ca acestea apar atunci cand modelele de afaceri existente sunt constant supuse provocarilor, iar angajatii sunt incurajati sa dezvolte idei si sa le testeze. In acest context, intentia a 29% dintre antreprenorii romani de a aloca peste 5% din investitii pentru digitalizare – fata de 23% in regiune – arata ca tot mai multi dintre ei inteleg si pun in practica noile tehnologii”, spune Mihai Anita (foto stanga), Partener si Lider Servicii Integrate pentru Antreprenori, PwC Romania.

Principalele concluzii ale studiului privind digitalizarea in cazul Romaniei

• Antreprenorii spun ca cele mai relevante tehnologii, din punctul lor de vedere, sunt in ordine: blockchain, IoT, robotica, AI, AR, VR, printarea 3D si dronele.
• 41% dintre antreprenori locali au aratat ca investesc intre 1-3% din cifra de afaceri in digitalizarea proceselor, 29% aloca peste 5% pentru investitii in acest domeniu, 18% acorda mai putin de 1%, iar 12% intre 3-5%.
• Principalele constrangeri in adoptarea solutiilor digitale sunt costurile, riscurile asociate cum ar fi securitatea cibernetica, lipsa de know-how sau de specialisti si rezistenta la schimbare.
• 48,8% dintre antreprenorii romani utilizeaza AI in procesele de business; 40% - AR; 39,5% - realitatea virtuala; 29,5% - blockchain; 27,9% - dronele.

Principalele concluzii privind situatia financiara a afacerilor antreprenoriale

• 58% dintre antreprenorii romani considera ca profitabilitatea din ultimii trei ani financiari a fost buna si 22% destul de buna, comparativ cu media regionala de 53% si, respectiv, 31%.
• 50% se asteapta ca, in urmatoarele 12 luni, veniturile afacerilor sa creasca, in timp ce 46% estimeaza o stagnare si 4% o deteriorare.
• Prin comparatie, in toata regiunea 55%  dintre antreprenori prognozeaza imbunatatirea indicatorilor, 37% stagnare si 8% inrautatire.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Sistemul de trasabilitate pentru produsele din tutun a devenit complet operational in Romania incepand cu 31 octombrie 2019

Sistemul de trasabil...

Asteptat sa devina operational in Romania la finalul anului 2019, sistemul de trasabilitat...

Strategii de optimizare a echipamentelor HVAC in cladiri

Strategii de optimiz...

Cand planificati o inlocuire a echipamentului HVAC aveti la dispozitie trei strategii pent...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole