Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Ultimele evolutii in domeniul criptomonedelor sau cum sa dai vrabia (banii) din mana pe ICO-ul de pe gard

Conform unui studiu recent facut de EY la nivel global, Initial Coin Offerings: The Class of 2017 – one year later (Ofertele initiale de monede: Promotia 2017 - un an mai tarziu), care a examinat progresul ICO-urilor si veniturile din astfel de investitii, lucrurile nu par sa arate atat de bine pe cat s-ar fi asteptat investitorii cuprinsi de frenezie in iarna trecuta. In prima jumatate a anului 2018, 86% din principalele oferte initiale de monede (ICO-uri), care au fost cotate la o bursa de schimb de criptomonede in 2017, sunt sub pretul lor initial de cotare, iar un portofoliu al acestor ICO-uri a scazut cu 66% de la apogeul pietei de la inceputul acestui an. Mai mult, 30% dintre acestea si-au pierdut substantial valoarea.

Studiul a constatat ca lipsa unei evaluari fundamentate si a unui proces de due-diligence de catre potentialii investitori duceau la o volatilitate extrema in performanta ICO-urilor, care este inca o problema in continuare. De asemenea, studiul a identificat ca ICO-urile au sustinut ca au strans mai mult de 15 miliarde USD in 2018, in comparatie cu 4,1 miliarde USD in 2017.

Cu toate acestea, EY a constatat ca doar 29% (25) dintre proiectele ICO din 2017 pe care EY le-a evaluat au realizat prototipuri sau produse de lucru – o crestere de doar 13% din decembrie 2017. Restul de 71% nu au nicio oferta pe piata.

Monedele virtuale scad in valoare
Studiul a examinat, de asemenea, cele 25 de companii cu produse de lucru. Din cele 25, sapte acceptau plata in moneda curenta (”fiat”) precum si monede ICO pentru ofertele lor de produse. Ca urmare, clientii pot efectua achizitii direct, fara a cumpara monedele emise in procesul ICO, evitand, prin urmare, comunitatea detinatorilor de monede si diminuand valoarea monedelor ICO. In cel putin un caz, o companie ICO a abandonat investitorii ICO prin faptul ca nu le mai accepta monedele (de-tokenizare).

Platforma Ethereum ramane dominanta
Ethereum este platforma dominanta si prezinta cea mai mare activitate in randul dezvoltatorilor si pe social media. Desi apar platforme noi in mod regulat, nu exista niciun semn ca noile proiecte de infrastructura ale ICO-urilor au avut vreun succes in reducerea dominatiei Ethereum ca principala platforma in domeniu.

Concluzii
Studiul concluzioneaza ca, avand in vedere aceste evolutii, nivelul beneficiilor nu pare sa justifice riscurile asumate pe aceasta piata, iar castigurile pot fi realizate doar printr-un noroc exceptional sau o strategie vizionara de portofoliu. Procesul de due-diligence si constientizarea riscului sunt asadar mai importante decat oricand.

In Romania nu putem spune ca lucrurile sunt in vreun fel diferite. Dupa efervescenta care a cuprins investitorii la inceputul anului, domeniul a intrat incet-incet intr-un con de umbra. Autoritatile nu s-au grabit sa reglementeze dar nici sa interzica fenomenul, asteptand luarea unei decizii la nivelul Uniunii Europene (decizie care se lasa inca asteptata).

In plus, din punct de vedere fiscal, problema criptomonedelor pare sa fie complet ignorata, autoritatile nearatandu-se interesate in a oferi solutii celor implicati in astfel de operatiuni. Pentru moment, lucrurile par inghetate. Investitorii care au pariat pe domeniu de la inceput si care acum stau pe niste castiguri potential semnificative nu au curajul de a face pasul catre autoritati si a solicita clarificari. De cealalta parte, fiscul nu poate solicita plata impozitului pe aceste castiguri atata vreme cat criptomonedele nu sunt tansformate in bani reali care sa fie virati in conturile contribuabililor (persoane fizice sau juridice).

Cei care au aflat de domeniu mai tarziu sunt, de asemenea, indecisi. In masura in care lucrurile nu par deloc transparente, riscurile se arata ca fiind foarte mari, iar fantoma fenomenului Caritas din urma cu peste doua decenii inca mai bantuie.

Asteptam asadar ca tehnologia blockchain, aflata  in spatele acestui domeniu, sa isi demonstreze potentialul urias. Abia atunci vom putea spune ca incepe cu adevarat o noua era in economie, dominata de criptomonede.

Autor: Gabriel Sincu (foto), Partener Asociat EY Romania

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

In serviciile de ”Soft FM” diferenta o fac oamenii si comunicarea

In serviciile de ”So...

Domeniul de Facility Management (FM) acopera o varietate mare de servicii. In functie de p...

Orasul inteligent nu e un moft, e o necesitate

Orasul inteligent nu...

In luna iunie 2018 a fost publicat clasamentul celor mai „inteligente” orase din lume. Adi...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole