Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Andreea Mihnea, HR Director, EY Romania: Maine, dupa facultate

Studentii de astazi formeaza un grup mult mai eterogen decat cei de acum 15 sau 20 de ani, cand majoritatea managerilor din firmele din Romania au trecut prin universitati. Si lumea de azi este mai pestrita, mai incerta si mai dificil de interpretat. Cu toate acestea, dupa multi ani de experienta si interactiune cu piata si forta de munca si cu o privire de ansamblu asupra tendintelor globale, se poate gasi firul Ariadnei pentru viitorul studentilor de astazi. Si nu voi aminti inteligenta artificiala, roboti sau data analytics, ci mai degraba ce poate diferentia individul in contextul erei digitale, ce anume poate forma un student de azi pentru maine, indiferent daca alege sa fie angajat al unei companii sau antreprenor.

In cele mai multe discutii cu studentii observ nevoia grabita de “retete” scurte si usor de urmat despre ce inseamna sa reusesti in sfera profesionala. Nu de putine ori, asteptarea celor cu care vorbesc este de a primi un vlog pe care sa il urmareasca rapid in metroul dintre Unirii si Piata Romana, inainte de a se prezenta la un interviu. Admit ca este o asteptare perfect valida din partea unui student prin prisma felului cum ne luam informatia in prezent. Daca, insa, intentia este de a deveni un bun profesionist, atunci abordarea trebuie sa fie ceva mai de substanta decat bine- cunoscutele “5 reguli ca sa iti iei casa inainte de 30 de ani”.

Exista cel putin 2 planuri la care un student se poate raporta pentru a se pregati sa lucreze in lumea VUCA*(volatile, uncertain, complex, ambiguous): dinspre sine spre exterior si invers.  

Sunt un mare promotor al asumarii responsabilitatii fata de sine si consider ca orice societate sau companie functioneaza mai bine daca indivizii care o formeaza functioneaza bine individual.

A actiona bine ca individ inseamna, in primul rand, a avea un grad de echilibru emotional care sa faca interactiunea cu tine placuta, productiva si repetabila in mediul profesional. Este primul element de “angajabilitate” pe care il au in vedere companiile atunci cand evalueaza un candidat. O buna igiena emotionala porneste de la abilitatea de a-ti intelege corect valorile, convingerile si emotiile, de a exprima clar asteptarile si de a accepta faptul ca oamenii cu care intra in contact pot fi foarte diferiti de el.

Dupa perioada de formare si fixare a personalitatii la care se afla de regula un student, apare de multe ori in business comportamentul fix de tipul “asa sunt eu”, care vine la pachet cu un atasament si o validare excesiva a felului propriu de a fi. De aici apare rezistenta la feed-back si limitarea perfectionarii.

In concluzie, pentru a-mi spori sansele de a reusi in profesie, exista 3 abilitati esentiale pe care pot construi:
- un echilibru emotional pe care sa il ingrijesc in mod constient deoarece de el depinde, in mare parte, succesul interactiunilor mele;
- un nivel rezonabil de constiinciozitate care inseamna o etica si o disciplina a muncii, respectarea regulilor si a termenelor, acceptarea supervizarii si un anumit nivel de predictibilitate in interactiunea cu ceilalti;
- o actualizare permanenta a specializarii sau a rolului si intelegerea valorii adaugate pe care o aduce, de fapt, aceasta din urma, putand fi determinata numai prin cererea constanta de
feed-back de la cei cu care lucrez.

Evident ca cele 3 nu sunt deloc exhaustive si ca fiecare rol cere abilitati specifice, de la creativitate si, management de proiecte, la flexibilitate cognitiva si rezolvare de probleme etc. Insa, fara un fundament solid, este imposibil sa construiesti o cariera in mod sustenabil.

La fel de importanta ca privirea inspre sine este si intelegerea in linii mari a fenomenului exterior: incotro se indreapta lumea din perspectiva muncii, ce industrii apar sau dispar si ce se va cauta in piata in viitorul apropiat. Ideea vehiculata de futurologi cum ca viitorul va da buzna peste noi in toate domeniile este corecta, insa viitorul este mai aproape sau mai departe in functie de industria si regiunea in care ne aflam. In multe cazuri, Romania este beneficiara fenomenului “leap-frogging”, adica o societate care adopta tehnologii si moduri avansate de lucru inaintea tarilor dezvoltate care aveau deja un standard comod la data aparitiei acestor tehnologii de ultima ora, tari care fac o tranzitie mai lenta catre ele.

Daca as fi student sau viitor student in Romania, m-as orienta catre o specializare intr-unul dintre domeniile de mai jos:
Pentru amatorii de stiinte exacte:
- IT: specialist IT, de la programare hardware si software, specialisti baze de date, analisti aplicatii, arhitecti si pana la ingineri in zona comunicatiilor sau de date, profesii care vor fi necesare in majoritatea domeniilor
- Inginerie si tehnologie: nevoia va fi in crestere, in special prin prisma IoT, Robotica, IA, dar si a industriei auto si redefinirea unei serii intregi de tipuri de aparatura casnica sau exterioara.
Pentru creativi:
- Tot ce are legatura cu social media, de la Social media Officer la Engagement officer, Copywriter, Employer branding specialist
- Specializare in sociologie si psihologie in cadru multi-disciplinar deoarece Big data va avea nevoie de stiinte socio-umane pentru a-si defini algoritmii
- Specializare in tot ce tine de servicii, un domeniu care va creste, la randul sau, exponential: de la servicii medicale, la cele de personal care si entertainment pentru ca gradul de hedonism al lumii dezvoltate creste in permanenta.

Indiferent de specializarea aleasa, esential pentru succesul unui profesionist este abilitatea de a lucra impreuna cu altii. Pe masura ce lumea devine mai VUCA si fiecare domeniu devine exponential mai complex cu fiecare an, va fi foarte greu de imaginat o lume a muncii in care un specialist sa poata acoperi totul. Unitatea cheie va fi echipa multidisciplinara si, de multe ori, echipa virtuala regionala sau globala.

Se vorbeste despre “viata de 100 de ani” care inseamna ca speranta de viata creste si, odata cu ea, ciclurile actuale de educatie, munca si pensionare vor fi transformate in calupuri mai mici de dezvatare-reinvatare, munca intensa si relaxare. In acest context, numitorul comun al high performerilor va fi agilitatea mentala si emotionala. Daca azi as fi student, iar maine as intra in mediul de lucru, nu mi-ar fi teama de tendintele cu nume sonore, ci doar de cat de antrenat si alert pot ramane eu in mijlocul tuturor tentatiilor din aceasta perioada a vietii mele.

Autor: Andreea Mihnea (foto), HR Director, EY Romania si Republica Moldova si EY South East Europe Talent Leader

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

In serviciile de ”Soft FM” diferenta o fac oamenii si comunicarea

In serviciile de ”So...

Domeniul de Facility Management (FM) acopera o varietate mare de servicii. In functie de p...

Orasul inteligent nu e un moft, e o necesitate

Orasul inteligent nu...

In luna iunie 2018 a fost publicat clasamentul celor mai „inteligente” orase din lume. Adi...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole