Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Cinci drepturi pe care este bine sa le cunoasteti daca ati devenit sau urmeaza sa deveniti tata

Drepturile salariatilor care decurg din nasterea sau adoptia unui copil sunt de cele mai multe ori prezentate din perspectiva mamelor, indiferent ca vorbim de concediul de maternitate sau de concediul de crestere copil. Doar ca, de ceva vreme deja, putem observa un trend tot mai prezent de tati care doresc sa isi exercite drepturile cu ocazia nasterii sau adoptiei unui copil. Iata cinci dintre drepturile pe care fiecare tata salariat ar trebui sa le cunoasca.

Concediul paternal
Legea va ofera dreptul la concediu paternal pentru a putea participa efectiv la ingrijirea nou-nascutului, cu conditia de a fi asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat. Tatal poate cere angajatorului, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului sau, acordarea concediului paternal. La aceasta cerere, trebuie atasat si certificatul de nastere al copilului prin care demonstrati ca sunteti tatal.

Durata acestui concediu este de cinci zile lucratoare. Acestora li se mai pot adauga alte 10 zile lucratoare, daca ati obtinut atestatul de absolvire al unui curs de puericultura. Practic, in aceasta situatie, veti beneficia de un concediu paternal total de 15 zile lucratoare. Cursul de puericultura este menit sa va pregateasca pentru ingrijirea copilului in primele sale luni de viata si el poate fi furnizat de catre medicul de familie, in centrele specializate, in unele maternitati sau chiar online. In maternitatile de stat, aceste cursuri sunt gratuite. Desi puteti urma acest curs ori de cate ori doriti si considerati necesar, trebuie sa stiti ca, potrivit legii, prelungirea concediului cu cele 10 zile lucratoare acordate in baza certificatului de absolvire a cursului de puericultura se aplica o singura data. Astfel, daca pentru primul copil nascut ati beneficiat de prelungirea concediului cu cele 10 zile lucratoare acordate in baza certificatului de absolvire a cursului, pentru urmatorii copii nu veti mai putea beneficia de aceasta prelungire, chiar daca ati absolvit un nou curs de puericultura. Pe parcursul concediului paternal aveti dreptul la o indemnizatie pentru concediu paternal, care este egala cu salariul corespunzator perioadei respective. Acordarea acestei indemnizatii nu este conditionata de existenta unor perioade minime de munca la acelasi angajator sau la angajatori diferiti. Atentie, insa: potrivit unui proiect de lege recent, se propune cresterea numarului de zile de concediu acordate, de la 5 la 10 zile lucratoare, independent de absolvirea unui curs de puericultura. Durata maxima a concediului paternal ramane, insa, de 15 zile lucratoare pentru cei care au absolvit cursul.

Concediul de crestere a copilului
Acest concediu se poate acorda pentru oricare dintre parinti, in aceleasi conditii, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca parintele a obtinut venituri impozabile in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Daca tatal salariat alege sa beneficieze de concediul de crestere a copilului, pentru aceasta perioada, el va avea dreptul la o indemnizatie lunara. Mai multe detalii despre indemnizatie, inclusiv despre cuantumul acesteia, dar si despre alte aspecte cu privire la concediul de crestere copil, le puteti gasi aici.

Daca ambii parinti indeplinesc conditiile de acordare a concediului pentru crestere copilului, potrivit legii, cel putin o luna din perioada totala a concediului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept, fie ca este ea mama sau tatal salariat. Astfel, tatal salariat va putea beneficia de acest concediu pentru o perioada de cel putin o luna, daca mama opteaza pentru concediul de crestere copil.

Concediul de crestere a copilului pentru detasati
Si persoanele angajate de catre un angajator strain, care se afla in detasare pe teritoriul Romaniei si care, pe parcursul detasarii, sunt subiect de contributii sociale obligatorii in Romania, pot beneficia de concediul de crestere a copilului.

Potrivit legislatiei in vigoare referitoare la concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, atata timp cat solicitantul, cetatean strain, are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei si locuieste in Romania impreuna cu copilul pentru care solicita drepturile, ocupandu-se de cresterea si ingrijirea acestuia, poate beneficia de drepturile oferite legislatiei. Asumand ca celelalte conditii pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sunt indeplinite si in lipsa unor prevederi specifice care sa interzica acest lucru, suntem de parere ca si tatii detasati pot beneficia de concediul de crestere a copilului, impreuna cu indemnizatia aferenta. Abordarea va trebui, insa, sa fie confirmata de autoritatile competente.

Concediul de acomodare
Se acorda in cazul in care adoptati sau doriti sa adoptati un copil. De acest tip de concediu puteti beneficia doar daca realizati venituri supuse impozitului pe venit. Puteti beneficia de acest concediu atunci cand adoptati/ doriti sa adoptati singur un copil sau sunteti sotul familiei adoptatoare (“familia adoptatoare” este formata din sotul si sotia care au adoptat sau doresc sa adopte). El poate fi solicitat de la data la care hotararea instantei de incredintare a adoptiei a fost pusa in executare si pana la data la care hotararea de incuviintare a adoptiei a ramas definitiva.  

Dupa deschiderea procedurii de adoptie, instanta de judecata va decide incredintarea copilului catre parintele adoptator. Aceasta incredintare are menirea de a contribui la adaptarea copilului la noul sau mediu de viata alaturi de parintele adoptator. Pasul urmator pronuntarii hotararii de incredintare a copilului este acela in care instanta de judecata incuviinteaza adoptia, tot printr-o hotarare judecatoreasca. Concediul de acomodare se acorda pe baza de cerere, pe o durata de maxim un an, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei.

Indemnizatia lunara este in cuantum 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti de incredintare in vederea adoptiei, fara ca valoarea maxima sa depaseasca 8.500 RON. Potrivit legii, indemnizatia de crestere a copilului nu poate fi cumulata cu cea de acomodare.

Protectie impotriva concedierii
Este bine de stiut ca legislatia ofera protectie impotriva concedierii si tatalui salariat aflat in concediu de crestere a copilului sau in plata stimulentului de insertie. Mai multe detalii despre aceste aspecte puteti gasi aici.

Nu in ultimul rand, si in situatia in care va aflati in concediu de acomodare sau doriti sa beneficiati de acest drept, legea va protejeaza impotriva concedierii.

Autori:
Claudia Sofianu (foto dreapta), Partener, Liderul departamentului Impozit pe venit si contributii sociale, EY Romania,
Anca Atanasiu (foto staga jos), Managing Associate, Bancila, Diaconu si Asociatii SPARL
Alexandra Paduraru (foto stanga sus), Senior Associate, Bancila, Diaconu si Asociatii SPARL

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences