Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Analiza EY Romania: Randamentele asteptate de investitori inregistreaza o usoara crestere in 2021, comparativ cu finalul anului trecut, in mai multe sectoare din Romania

• Evolutia costului capitalului pentru majoritatea industriilor este corelata cu evolutia macroeconomica din prima parte a anului 2021, fiind observata o incetinire a avantului economic inregistrat la sfarsitului lui 2020

Costul capitalului a urmat o tendinta usor crescatoare in primul trimestru al anului 2021, dupa scaderile inregistrate spre finalul anului 2020, conform analizei sectoriale EY Romania. La un an de la declansarea pandemiei, randamentele asteptate de investitori sunt in scadere, in special pentru sectoarele devenite critice si incluse in programele de rezilienta si relansare deschise de UE, acest aspect fiind direct corelat cu riscul perceput de investitori.

Evolutia randamentelor asteptate de investitori este legata de asteptarile privind tendinta principalilor indicatori macroeconomici, in special rata inflatiei si rata de crestere a produsului intern brut, pentru majoritatea sectoarelor analizate. Daca cresterea economica accelerata a Romaniei de la finalul anului 2020 a permis recuperarea partiala a decalajului produs de criza Covid-19, inceputul de an 2021 indica o temperare a acesteia, in contextul unei rate pozitive a consumului intern, contrabalansata de evolutii anuale negative la nivelul industriei prelucratoare si a constructiilor, in mod special.

Randamentele obligatiunilor de stat pe termen lung (30 ani) au inregistrat cresteri in prima parte a anului 2021, dupa valorile foarte scazute observate la sfarsitul anului 2020, tendinta cauzata si de asteptari privind o rata a inflatiei in crestere atat in SUA, cat si in Europa.

Analiza trimestriala a valorii de piata a companiilor se bazeaza pe datele financiare disponibile la sfarsitului primului trimestru al anului 2021, recent publicate de companiile listate din principalele 10 sectoare din Romania: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.    

“Evolutia costului capitalului pentru majoritatea sectoarelor in primele trei luni ale anului 2021 este influentata de evolutia principalilor indicatori macroeconomici si de asteptarile privind implementarea unor programe de sustinere a revenirii economiilor europene. Desi primele trei luni ale anului 2021 releva un optimism moderat din perspectiva evolutiei produsului intern brut si un nivel al ratei inflatiei in crestere, se observa o preferinta a investitorilor pentru sectoarele care sunt in atentia programelor de finantare europene sau nationale, ceea ce a avut ca rezultat reducerea costului capitalului comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent”, declara Ileana Gutu (foto), Partener Asociat si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.

Atat in primul trimestru al anului 2021, cat si pe toata perioada analizata (5 ani), sectoarele ale caror randamente inregistreaza in continuare valori scazute si au o evolutie relativ constanta raman cele de materii prime si produse industriale, precum si cel al energiei si al telecomunicatiilor.

• Tendinta ascendenta a multiplicatorilor financiari se mentine si in debutul anului 2021

In prima parte a anului 2021, evolutia ascendenta a multiplicatorilor financiari, sustinuta de cresterea pietelor bursiere, a fost generata in principal de asteptarile investitorilor privind imbunatatirea performantelor companiilor.

Eforturile guvernelor si ale bancilor centrale de sustinere a economiilor, nivelul ridicat de lichiditate din piata la sfarsitul anului 2020, precum si perspectivele redeschiderii complete a economiei pe parcursul anului 2021 genereaza noi oportunitati pe care companiile sunt pregatite sa le fructifice.

Sectoarele ai caror multiplicatori financiari au inregistrat cresteri atat pe parcursul anului 2020, cat si in prima parte a anului curent sunt serviciile medicale, IT si energie, precum si zona de real estate - industrii dinamice, cu o activitate intensa pe bursa de valori in perioada analizata.

Asteptarile de revenire economica au influentat pozitiv si multiplicatorii aferenti sectorului financiar si ai companiilor producatoare de bunuri de larg consum.

“Ne asteptam ca o abordare sectoriala a investitiilor sa fie din ce in ce mai mult utilizata de catre investitori pentru identificarea acelor sectoare care se tranzactioneaza la discount-uri si a caror probabilitate de revenire si crestere este ridicata. Instrumentul dezvoltat de echipa EY ofera estimari utile atat investitorilor interesati, cat si reprezentantilor companiilor pentru dezvoltarea si convertirea viziunii strategice a acestora in planuri concrete”, concluzioneaza Ileana Gutu.

Instrumentul de analiza sectoriala este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiza economica si modelare financiara (Valuation, Modeling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie si Tranzactii al EY Romania, iar analiza sectoriala poate fi accesata in sectiunea site-ului EY “Valuation Insights”/”Perspective de Evaluare”, baza de date fiind actualizata trimestrial.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences