Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Importul de echipamente medicale, masti de protectie, kituri de testare in perioada COVID 19

Tinand cont de nevoia urgenta de echipamente medicale, de masti de protectie si kituri de testare utilizate in lupta cu COVID-19, autoritatile vin in sprijinul operatorilor economici si al institutiilor de stat cu o serie de orientari atat de natura fiscala, cat si procedurala, menite sa relaxeze formalitatile aplicabile in mod normal la importul de astfel de produse. Detaliem cateva din aceste simplificari in cele ce urmeaza.

Amanarea platii TVA in vama pe perioada starii de urgenta si dupa 30 de zile de la incetarea acesteia in Romania

La nivelul Romaniei, pe perioada starii de urgenta si la 30 de zile dupa data incetarii acesteia, se amana plata TVA la importul de anumite medicamente, echipamente de protectie, dispozitive medicale sau de protectie si materiale sanitare utilizate in limitarea, tratamentul si combaterea COVID-19.

De exemplu, kituri de testare si aparate de testare si diagnostic cod NC 3822, 3002 15 si 9027 80, masti, manusi, scuturi din plastic pentru fata cod NC 6307 90, termometre cod NC 9025, dezinfectanti si produse pentru sterilizare cod NC 2207, 2208, 3003 sau 3808, dispozitive medicale (ventilatoare, ecografe, aparate de electrodiagnostic) cod NC 9019 20, 9018 19, 9018 90.

Astfel, o atentie sporita trebuie acordata clasificarilor tarifare ale acestor tipuri de produse, pentru ca importatorii sa fie siguri ca vor aplica corect amanarea platii TVA la momentul importului.

Organizatia Mondiala a Vamilor vine in sprijinul operatorilor economici cu o lista dedicata clasificarilor tarifare aferente acestor echipamente. Lista poate fi accesata la urmatorul link:
http://www.wcoomd.org/-/media/wco/public/global/pdf/topics/facilitation/activities-and-programmes/natural-disaster/covid_19/hs-classification-reference_en.pdf?la=en

Simplificarea formalitatilor de import

Comisia Europeana a publicat o serie de orientari privind modalitatile de simplificare a formalitatilor vamale in comertul cu astfel de produse, aplicabile in toate statele membre (inclusiv in Romania),  pentru ca acestea sa ajunga cat mai repede la persoanele afectate.

Mentionam cateva exemple:
• aplicarea regimului de admitere temporara cu scutire totala de la plata taxelor la import (taxe vamale si TVA) pentru echipamente medicale, mijloace de transport utilizate in combaterea COVID-19;

• posibilitatea prezentarii bunurilor direct la sediul importatorului (i.e. fara a mai trece pe la biroul vamal);

• acceptarea de certificate de origine/statut (de ex. EUR 1, A.TR) sub forma unei copii (format fizic sau electronic). In mod normal, in acest scop, documentele sunt solicitate in original.

• in cazul operatorilor economici care utilizeaza procedura simplificata de vamuire la domiciliu, acordarea prelungirii termenului de depunere a declaratiei suplimentare cu caracter global daca aceasta nu poate fi depusa la timp;

Toate orientarile de simplificare pot fi regasite pe larg accesand urmatorul link: https://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/covid-19-customs-guidance-for-trade.pdf .

Scutiri de taxe vamale si TVA la importul de echipamente medicale si de protectie provenite din tari non-UE si distribuite gratuit in statele membre

Importul de echipamente medicale si de protectie realizat de institutiile/organizatiile abilitate sau in numele acestora si distribuite gratuit pe piata din UE catre persoanele aflate in nevoie beneficiaza de scutire de la plata taxelor vamale si a TVA. Masura a fost implementata de Comisia Europeana ca urmare a solicitarilor venite din partea statelor membre, inclusiv Marea Britanie.

Masura este aplicabila de la data de 30 ianuarie 2020 pana la data de 31 iulie 2020. Asadar, este oferita si posibilitatea returnarii taxelor la import pentru bunurile ce au fost importate deja pentru combaterea COVID-19.

Pana la data de 30 noiembrie 2020, statele membre trebuie sa raporteze Comisiei Europene informatii privind organizatiile si institutiile ce au beneficiat de aceste scutiri la import precum si cantitatea si natura bunurilor astfel importate.

Autor: Mihai Petre (foto), Director, Comert International, Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

7 metode de generare a oportunitatilor de vanzare online

7 metode de generare...

Vanzarile online sunt complet diferite comparativ cu cele fata-in-fata. Cu exceptia cazulu...

Umidificarea spatiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului, precum si riscul de infectie

Umidificarea spatiil...

Un studiu recent arata ca prin cresterea umiditatii aerului din spatiile interioare se poa...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole