Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Adolf “Adi” Dassler, drumul spre victorie!

Celebrul brand Adidas a luat nastere in 1920, in Herzogenaurach, un orasel din Bavaria unde Adolf "Adi" Dassler (foto) incerca sa confectioneze pantofi sport in spalatoria mamei sale. Patru ani mai tarziu, fratele sau, Rudolf "Rudi" Dassler, se alatura business-ului si continua alaturi de Adolf munca de fabricare a pantofilor sport. In ciuda tuturor problemelor din vremea respectiva, in special cele legate de intreruperile energiei electrice, cei doi bavarezi reusesc sa infiinteze "Gebruder Dassler Schuhfabrik" (Fabrica de Incaltaminte a Fratilor Dassler).

Prima lovitura de imagine pentru tinerii antreprenori venea in ’36, la Olimpiada de Vara, unde Adi Dassler ii asigura ghetele atletului afro-american Jesse Owen, cu care acesta avea sa participe si chiar sa castige 4 medalii de aur. A fost de ajuns ca ghetele manufacturate de fratii Dessler sa devina cunoscute in multe tari si, in scurt timp, au aparut primele comenzi de pantofi sport, lansate de antrenori ale echipelor nationale, dar si diversi alti sportivi. Afacerea crestea continuu, iar pana la inceperea Celui De-al Doilea Razboi Mondial, tinerii antreprenori comercializau peste 200.000 de perechi anual.

Odata cu inceperea razboiului, fabrica si-a schimbat linia de productie, trecand de la pantofi sport, la munitie anti-tanc, iar cei doi patroni s-au alaturat Partidului Nazist. De aici au inceput sa apara si tensiunile intre cei doi asociati. Rudolf, un mare fan al partidului, era atat de indoctrinat incat a inceput sa aibe conflicte de natura politica cu fratele sau Adolf. «Pasiunea» sa l-a facut sa se inscrie in randurile gruparii naziste Waffen SS, motiv pentru care a si fost arestat de soldatii americani. In 1947, tanarul Rudolf, macinat de gandul ca fratele sau Adolf l-ar fi denuntat, iese din afacere si pune pe picioare propria firma “Ruda”, denumita ulterior “Puma”.

Ramas singur la fraiele afacerii, Adolf infiinteaza si el la 18 august 1949 propria companie, denumita “adidas AG”, marca formata din literele prenumelui si primele trei ale numelui: Adi Dasler. Noul brand prinde aripi si e propulsat rapid in randul sportivilor, lucru confirmat la Campionatul Mondial de fotbal din ‘54, unde primele ghete cu crampoane detasabile ale nationalei de fotbal a Germaniei poarta logo-ul Adidas.

Succesul continua in multe discipline sportive, incepand cu atletismul, proba unde s-au folosit celebrele ghete cu talpa de cuie fabricate de firma Adidas. Au urmat nationale de fotbal, cluburi de fotbal, tenismeni, boxeri, atleti sau baschetbalisti.

Incepand cu anii’ 70, compania incepe sa se dezvolte foarte mult si pe partea de imbracaminte.

Adolf Dassler moare in 1978, iar business-ul este preluat de sotia sa Kathe si fiul sau Horst, noii antreprenori reusind sa respecte managementul si directiile impuse de Dressler si urmeaza aceeasi linie de echipamente sportive.

In 1987 moare si Horst Dassler, iar mostenitorii vand afacerea in 1989 celebrului om de afaceri francez Bernard Tapie, contra sumei de 243,918 milioane de euro, suma pe care afaceristul o imprumuta de la banca. Noul proprietar ia hotararea sa relocheze intreaga linie de productie in Asia, deoarece costurile de productie erau, ca si azi, mult reduse fata de Europa. Odata cu aceasta mutare, starul vremii Madonna devine imaginea oficiala a firmei Adidas.

Tapie nu reuseste sa achite la timp dobanzile bancii si, in scurt timp, Credit Lyonsais preia drept despagubire intreaga companie, pentru ca un an mai tarziu sa i-o vanda unui alt afacerist francez, nimeni altul decat Robert Luis-Dreyfus, presedintele echipei de fotbal Olympique Marseille din acea perioada. Tranzactia s-a ridicat la 683,514 milioane de euro. Acesta devine CEO al companiei si continua programul de expansiune.

In 1997, Adidas cumpara compania Salomon Group, iar numele corporatiei s-a transformat in Adidas-Salomon. Ca o masura a triumfului total, in 2006 Adidas a achizitionat cunoscuta companie rivala Reebook pentru aproximativ 9,5 miliarde de dolari. Tot in acel an a perfectat un contract pe 11 ani, prin care devine furnizorul oficial de echipament al NBA. Grupul are acum 25.000 de angajati in lumea intreaga, incluzand designeri, ingineri bio-mecanici si experti in tehnologia materialelor. Cea mai mare parte a activitatilor se desfasoara in afara Germaniei, singura unitate care functioneaza in tara-mama fiind un centru de productie si testare pentru prototipuri.

Azi, oriunde te uiti, de la cele mai grele nume din sport sau din showbiz, pana la oameni normali, de la mic, la mare, in aproape orice imprejurare este preferata comoditatea unui pantof de sport.

Articol de Emanuel

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences