Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

3 substante ce pot contamina cu usurinta uleiul de motor

Uleiul de motor este un lichid extrem de important pentru buna functionare a motorului. Unul dintre cele mai importante roluri ale sale este de a lubrifia componenetele motorului, astfel incat efectele negative produse in urma frecarii acestora sa fie mult mai reduse. Totodata, uleiul de motor elimina reziduurile produse in urma procesului de ardere si protejeaza piesele motorului importiva coroziunilor. Insa la randul sau, uleiul de motor poate fi afectat de anumite substante ce il pot contamina, ducand astfel la degradarea acestuia. Iata care sunt acestea:

Combustibilii

Fie ca vorbim de benzina sau de motorina, aceste lichide pot fi nocive pentru uleiul de motor pe care il folosesti. In acest caz, combustibilii afecteaza direct vascozitatea uleiului de motor, una dintre cele mai importante proprietati ale acestui lichid. O vascozitate precara duce la scaderea protectiei componentelor din motor, la frecare. Totodata, combustibilii cauzeaza scaderea temeperaturii de inflamabilitate, de aceea, contaminarea uleiului de motor cu benzina sau motorina poate duce la autoaprinderea motorului.

Apa
Apa sau lichidul de racire al motorului pot afecta calitatea uleiului de motor. Pe cat de bine isi fac treaba aceste lichide, pe atat de nocive pot fi, in cazul unei contaminari cu apa a uleiului de motor. Din cauza faptului ca apa si uleiul de motor sunt 2 lichide ce pur si simplu nu se pot amesteca, emulsionarea uleiului duce inevitabil la scaderea proprietatilor de lubrifiere a acestuia.

Mai mult decat atat, contaminarea cu apa a uleiului de motor prespune si transformarea acestuia intr-un lichid mult mai vascos, aditivii putand fi mult mai usor separati de ulei. Astfel, calitatile acestui lichid scad, in special capacitatea acestuia de a unge foarte bine componentele motorului.

Alte particule
Atunci cand arderile de combustibil sunt incomplete, o multime de particule, rezultate in urma acestui proces, pot afecta calitatea uleiului de motor. Mai exact, il pot transforma cu usurinta intr-un lichid vascos, fiind afectate astfel proprietatile de ungere si lubrifiere ale acestuia.

Exista doua surse de particule nocive pentru uleiul de motor: particulele provenite de la alte componente ale motorului si particulele provenite de la alte impuritati ale aerului. In cazul in care aceste particule din ulei ajung pe alte alte suprafete metalice, acest contact va duce inevitabil la o uzura mult mai rapida a pieselor respective.

Cresterea si scaderea vascozitatii

Asa cum am discutat si in randurile de mai sus, cele 3 contaminari ale uleiului de motor cu diferite substante pot duce la modificarea vascozitatii acestui lichid. Ce se intampla astfel in cazul in care vascozitatea sufera modificari, cauzate de interactiunea uleiului de motor cu aceste substante? In cazul in care vascozitatea scade, pierderile suferite sunt mult mai mici.

Consumul de combustibil se reduce semnificativ, iar daunele cauzate de frecarea componentelor sunt mult mai reduse. Totodata, pornirea motorului se face mult mai usor, iar functionarea acestuia la temperaturi scazute este un lucru mai mai usor de realizat.

Pe de alta parte, o vascozitate cresuta a uleiului de motor inseamna un consum mai redus de ulei, precum si o etansare mai buna a componentelor motorlui. Cele mai privilegiate astfel de piese sunt: pistoanele, segmentii si cilindrii.

Sursa foto: pexels.com

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences