Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Ioan Adrian Crivii, Presedinte DARIAN: “Ca si cota de piata si anvergura, Darian este incontestabil cel mai important jucator”

“Darian este cea mai importanta companie independenta romaneasca din domeniul serviciilor de consultanta si evaluare. In urma cu aproape 25 de ani, in 1990, eram o companie locala. Apoi, am evoluat catre o companie regionala pentru ca, in 2014 sa ajunem la 19 birouri. Datorita faptului ca birourile noastre sunt situate in cele mai importante orase din tara, avem un portofoliu de clienti variat si o diversitate de servicii. Toate acestea au facut ca, in ultimii doi ani, sa atingem o cifra de afaceri de peste trei milioane de euro si cea mai mare cota de piata”, ne-a precizat in debutul dialogului nostru, Adrian Crivii (foto), presedintele companiei Darian.

Dle Presedinte Crivii, dupa inceperea crizei, ce tip de servicii vi s-au solicitat cel mai des?
La inceput, am facut preponderent evaluari de afaceri pentru companii aflate in procesul de privatizare, apoi evaluari pentru finantare bancara. Dupa debutul crizei economice, piata serviciilor de evaluare s-a schimbat semnificativ. De exemplu, in zona evaluarii pentru finantare bancara, estimarea valorii portofoliilor de credite prin metode adecvate de evaluare in masa a consituit o ancora importanta.
De asemenea, consultanta acordata companiilor in cadrul proceselor de fuziune, divizare sau relatii cu piata de capital au fost cele mai importante. Un alt produs pe care l-am furnizat, este indicele Darian si analiza exhautiva a pietei imobiliare la nivel national. Aceasta a fost contributia companiei noastre in cresterea transparentei in activitatea de evaluare si a industriei imobiliare in general. Indicele este un instrument extrem de util atat investitorilor, cat si acelora care analizeaza si verifica rapoartele de evaluare.

Ne puteti da cateva exemple de mari proiecte in care ati fost implicati in calitate de consultant?
Avem experienta necesara si specialistii de care este nevoie pentru a evalua companii importante. Datorita acestor atuuri pe care le avem putem aborda proiecte mari si complexe. Darian a evaluat, de exemplu, portofoliul Fondului Proprietatea sau am realizat evaluari pentru tranzactii si listare a Transgaz. Cea mai recenta evaluare a fost cea referitoare la listarea pe pietele de capital interne si internationale a unui pachet semnificativ al Electrica SA.

Terenurile agricole reprezinta un nou boom imobiliar? Ati fost solicitati pentru diverse evaluari in acest sens, vorbind de evaluari importante?
Terenul agricol este un activ important pentru orice economie. Romania are zone naturale cu teren agricol de o calitate exceptionala. Aceste terenuri au devenit interesante si atractive pentru diferiti investitori, odata cu modificarea legislatiei din domeniu. Noi, ca si consultanti, primim solicitari frecvente pentru evaluare in vederea achizitiei, in special de la fonduri de investitii, banci specializate sau companii agricole internationale.

“Suntem una dintre putinele companii de profil care ofera servicii pentru intreg spectrul evaluarii”

Care sunt cele mai cerute evaluari pe segmentul de business?
Pe langa consultanta, acolo unde analizele specialistilor nostri sunt extrem de valoroase, pe segmentul de business am fost solicitati pentru evaluari ale elementelor necorporale sau ale activelor intangibile. Un alt domeniu in care expertiza noastra poate face diferenta este cel referitor la delistari sau orice alt fel de operatiuni pe piata de capital.

Sunt foarte multe firme de evaluare in Romania, insa un foarte mic nucleu reprezinta totusi polii acestui business. Care ar fi valoarea pietii de evaluare din Romania?
Este o piata incipienta, care s-a dezvoltat plecand de la necesitatile locale ale economiei de piata. Piata evaluarii este de aproximativ 28-30 milioane de euro. Cu exceptia unui numar important de jucatori mari, este impartita intre cateva sute de jucatori mici si PFA. Ca si cota de piata si anvergura, Darian este incontestabil cel mai important jucator, lucru confirmat de prezenta in major Companies of Romania.

Prin ce se individualizeaza Darian de alte firme concurente din piata locala? Care sunt obiectivele pe care le veti aborda pentru urmatorii ani?
Darian este una din primele companii private din Romania, infiintata in 1990, atunci cand economia de piata pornea la drum. Trei ani mai tarziu am intrat pe piata evaluarii si ne-am dezvoltat odata domeniul. Suntem una dintre putinele companii de profil care ofera servicii pentru intreg spectrul evaluarii, de la proprietati imobiliare, bunuri mobile, afaceri active intangibile cu activitate si clienti in toate regiunile tarii. Noi am cautat intotdeauna sa descoperim abordari noi pentru acest domeniu lucru care a fost apreciat de clientii nostri. Dezvoltarea companiei se bazeaza pe promovarea serviciilor conexe, a celor care prezinta interes pentru investitori. Am in vedere consultanta fiscala sau de consultanta in project management.

“Compania Darian este o parte componenta a vietii mele”

In ce ramuri de business se simte cel mai acut nevoia serviciilor dvs?
Industriile care au nevoie acuta de serviciile noastre sunt cele in care se fac cele mai noi investitii. Profesia de evaluator se adreseaza in special investitorilor, astfel ca le acordam consultanta si sprijin in deciziile lor. De altfel, este bine de stiut ca estimarea valorii sta la baza tuturor deciziilor importante care sunt luate de jucatorii din piata.

Care ar fi tendintele majore pentru 2014 in piata de evaluare?
Profesia de evaluator trece printr-o criza determinata de schimbarea opticii investitorilor cu privire la consultanta in evaluare. Daca in perioada premergatoare crizei evaluarile se faceau “pe banda” si tranzactiile confirmau valori din ce in ce mai mari ale activelor, astazi este nevoie de mult mai multe informatii care se gasesc mai greu si trebuie verificate amanuntit, pentru a putea sustine o valoare credibila. Toate acestea se intampla in conditiile in care piata imobiliara este subfinantata si tranzactiile libere sunt foarte putine.

Cum estimati ca vor evolua afacerile companiei in 2014?
Orice companie ajunge la un punct in care deciziile de moment influenteaza dezvoltarea pe termen mediu si lung. Darian a ajuns la acest moment. Introducem produse si servicii noi, vom pune in practica o abordare noua a strategiei. Toate acestea vor duce la o mentinere la nivelul la care suntem in acest moment, din punct de vedere financiar vorbind. Calitatea si oportunitatea deciziilor luate in acest an insa, isi vor arata efectele in viitor.

Domnule Presedinte cum arata o zi fara telefoane si intalniri? Doar business sau exista si cateva pasiuni in inima managerului Crivii?
Nu exista o zi fara business. Este aproape un sfert de secol de cand sunt responsabil de tot ceea ce inseamna Darian, astfel ca firma este o parte componenta a vietii mele. Atunci cand pot sa ma dezlipesc de telefoane si e-mail-uri, ma retrag la munte sau navighez. Si, pentru ca adrenalina este parte a vietii oricarui antreprenor, particip la trasee de off-road.

C.D. & E.P.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences