Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Dr. Mihai Chertif, manager Clinica COSMEDICA: "Cel mai important in viata este sa ajuti neconditionat, fara sa te gandesti ce urmeaza, iar acest lucru il invat in fiecare zi de la tatal meu"

Dle Dr. Mihai Chertif, cum a luat nastere aceasta afacere?
M-am nascut intr-o familie de medici, mama pediatru, in prezent medic de familie si tatal chirug plastic, iar profesia de medic mi-am dorit s-o practic dintotdeauna. Pasiunea pentru chirurgia plastica o mostenesc de la tatal meu, cel care a fondat in 2002 clinica Cosmedia, care a fost la acea vreme prima unitate privata cu paturi din judetul Maramures, in relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate. Pot spune ca aceasta afacere a fost pornita datorita deciziei mele de de a urma Facultatea de Medicina, ulterior a specialitatii de chirurgie plastica si de a lucra astfel alturi de tatal meu. De mic, medicina si mai ales chirurgia a fost singura pasiune pentru care am incercat sa imi dedic timpul, talentul si priceperea.
Cosmedica este singura clinica privata de unica specialitate din Romania care poate sa ofere servicii medicale in regim privat sau partial privat din toata specialitatea: chirurgie estetica, chirurgia mainii, microchirurgie reconstructiva, chirurgie plastica, arsuri, acoperind astfel orice patologie din acest domeniu.

Spuneti-ne cate ceva despre dotarile clinicii, aparatura, tehnici deosebite pe care le aplicati pacientilor?
Inca de la inceput, strategia noastra se bazeaza pe faptul ca cel putin in fiecare an trebuie sa venim cu ceva nou ca si echipamente, aparatura sau tehnica operatorie. Standardele noastre cresc de la an la an. As putea sa va dau caeva exemple in acest sens, si anume, pentru orice manevra sau procedura care se fac in clinica, se folosesc materiale si instrumente de unica folosinta, exceptand instrumentarul chirurgical standard, filtre si lampi bactericide in sala de pansamente, saloane standard doate cu toate conditiile prevazute de normativele europene pentru siguranta pacientului, saloane VIP pentru cei care doresc conditii si servicii speciale, incluzand meniuri exotice, bloc operator prevazut cu 7 nivele de filtrare Hepa pentru sterilizarea continua a aerului pentru profilaxia infetiilor nosocomiale, filtru hepa mobil pentru sterilizarea aerului in restul incaperilor clinicii, 2 aparate de anestezie, 1 aparat pentru suport vital, 3 injectomate, autoclav si sterilizator cu plasma (primul din judet), una dintre ultimele tehnici in materie de sterilizare a instrumentarului chirurgical. Toate acestea reprezinta siguranta pe care noi dorim sa o oferim pacientilor.
Suntem primii si singurii din judet care in ultimii ani am dezvoltat tratamentul pentru radiofrecventa in chirurgia estetica si nu numai, am inceput tratamentul cu celule stem din sange (PRP) in chirurgia plastica, traumatologie si chirurgie estetica si suntem printre primii din tara care au promovat si dezvoltat medicina regenerativa care se bazeaza pe recoltarea grasimii, procesarea acesteia si obtinerea de celule stem din grasime. Pot spune ca acest domeniu ne intereseaza in momentul de fata cel mai mult si suntem foarte bine pusi la punct atat din punct de vedere tehnic, al echipamentelor, cat si al cunostintelor teoretice si practice din aceasta noua ramura a medicinei. Viitorul este sa poti oferi un tratament cat mai putin sau chiar deloc invaziv si cu maximum de efect si beneficiu pentru pacient, iar medicina regenerativa pe asta se bazeaza.

"Cosmedica este astazi singura clinica privata din Romania recunoscuta de Federatia Europeana a Societatilor de Chirurgia Mainii"

Care sunt cele mai solicitate proceduri sau interventii?
La inceput, Clinica Cosmedica a fost creata doar pentru chirurgie estetica. Cu trecerea anilor, activitatea s-a diversificat si am inceput sa fim cautati si pentru restul procedurilor de chirurgie plastica, chirurgia mainii si chirurgie reconstructiva, astfel Cosmedica este astazi singura clinica privata din Romania recunoscuta de Federatia Europeana a Societatilor de Chirurgia Mainii.
In primii 2 ani se faceau aproximativ 100 de interventii de chirurgie estetica pe an, iar acum am ajuns la peste 1000 de operatii anual. Chirurgia estetica a ramas domeniul de interes si majoritatea investitiilor le facem pentru imbunatatirea acestuia.
Interventiile de chirurgie estetica pe care le efectuam cel mai des sunt: marirea sanilor cu implanturi, liposuctia, rinoplastia, marirea penisului, abdominoplastia, otoplastia, procedurile din domeniul medicinei regenerative precum marirea sanilor cu grasime, marirea feselor cu grasime, rejuvenare faciala cu grasime, reintinerirea aspectului organelor genitale feminine externe si procedurile de asa-zisa cosmetica medicala, precum injectarile de toxina botulinica si acid hialuronic pentru tratamentul ridurilor, lifting nechirurgical cu fire de suspensie, laser cu radiofrecventa, mezoterapie fara ace. Acestea ar fi procedurile pe care le realizam cel mai des, chiar saptamanal, si care ne aduc cele mai multe satisfactii.

Ne puteti da cateva cifre in ceea ce priveste costul unor interventii la Cosmedica?
Daca ar fi sa ne gandim la interventiile uzuale de chirurgie estetica pura, preturile variaza in functie de procedura, dorinta pacientului, conditiile de cazare si perioada internarii. Preturile sunt in concordanta cu economia de piata din Romania si pot sa incepe de la 1000 euro pentru otoplastie si pot ajunge pana la 5000-6000 euro pentru un lifting facial. Costul fiecarei operatii include interventia in sine, anestezia, cazarea, serviciile aferente, tratamente, pansamente, ingrijiri pana la vindecare, impreuna cu eventuale complicatii, pentru care e nevoie de reinterventie.

"Exista unii medici cunoscuti la nivel national datorita strategiei de marketing foarte buna, care depaseste cu mult rezultatele reale"

Domnule doctor Mihai Chertif, cum alegem specialistul de care avem nevoie? Dupa nume, din recomandari sau dupa cat de des apare la televizor, alaturi de vedete-pacient?
Nu cred in conceptul de medici pentru vedete. Eu cred ca fiecare om merita o atentie speciala cand se adreseaza unui medic si noi trebuie sa ne facem datoria morala si legala fata de toata lumea, indiferent de persoana, costuri sau preferinte. Exista intr-adevar unii medici care sunt foarte buni in ceea ce fac, si datorita rezultatelor exceptionale sunt cautati de multe persoane importante. Este foarte important de stiut ca exista unii medici cunoscuti la nivel national datorita strategiei de marketing foarte buna, care depaseste cu mult rezultatele reale obtinute. Chirurgia estetica este o specialitate extrem de delicata, in care minunile se intampla doar in putine situatii si pacientii trebuie sa cunoasca si sa inteleaga limitele fiecarui chirurg, daca acesta este realist cu ceea ce poate sa obtina.
Cred ca diferenta intre clinici trebuie sa o stabileasca pacientul. Cel mai bun lucru pe care un pacient care doreste o interventie de chirurgie estetica poate sa il faca este sa se informeze si sa ceara mai multe pareri pana sa ia decizia finala. Asta inseamna sa mearga la consultatii la mai multe clinici, mai ales daca nu stie nimic despre vreun specialist si nu primeste recomandari. De asemenea, este important ca medicul pe care il va alege sa aiba competenta de a efectua acea interventie, deoarece in ultimii ani asistam la situatii incredibile, in care stomatologi injecteaza acird hialuronic pentru marirea buzelor, chirurgi generalisti care fac liposuctii, oftalmologi care modeleaza pleoape, ortopezi care fac diferite operatii pentru chirurgia mainii, chiar daca nu au competenta necesara, doar pentru ca acea interventie pare usoara in mainile si mintea lor si nu e nevoie ca pacientul sa mearga sa plateasca mii de euro in clinici private. Au fost asemenea probleme si sunt convins ca vor mai fi, deoarece in Romania nu exista o autoritate care sa se ocupe de asemenea situatii si de concurenta neloiala.
Consultatia este prima etapa pe care pacientului trebuie sa o trateze cu cea mai mare seriozitate. In urma acesteia trebuie sa se stabileasca o relatie de incredere intre medic si pacient, care sa il faca pe acesta din urma sa aleaga clinica si implicit medicul. Daca decizia se face doar din auzite, doar pe baza costurilor sau doar prin faptul ca se pot negocia unele aspecte pe care pacientului le doreste si care nu sunt conforme cu un rezultat postoperator bun, atunci este foarte posibil ca lucrurile sa nu evolueze in siguranta si efectele sa fie dezastruoase.

Credeti ca standardele frumusetii din ziua de astazi sunt exagerate?
Nu prea putem discuta de standarde ale frumusetii. Fiecare dintre noi doreste, la un moment dat in viata, o schimbare a aspectului fetei, sanilor, abdomenului, picioarelor etc, din motive personale. Aceste motive pot fi intemeiate sau pot fi exagerate. Acesta este un aspect. Al doilea ar fi ca fiecare are gustul sau si vede intr-un anumit fel schimbarea pe care o doreste. Ceea ce unora li se pare deplasat, urat sau scarbos, pentru altii poate fi o conditie obligatorie ca rezultat postoperator.
Parerea mea este ca trebuie sa discutam de mai multe ori prin consultatii etapizate cu fiecare pacient, pentru a vedea ce isi doreste de fapt, pentru a-l face sa inteleaga rezultatul pe care il putem oferi, ce promisiuni ii putem face si daca ceea ce alege este bine sau nu. Sunt pacienti care ne cer lucruri care nu se pot realiza sau nu sunt in conformitate cu rigorile chirurgie estetice. Datoria noastra este sa le explicam procedura si la ce ar trebuie sa se astepte.
Noi incercam sa dam pacientilor nostri ceea ce vor, atata vreme cat nu iesim din sfera sigurantei actului si rezultatului operator. Nu consider ca trebuie dezbatut pe tema gustului despre frumos al unui pacient. Daca operatia se poate efectua in conditii de siguranta si pacientul intelege aspectul estetic postoperator care va urma, nu cred ca trebuie sa ii refuzam dreptul la operatie, dar sub nicio forma nu vom accepta unele idei fantastice care ne pot strica reputatia. Acestea sunt extreme care raman la latitudinea chirurgului.
In mod normal, ca pacient, daca nu doresti sa se stie ca ti-ai facut o anumita interventie sau procedura de chirurgie estetica si ai in fata un chirurg cu experienta, care cauta intotdeauna aspectul cat mai natural si mai atragator, vei fi de acord cu decizia lui, chiar daca nu se potriveste intrutotul cu cea a ta si ai incredere ca va iesi un rezultat de invidiat.

Domnule doctor care este istoria implanturilor mamare? Pot fi periculoase in timp? Cat este mit, cat este realitate?
Implanturile mamare au aparut la sfarsitul anilor ’60 in Statele Unite, prin ideea unei echipe de chirurgi plastici din care facea parte doctorul. Tom Biggs, pe care am avut onoarea sa il cunosc si de la care am invatat multe idei la cateva congrese. Totul a pornit de la o unitate de sange pe care acestia, fiind medici incepatori la acea vreme, urmau sa o administreze unui pacient, iar punga in care se afla sangele avea o structura moale, asemanatoare cu a unui san. Asa au luat nastere primele implanturi mamare, care initial erau umplute cu o substanta gelatinoasa, relativ dura, iar complicatiile au fost in numar mare. Apoi a venit era implanturilor umplute intraoperator cu ser fiziologic, care chiar daca se fisureaza sau se sparg, sunt inofensive. Acestea se mai folosesc si astazi de catre unii medici din Statele Unite. In ultima decada protezele mamare la moda sunt cele preumplute cu gel coeziv, cu o forma rotunda sau anatomica.
S-a discutat mult pe tema sigurantei in timp a pacientelor care si-au facut marire sau reconstructie de sani cu implanturi. Nu exista inca un studiu semnificativ statistic care sa ateste favorizarea cancerului mamar de catre implanturi. Consider ca este important sa se acorde o atentie speciala in conditia individuala a pacientei, la modul de implantare, la tipul implantului si la compania producatoare. A fost acum cativa ani scandalul implanturilor PIP din Franta, in care s-a folosit un gel industrial, care prin fisura capsulei s-a exteriorizat in tesuturi si a dat complicatii foarte mari. S-a facut o campanie bazata pe chemarea tuturor pacientelor pentru inlaturarea si schimbarea implanturilor. Aceste lucruri nu aduc beneficii specialitatii noastre si strica reputatia multor chirurgi si clinici.
Implanturile utilizate la Cosmedica sunt de la companii americane, vechi in domeniu, care au experienta si care ofera doar produse de calitate, bineinteles la alte preturi decat ale celor mai sus amintite. Complicatia cea mai de temut este contractura sau retractia capsulara, care semnifica raspunsul organismului la agentul strain reprezentat de proteza, proces exprimat prin incercarea de a o elimina. Aceasta inseamna implicit reinterventia, inlaturarea capsulei fibrotice si inlocuirea implantului cu un altul sau inlocuirea cu grasime proprie, o procedura de medicina regenerativa pe care o practicam de cativa ani si pe care dorim sa o dezvoltam in viitor.

Care ar fi, sa zicem, avantajele si riscurile frumusetii dobandite?
Orice procedura sau operatie prezinta unele riscuri, avantaje si dezavantaje. Asa cum aminteam si mai devreme, cea mai importanta este consultatia unde se va stabili o relatie intre medic si pacient si unde se discuta toate aspectele legate de perioada preoperatorie, intraoperatorie si pe perioada internaririi si postoperatorie. Sunt aspecte pe care pacientul trebuie sa le inteleaga, sa le accepte si sa le respecte. Acesta trebuie sa inteleaga ca sunt situatii in care operatia poate sa nu evolueze bine datorita unor conditii colaterale si ca rezultatul poate sa nu fie cel dorit, chiar daca medicul nu s-ar fi asteptat la asa ceva sau chiar daca interventia ar fi fost cu un grad de dificultate redus.
NOTA BENE – pacientul trebuie sa inteleaga ca nu exista operatii mici, simple sau banale. Pentru orice procedura sunt niste rigori care trebuie respectate si sunt situatii neprevazute, care pot aparea oricand si pot transforma o interventie banala intr-una complicata, cu repercursiuni asupra pacientului, medicului si clinicii.
Sunt pacienti pentru care chirurgia estetica reprezinta un moft sau unii pentru care reprezinta o necesitate. Sunt situatii in care un pacient isi poate recapata increderea in sine si pozitia sociala printr-o operatie de remodelare a nasului, a sanilor sau a fetei, si aceste conditii trebuie interpretate cat mai corect.

Suntem mai in siguranta daca efectuam astfel de interventii in strainatate ? Sunt mai avansate tehnicile, medicii, clinicile?
Nu sunt cu nimic mai prejos competenta si priceperea chirurgilor plastici romani fata de cei straini. La conditiile de dotare materiala si a aparaturii trebuie sa facem comparatia, din pacate doar raportandu-ne la clinicile sau spitalele private, deoarece cele de stat sunt deplorabile si nu ne putem lauda cu asa ceva. Conditiile din spitalele de stat din Europa Occidentala sau din Statele Unite sunt de necomparat cu ce este la ora actuala in Romania, in majoritatea unitatilor de stat. Este pacat ca dupa 25 de ani de la caderea comunismului, lucrurile sunt foarte slab si prost gestionate. Este o conditie pe care fiecare roman o stie si de aceea cei care doresc sa plateasca pentru sanatatea si siguranta lor opteaza pentru clinicile private care pot concura oricand cu cele din strainatate. Din pacate, acestea sunt destul de putine in Romania fata de cele din Occident si proportiile trebuie pastrate, dar putem spera ca poate intr-o buna zi se va schimba ceva. Totusi, sunt clinici, spitale sau medici care ne fac cinste si care inca ne reprezinta cu brio peste hotare.

Ce va motiveaza in meseria dvs de chirurg plastician si ce altceva v-ati fi vazut facand in afara de medicina?
Nu cred ca as fi putut iubi sau practica altceva decat medicina ca si profesie. Daca ar fi sa aleg de 100 de ori, la fel as proceda. Nu am stiut altceva si sincer sa fiu nu am vazut altceva decat medicina si mai ales chirurgia. Poate asa a fost sa fie, poate asa mi-a fost insuflat si m-am trezit facand asta fara sa realizez. A fost mult de munca, dar totul a mers de la sine. Vreau sa cred ca pentru asta m-am nascut. Motivatia ca si chirurg plastic este sa incerc sa fiu un om mai bun si sa ajut cat pot prin profesia mea. Cred ca cel mai important in viata este sa ajuti neconditionat, fara sa te gandesti ce urmeaza, iar acest lucru il invat in fiecare zi de la tatal meu.

Unde vedeti aceasta afacere peste 10 ani si care ar fi planurile pe termen scurt si mediu?
Imi doresc ca peste 10 ani sa ne putem dezvolta afacerea cat mai mult, sa putem oferi mai mult, sa putem ajuta mai mult, astfel incat oamenii sa vina cu incredere sa ne caute. Visul nostru este ca statul roman sa inteleaga ce inseamna medicina privata, cum se pun bazele reale ale unui parteneriat public-privat in care majoritatea pacientilor pot beneficia de diagnostic si tratament modern intr-o clinica privata, avand acces la asigurari private, iar noi vom fi pregatiti pentru orice conditii si cerinte care ni se vor impune, oferind pacientilor tot ce este mai bun in domeniu.
Cine salveaza o viata, salveaza o intreaga omenire.

Interviu realizat de C.D. & E.P.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences