Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Studiu EY si Institutul pentru Finante Internationale (IIF): Schimbarile climatice ocupa primul loc in topul riscurilor pe termen lung identificate de banci

- Peste 90% dintre responsabilii cu gestionarea riscurilor considera schimbarile climatice drept principalul risc emergent pentru urmatorii cinci ani

- Riscurile de creditare si de securitate cibernetica sunt principalele aspecte care ii preocupa pe responsabilii cu gestionarea riscurilor in urmatoarele 12 luni

Schimbarile climatice se plaseaza pe primul loc in lista riscurilor pe termen lung pentru banci, pentru prima data in istoria de 11 ani a studiului realizat de EY si Institutul pentru Finante Internationale (IIF) privind managementul riscurilor, potrivit ultimei editii intitulate „Un sector bancar rezilient: valorificarea oportunitatilor si gestionarea riscurilor pe termen lung”.

Studiul, la care au participat 88 de institutii financiare din 33 de tari, ofera o perspectiva asupra schimbarilor din ultimul deceniu in domeniul managementului riscurilor la nivel global, precum si asupra riscurilor importante anticipate pentru urmatorii zece ani.

Gelu Gherghescu (foto), Partener, Lider Servicii Financiare, EY Romania: „Atat conducerile executive, cat si cele non-executive ale bancilor iau in considerare un spectru mai larg de riscuri, printre care si riscurile climatice. Mai mult de 91% dintre respondenti (responsabili cu managementul riscurilor - CROs) considera ca schimbarile climatice reprezinta principalul risc emergent intr-un orizont de cinci ani, fata de doar 50% in 2019. Chiar si intr-un orizont de 12 luni, aproape 50% dintre respondenti vad schimbarile climatice drept unul dintre riscurile principale, imediat dupa riscul de credit si cybersecurity. In 2019, acest procent era de doar 17%.”

Al doilea cel mai important risc emergent pentru urmatorii 5 ani il reprezinta durata si profunzimea revenirii economice globale (83%).

Conform studiului, bancile inca se afla intr-un proces de maturizare a abilitatii lor de a evalua expunerea la asa numitele riscuri fizice si de tranzitie. Peste jumatate (54%) dintre acestea considera ca au doar o imagine preliminara a expunerii lor la riscurile asociate cu schimbarile climatice si doar 28% declara ca au o imagine oarecum completa. Restul de 18% considera ca nu au inca o intelegere asupra acestor riscuri, dar intentioneaza sa le evalueze in viitor.

Intr-un orizont de timp de 12 luni, bancile considera ca riscul de credit va fi principala preocupare (conform opiniei a 98% dintre CRO), in contextul revenirii economice globale dupa pandemia provocata de COVID-19. Securitatea cibernetica este perceputa a fi al doilea cel mai stringent risc (80%).

Alte concluzii importante ale studiului sunt:

Aproape una din trei banci (29%) considera acum ca pot reduce costurile cu masurile de control in urmatorii trei ani prin utilizarea datelor si tehnologiei pentru a imbunatati managementul riscurilor.
Sapte dintre principalele zece riscuri sunt asociate, in opinia CRO, cu tehnologia si datele, printre care se numara ritmul si anvergura schimbarilor provocate de digitalizare (68%), transformarea sectoarelor de activitate datorita noilor tehnologii (68%) si perimarea/sistemele depasite (62%).

Pe baza invatamintelor trase de pe urma pandemiei provocate de COVID-19, 93% dintre responsabilii cu managementul riscurilor se asteapta la introducerea unor cerinte legislative noi sau suplimentare privind rezilienta operationala, iar 60% dintre acestia anticipeaza aceeasi evolutie in privinta rezilientei financiare.

CRO se asteapta ca bancile lor sa accelereze si mai mult transformarea digitala, inclusiv prin automatizarea proceselor (88%), modernizarea platformelor tehnologice de baza (66%) si oferirea de informatii de calitate superioara clientilor (64%).

Pentru mai multe informatii, va invitam sa vizitati ey.com/bankingrisk.

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

7 metode de generare a oportunitatilor de vanzare online

7 metode de generare...

Vanzarile online sunt complet diferite comparativ cu cele fata-in-fata. Cu exceptia cazulu...

Umidificarea spatiilor interioare poate reduce transmisia coronavirusului, precum si riscul de infectie

Umidificarea spatiil...

Un studiu recent arata ca prin cresterea umiditatii aerului din spatiile interioare se poa...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole