Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de cand crestem in Romania si de cand vedem Romania crescand

Astazi este ziua Bancii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu gandul la cum a fost pana acum, ce a fost bine, provocator, ce ne-a dus departe si mai ales la cum a inceput totul, acum 30 de ani.

Povestea bancii s-a nascut datorita a 46 de fondatori, in cea mai mare parte clujeni, care au pus impreuna un capital de 2 milioane de dolari. Primii clienti au fost chiar fondatorii bancii, dar si familiile, prietenii si vecinii. Am inceput cu o singura unitate, Sucursala Cluj, si cu o echipa de 13 persoane, dintre care o parte este si azi la BT.

Cei mai intreprinzatori ani

Romania anului 1994 era destul de gri. Era dupa cativa ani de la Revolutie, visam doar la Uniunea Europeana. Democratia si capitalul romanesc erau la inceput. Bankingul era cu totul altul, era doar despre credite si depozite pentru ca inclusiv cardurile si bancomatele au aparut ulterior. Erau insa si multe oportunitati pentru ca economia si tara erau in plina tranzitie de la sistemul centralizat - in care totul era detinut de catre Stat - la un model descentralizat, bazat pe proprietate privata.

Acesti 30 de ani au insemnat cele mai mari transformari pentru Romania - in economie, tehnologie, stil de viata, nivel de trai si educatie financiara -, iar toate acestea au avut legatura cu bankingul, care a contribuit esential la schimbare. Pentru Banca Transilvania, perioada a fost o oportunitate, dar si o provocare de a tine pasul cu toate schimbarile din societate. Apoi, UE a adus un suflu nou, cu piete libere si cu finantari care au contribuit la dezvoltarea tarii, la cresterea nivelului de trai, dar si la accentuarea concurentei, inclusiv in randul bancilor. Cu alte cuvinte, BT a crescut intr-o perioada care inseamna cei mai intreprinzatori ani din istoria Romaniei.

De la 15.000 de clienti, la peste 4 milioane

Au fost multe idei si realizari in toti acesti ani, care au scris  istoria bancii: extinderea in Romania (in 1994 aveam 5 unitati), listarea la bursa, cresterea constanta a numarului de clienti (in 1994, lucrau cu noi cam 15.000 de clienti). A urmat adaptarea strategiei de business la contextul economic ulterior crizei financiare din 2008. In ultimii zece ani am accelerat cresterea ca si grup financiar prin achizitiile de banci si investitiile in tehnologie, care au validat modelul nostru actual de business, bazat pe volume mari.

Curaj, incredere si optimism

Povestea succesului BT are la baza, in mare parte, curajul, increderea si optimismul. E important de spus ca in primii 21 de ani de existenta banca a acordat actionarilor dividende doar in doi ani, in 1998 si 2009, in rest capitalizand intregul profit ca sa ne dezvoltam si sa ajungem aici.

Banca Transilvania avea acel spirit antreprenorial care ne-a dat avantul sa facem pasul spre piata de capital, sa fim prima banca listata la Bursa de Valori Bucuresti. In plus, suntem una dintre companiile care au calificat Romania la statutul de piata emergenta, acum cativa ani. Listarea la bursa ne-a oferit oportunitati de crestere, ne-a ajutat sa atragem resurse si ne-a oferit infrastructura datorita careia am ajuns o companie cu peste 53.000 de actionari.

De multi ani suntem, de asemenea, printre cele mai tranzactionate actiuni de pe piata principala. Ca banca locala, am avut dintotdeauna capacitatea sa actionam rapid si sa optimizam permanent modelul nostru de business. Au fost momente-cheie, reinventari.

Romania este geografia noastra

Asa am ajuns cel mai mare finantator al economiei, dar si cea mai mare banca din tara si din Europa de Sud-Est, cu 21% cota de piata, peste 4 milioane de clienti, 10.000 de angajati, peste 500 de sedii si solutii de banking online de ultima generatie. Sustinem peste 400.000 de antreprenori - de la companii mari, IMM-uri, la start-up-uri. Suntem unul dintre cei mai mari angajatori din Romania si contribuim anual cu aproximativ 1% din impozitul pe profit pe care il platesc toate companiile din tara noastra.  
Cu aceeasi incredere ne uitam la ceea ce urmeaza

Vom fi aici sa sustinem dezvoltarea tarii si economiei, sa contribuim la cresterea culturii antreprenoriale, prosperitatii oamenilor si incluziunii financiare. Suntem constienti de rolul pe care il avem in Romania, avem planuri mari pentru viitor.  

Suntem recunoscatori fondatorilor, actionarilor, clientilor si echipei de ieri si de azi pentru contributia la una dintre cele mai frumoase povesti din antreprenoriatul romanesc, Banca Transilvania.

La multi ani, BT!

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Auditorul Financiar - profesionistul potrivit pentru misiunea de Audit AML®

Auditorul Financiar ...

Odata cu aparitia Legii 129/ 2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si fin...

Headhunting sau Direct Search – De ce? Ce doleante comune au candidatii si angajatorii

Headhunting sau Dire...

Pe o piata a muncii, asa cum se prezinta ea acum in Romania, cand criza specialistilor est...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole

Update cookies preferences