Coca-Cola vs Pepsi
Coca-Cola a fost intotdeauna o companie traditionala, care a pus mare pret pe vechile valori familiale promovate in micile orase din Statele Unite ale Americii. Formula acestei bauturi are numele de cod Merchandise 7x si a ramas aceeasi inca din anul 1886, pazita sub cele mai inalte norme de securitate.
O cu totul alta imagine a promovat compania rivala: tinerii si nelinistitii de la Pepsi. Acestia si-au propus sa devina brandul celor tineri si la moda. Au patruns pe piata la sfarsitul anilor ’60 si cu toate ca intrarea lor s-a facut cu mare tam-tam, la sfarsitul anilor ’70 la o sticla de Pepsi se vindeau doua de Cola.
In 1976, Pepsi a lansat o indrazneata si foarte bine gandita campanie numita: «The Pepsi Challenge». In printurile acestei campanii erau alesi niste oameni care erau rugati sa faca un bland test intre cele doua bauturi: Pepsi si Cola. Reluat de mai multe ori acest test a dovedit ca oamenii care au fost testati au preferat gustul Pepsi pentru ca era mai dulce decat traditionalul Cola. Campania a avut un mare efect asupra vanzarilor companiei Pepsi, astfel incat in anii ’80 se facea din ce in ce mai mult un transfer de consumatori de la Coca-Cola, la Pepsi. O problema destul de serioasa pentru conducerea Coca-Cola, care in conditiile actuale era fortata sa gaseasca o solutie rapida si eficienta. Astfel, cei de la departamentul de R&D au gasit o noua formula care, la teste, a demonstrat ca ar fi preferabila celei existente pe piata.
Compania a investit 4 milioane de dolari in cercetari de piata. Aceste cercetari au durat 3 ani si au aratat ca dintr-un esantion de 200.000 de oameni, mai mult de jumatate preferau gustul cel nou in locul celui vechi. Pepsi si-a continuat ascensiunea atribuind si o imagine, un simbol campaniei lor. O imagine care sa le dea stralucire si pe care au gasit-o in persoana celebrului cantaret Michael Jackson, aflat in plina ascensiune la vremea respectiva. Energia lui de care dadea dovada in concerte deborda tinerete si inspira succes. Asa ca: Pepsi pe langa faptul ca dadusera lovitura cu noul gust, acum mai erau si sustinuti de regele pop.
Anul 1985 a fost unul dramatic de-a dreptul pentru Coca-Cola, de la care toata lumea astepta o reactie care sa surprinda. Desi pe piata mondiala Coca-Cola se afla inca in fruntea clasamentului, in Statele Unite incepea sa piarda tot mai mult teren in fata celor de la Pepsi. Acesta a fost momentul in care Roberto Goizueta a decis sa lanseze «Noua Coca-Cola». Vechile sticle au fost retrase de pe piata si formula bauturii a fost inlocuita in mod oficial dupa 95 de ani de existenta pe piata. Conducerea de la Pepsi a vazut aceasta decizie ca o situatie de panica in interiorul Coca-Cola. Si intr-adevar, nu a avut nici pe jumatate succesul scontat. Cei 4 milioane de dolari cheltuiti pe cercetarea de piata au fost o investitie total neinspirata. Mai mult decat atat, nostalgici au infiintat o asociatie a vechilor consumatori care protestau impotriva faptului ca bautura lor preferata a fost scoasa de pe piata. Asociatia si-a atras in jur de 9000 de membri. Au existat cazuri cand colectionarii de sticle de vin faceau rost pe sub mana de vechile sticle de Coca-Cola pe care le vindeau la un pret premium. Dupa doua luni de la lansare, compania a inceput sa primeasca in jur de 1500 de reclamatii pe zi din cauza noului gust de cola. Statistica a confirmat inca o data faptul ca decizia celor de la Coca-Cola a fost un gest total neinspirat, avand in vedere ca 70% dintre consumatori nu agreau noua Cola, iar 80% criticau aspru decizia schimbarii. Opinia publica a invins intr-un final si Goizueta a luat decizia sa reintroduca binecunoscutul gust de Cola pe piata sub denumirea: «Classic Coke». Compania a pierdut o multime de clienti loiali, in timp ce Pepsi a castigat un segment de piata de peste 5%.
Pentru prima data in istorie Pepsi a avut castig de cauza in fata liderului pe piata de soft drink si ofensiva continua, avand in vedere noua campanie Pepsi.
Surse: wikipedia.org; pepsi.com