Nu dau "Oaea" pe Daea!
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a pledat marţi, in stilul caracteristic, pentru folosirea oii ca brand de ţară, argumentând că "oaia este o statuie vie".
"Aceasta este doar o definiţie. Argumentele se găsesc in străfundul analizei pentru fiecare şi pentru orice loc", a continuat el, inainte de a adăuga:
"Uitaţi-vă dvs in orice parte a ţării cât de frumos este acest animal pe păşunile verzi ale ţării romaneşti". Intrebat de reporterul Antena 3 dacă frunza trebuie inlocuită cu oaia ca brand naţional, Petre Daea a răspuns: frunza "o are toată lumea, dar oile ca in Romania nu". După care a incheiat cu o maxima: "Lângă oaie găseşti o frunză, lângă frunză nu poti sa găseşti o oaie". Alooo, Rudotelu’, RMN-ul! De unde le scoţi bre?
Mai mult, ministrul Turismului, Mircea Dobre, declară că nu a cerut inlocuirea frunzei din brandul turistic de ţară cu o oaie, ci a propus doar folosirea unor simboluri naţionale, precum Mioriţa, in materiale de promovare turistică. Ca reacţie la declaraţiile mai multor operatori din turism, citaţi de Profit.ro, ministrul Dobre spune că nu inţelege de ce este luată in derâdere propunerea sa, atâta vreme cât şi alte ţări folosesc astfel de simboluri. "Franţa are cocoşul galic, avem Olanda cu vaca şi Spania care are taurul. Eu nu pot sa vorbesc despre un simbol cum este Mioriţa?"
Bre, nea Daea, matale esti glumeţ rău! Fraţilor, ce fumează unii bun şi ţin doar pentru ei? Cică oaia este o statuie vie.:))). Păi, de la o vârstă, şi matale baţi puţin spre statuie. Vrei să ne pregăteşti pentru viitor, şi ce-ai zis: pun oaia simbol că, şi aşa, asta e ţara in care cele mai multe animale mestecă fericite nutreţul oferit din ‘90 incoace, neştiind că urmează abatorul. Deci bunicu’ ăsta simpatic zice că frunză are toată lumea, băi tată! Asa e, unii o şi fumeaza! Tovarăşul ministru Dobre, altă statuie, zice că să folosim simboluri naţionale precum Mioriţa. Să inţeleg că trebuie să facem uz de o legendă tristă, in care doi ciobani, cu apucături de smardoi il incing bine pe plăpândul baci moldovean, ca să-l deposedeze de mioare, de altfel nişte animale tâmpite şi supuse, dar bune la proţap. Bine, puţin adevăr este, că nu era orice mia, ci una mai năzdrăvană aşa, nu vă aduceţi aminte că i-a şi trimis baciului o notă informativă, semnată sub pseudonimul Mielu c’o nară: Stăpâne, stăpâne, / Îţi cheamă ş-un câne / ... / Că l-apus de soare / Vreau să mi te-omoare".
Spune acelaşi demnitar că şi alte state au ca simbol cocoşi, vaci şi tauri şi nu inţelege de ce e luată in derâdere propunerea sa. Cumetre, aici ai dreptate! Dar, zic şi eu, nu-i mai bine să copiem ţările alea de care zici matale, strict la legislaţie, pe la infrastructură, aşa pe la sistemul birocratic, nivel de trai? Nu merge? Aaaaa, ne acuză de plagiat! Apropos, vezi mata să n-o zbârciţi ca şi cu simbolul oraşului Bucureşti, la capitolul originalitate! De ce!? Păi, vedeţi că şi Insulele Feroe au ca simbol "oaia". Bate mai spre berbec, da’ tot mioară e. La câţi bani s-au dat pe mult cântatul simbol de acum, frunza, propun, ca să nu se supere nimeni, ca brandul să fie reprezentat de o oaie care mănancă frunza. Frunza doamnei Elena. Toată suflarea masculină, chiar şi impotenţii şi cei de vârsta ministrului Daea, categorii speciale, ar sta cu pulsul ridicat in aşteptarea veveriţei. Ăştia vor să revitalizeze turismul cu oaia. Bulgaria are 5-6 milioane de turişti, la o populaţie de vreo 8 milioane, iar Oaia, pardon Romania, are 2,5 milioane turişti la o polulaţie de 19 milioane. Brici! Cred că in aştia două milioane juma’ intră şi căpşunarii care vin de sărbători acasă să belească berbecul.
La cum arată cifrele, sincer vă spun că mai potrivit ar fi să puneţi ca logo un veceu in fundul curţii, că nu se mai poate face nimic. Avem o imagine execrabilă in lume, cu servicii deplorabile in cele mai multe cazuri. Sau, ca sa păstrăm ideea oii, macar o căcărează trebuie pusă simbol.
Oricum, şi dacă ajungem vreodată să punem oaia simbol, trebuie schimbat rapid imnul actual, cu versiunea: danga langa, langa danga, sună-n asfinţit talanga. Am orgasm!
Aoleu, era să uit! Chiar acum trimit un mail la Academia Romană, cu rugămintea ca Institutul de Lingvistică, incepând de mâine, să decreteze că substantivul comun "oaie", la forma de N.Ac. sg. articulat, se va scrie "oaea". Nu, domn ministru Daea?
EMANUEL
Acest articol este un pamflet si trebuie tratat ca atare.