Creditul cu buletinul, sau cum au trecut bancile de la extaz la agonie
Cu multi ani in urma, pe cand economia bubuia si romanul consuma, si gradul de indatorare al cetateanului de rand crestea, bancile acordau credite pe banda rulanta. Doar in baza unui act de identitate. Dar apoi a venit criza si lucrurile s-au schimbat iremediabil. Foarte multi romani au ajuns in situatia in care nu si-au mai platit ratele lunare si au ajuns pe listele rau-platnicilor, bancile au crescut dobanzile iar creditele au fost acordate tot mai greu spre deloc.
Abia in primul semestru din 2016 avansul creditarii economiei de banci a simtit o usoara crestere, de la 306,09 miliarde la 306,83 miliarde lei, conform statisticilor BNR. Insa cea mai mare parte a acestor imprumuturi, adica 80%, a fost acordat de bancile de stat si a mers catre finantarea intermediarilor financiari, cu capital strain si catre finantarea administratiei publice. Economia reala nu castiga insa nimic de aici. Finantarea ei continua sa scada.
Nevoia de bani nu a scazut insa. Oamenii cereau in continuare ajutorul bancilor, desi nu il mai primeau. Decesul creditului de nevoi persoanale prin banca a creat loc pe piata unor firme care au acordat imprumuturi de consum celor care au cerut. Ba chiar au aparut oferte speciale pentru pensionari, pentru studenti si chiar pentru restantierii bancilor. A fost salvarea celor care aveau nevoie de un credit pana la salariu ori imprumuturi fara adeverinta.
Si cum o mana spala pe alta, romanii au capatat incredere in aceste institutii, care au devenit tot mai maleabile. Ba chiar au ajuns sa acorde credite fara dobanda. Da, da, dobanda, singura sursa de venit a acestor institutii financiare nebancare. Pentru cei care nu sunt obisnuiti cu termenii, IFN-urile sunt institutii reglementate, la fel ca si bancile, de catre Banca Nationala a Romaniei. Un IFN poate functiona doar daca primeste aprobare de functionare de la BNR si este apoi monitorizat si supravegheat de catre functionarii institutiei. In permanenta, institutiile financiare nebancare trimit catre BNR diferite raportari si sunt supuse unor inspectii periodice din partea functionarilor Bancii Nationale.
Incet, incet, creditul cu buletinul s-a reinventat. Oamenii nu au mai apelat la banci, ci la IFN-uri. Studiile comandate de banci au aratat ca IFN-urile au inregistrat cresteri semnificative pe zona creditelor de consum. Pentru banci, cresterea a fost nesemnificativa in ultimii ani. Abia daca au atins cinci procente. Iar bancherii nu sunt optimisti ca lucrurile se vor schimba prea mult. Mai ales ca acordarea unui credit este in continuare mult mai dificila si dureaza destul de mult pana se acorda imprumutul. Mai ales atunci cand nevoia clientului este urgenta.
Tocmai de aceea, avantajele IFN-urilor sunt evidente. Primul este ca poti accesa finantarea fara adeverinta de venit. Si, la fel de important, scurtarea timpului de asteptare. Ceri azi, primesti azi! Nu mai trebuie sa astepti cu zilele pentru aprobarea creditului. De obicei, aprobarea finala se face in decursul a 24 ore de la solicitare, ba chiar la cateva minute. Exista si oferte fara dobanda. Adica un IFN va poate da o suma de bani, iar daca o returnati in timpul agreat la inceput, nu platiti nimic in plus. De exemplu, pentru un imprumut rapid de pana la 1.100 de lei, nu veti plati niciun leu in plus. Fara multe documente, fara timp pierdut, fara drumuri si fara emotii ca ati putea sa fi depasit plafonul de indatorare, pentru ca mai aveti si rate lunare. Un alt criteriu de care IFN-urile nu tin cont este varsta, asadar si daca sunteti pensionar, puteti apela la acest tip de serviciu fara teama de a fi refuzat. Veti fi surprins de cat de usor este intregul proces: completati o cerere online, va validati cardul bancar si primiti banii atat de necesari.
Sursa foto: pixabay.com