Despre noi   |   Harta site   |   Publicitate   |   Contact

Fundal submeniu
Companii:

Cum sa asiguri siguranta interventiilor la instalatiile electrice pentru echipele de facility

Ierarhizarea masurilor de control in ceea ce priveste securitatea in munca in domeniul instalatiilor electrice este abordarea principala pentru prevenirea accidentelor, precum si pentru protejarea echipamentelor electrice. Ierarhia metodelor de control a pericolelor este punctul culminant pentru toate aspectele securitatii in munca, deoarece ii ajuta pe ingineri sa stabileasca si sa acorde prioritate metodelor celor mai bune pentru a asigura protectia echipelor de electricieni din facility si nu numai.

In ciuda scaderii constante a numarului accidentelor produse de interventiile la instalatiile electrice, acestea sunt inca o cauza des intalnita a vatamarii lucratorilor. Aceste incidente sunt adesea cauzate de o insuficienta constientizare a pericolelor. Constientizare trebuie sa fie fata de pericolul in sine, fata de utilizarea echipamentului de protectie personala corespunzator (EPP), chiar fata de cat timp a trecut de cand lucratorul a fost familiarizat si instruit SSM, dar si de cunoasterea in prealabil a instalatiilor electrice in care isi va desfasura activitatea, urmarirea si instruirea de catre seful ierarhic de echipa a lucratorilor asuprapericolelor care pot aparea in timpul lucrarii.

Printre aspectele cele mai importante in evitarea si prevenirea accidentelor in munca in instalatiile electrice o reprezinta insusirea si instruirea periodica a angajatilor conform Legeii nr. 319 din 14 iulie 2006. Prezenta lege are ca scop instituirea de masuri privind promovarea imbunatatirii securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor. Prezenta lege stabileste principii generale referitoare la prevenirea riscurilor profesionale, protectia sanatatii si securitatea lucratorilor, eliminarea factorilor de risc si accidentare, informarea, consultarea, participarea echilibrata potrivit legii, instruirea lucratorilor si a reprezentantilor lor, precum si directiile generale pentru implementarea acestor principii.

Un alt aspect il reprezinta si pregatirea periodica a electricienilor cu scopul de a fi testate cunostiintele tehnice, cat si pentru a vedea daca au fost insusite aspectele de prevenire a accidentelor in instalatiile electrice.

Siguranta in instalatiile electrice: controale pentru gestionarea pericolelor
Ierarhia controalelor este o abordare fundamentala s itrebuie bine stabilita pentru gestionarea pericolelor din instalatii. Folosind aceasta abordare, instalatiile trebuie sa utilizeze cel mai inalt nivel de control posibil. Ierarhia incepe cu eliminarea eficienta a pericolelor. Nu toate pericolele pot fi eliminate, dar cu cat mai serios sunt gandite si implementate controalele, cu atat o instalatie este mai sigura.

Ierarhia metodelor de control este asigurata de secventa:
• Eliminare
• Substitutie
• Controale tehnice
• Controale administrative
• Echipament individual de protectie (EPP)

Legea nr. 319 putem spune ca urmeaza modelul ierarhiei de controale in gestionarea pericolelor. Se stabileste decuplarea surselor de energie ca abordare preferata pentru a lucra la sau in jurul instalatiilor electrice si subliniaza ca nivelul de control prin echipament individual de protectie ar trebui sa fie doar un nivel suplimentar de protectie si nu principalul nivel de protectie. Aceasta clasa de controale este considerata cea mai putin eficienta metoda de siguranta, deoarece se concentreaza asupra lucratorului in locul riscului si nu abordeaza cauza principala a pericolului.

Iata de ce o ierarhie a controalelor se impune ca si mijlocul cel mai utilizat de a determina modul de implementare a solutiilor de control fezabile si eficiente. Controlul expunerilor la riscurile profesionale trebuie sa fie o metoda fundamentala de protectie a lucratorilor la instalatiile care pot prezenta pericole electrice.

Simtul fals al sigurantei si al constientizarii depaseste simpla auto-evaluare, lucru demonstrat de identificarea unei „abateri normalizate a deviatei” in randul incidentelor electrice la locul de munca.
Normalizarea deviatiei este un proces care porneste de la un standard de siguranta si apoi se abate treptat, pana la ceea ce devine o practica acceptata si incepe efectiv sa functioneze ca noua normalitate. Acest lucru este semnificativ in contextul temei acestui articol, deoarece:

• Normalizarea deviatiei subliniaza cat de dificil este pentru o companie sa previna eroarea umana intr-un cadru de lucru dat. Deoarece aceasta abatere este treptata, este dificil de detectat pe masura ce se intampla sau chiar si dupa ce se intampla. Incidentele sunt inevitabile in instalatiile care nu concentreaza siguranta pe un set minim de controale.
• Degradarea treptata si nedetectata care apare in normalizarea deviatiei este similara cu modul in care oamenii cred adesea ca stapanesc domeniul lor de activitate si lucreaza cu o versiune subiectiva a realitatii. Acest lucru ar putea explica de ce 40% dintre respondentii sondajului nu erau familiarizati cu ierarhia controalelor si totusi, cei mai multi au spus ca sunt familiarizati cu aspectele SSM.
• Majoritatea respondentilor sondajului lucreaza in instalatii cu echipamente care sunt expuse riscului de arc electric. Si totusi, unul din trei respondenti au spus ca au avut parte de un incident cu arc electric.

Analizele realizate in cazul industriilor cu risc ridicat indica faptul ca eroarea umana este adesea o cauza principala a incidentelor. De exemplu, un factor care contribuie la aparitia multor leziuni electrice in caz de incident este nefolosirea unui echipament de protectie individuala corespunzator pentru munca in siguranta in instalatiile electrice.

Concluzie

Companiile trebuie sa implementeze proiecte de educare, constientizare si re-evaluare axate pe reducerea erorilor umane. Nimeni nu ar trebui sa presupuna ca nivelul de constientizare sau de cunoastere a riscurilor sau a unui subiect este complet.

Eliminarea tuturor pericolelor electrice nu este intotdeauna posibila. Urmatoarea cea mai buna optiune este implementarea unei metode de substitutie, cum ar fi monitoare cu rezistenta, sigurante cu limitare a curentului, sau relee electromecanice. In caz contrar, utilizati automatizari de protectie.

Nu trebuie sub nici o forma sa avem ca sistem principal de atenuare a pericolelor echipamentul individual de protectie, deoarece este o abordare rapida si simpla. Incidentele din instalatiile electrice, mai ales cele cu arc deschis, deseori distrug echipamentele si ranesc sau ucid lucratorii. Folositi ierarhia controalelor si veti avea un sistem eficient care va va da siguranta in cazul interventiilor la instalatiile electrice.

Autor: Lucian Anghel (foto), Fondator si CEO, Timepal Romania si Facilities Management Services

Recomanda articolul

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Urmareste-ne!

facebook skype twitter youtube 

specialist-corner-2

Ce iti trebuie pentru cresterea vanzarilor in 2020

Ce iti trebuie pentr...

Cresterea vanzarilor in afacerile business-to-business (B2B) are la baza un proces minutio...

Noul val in digitalizarea managementului facilitatilor

Noul val in digitali...

Lumea Managementului Facilitatilor (Facilities Management - FM) este acum una digitala. De...

alte-articole

pastila-de-joi

Dupa 20 de ani, volumul 4.

Spitalul Metropolitan din Capitala are ca termen de realizare maximum 20 de ani, a declara...

alte-articole

business-story

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Cum ii ajutam pe cei al caror univers s-a naruit intr-un singur moment

Andrei a fost luat de la 15 ani din spitalul Marie Curie. Pe cand avea 12 ani fusese impli...

alte-articole